Завершується конкурс на цифрове мовлення. Завтра телеринок буде переділено

15 Серпня 2011
23366
15 Серпня 2011
09:07

Завершується конкурс на цифрове мовлення. Завтра телеринок буде переділено

23366
15-17 серпня Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення повинна оголосити переможців у конкурсі на місця у цифрових мультиплексах. На 28 місць у загальнонаціональних мультиплексах претендує 54 претендента, які подали 59 заяв. 182 претендента подали 1040 заяв для місцевого мовлення.
Завершується конкурс на цифрове мовлення. Завтра телеринок буде переділено

 У своїй статті в "Дзеркалі тижня" спочатку наш юрист Юрій Крайняк, а згодом і язвертали увагу громадськості на те, що цей конкурс суперечить і європейській практиці, і українському праву. Ще раз підкреслю найважливіше - у 2015 році Україна планує вимкнути аналогове ефірне мовлення. Тому гравцями на телеринку залишаться лише ті компанії, які планують отримати ліцензії у перші дні цього тижня. Так, принаймні, вважають організатори цього конкурсу. Але насправді я переконаний, що у майбутній демократичній Україні результати цього конкурсу будуть скасовані. Цьому можна запобігти, якщо у понеділок Національна рада повідомить, хто є реальним, а не офшорним власником як "Зеонбуду", так і всіх компаній, які беруть участь у конкурсі і які між ними зв'язки.

Ось ще декілька дивних фактів, які Національна рада не може не враховувати під час проведення цього конкурсу:

Група Інтер

Медіагрупа Інтер подала заявки на 12 з 28 місць у загальнонаціональних мультиплексах. Стаття 8 Закону про телебачення та радіомовлення забороняє створювати медіахолдинги, що контролюють більше 35 відсотків загальних обсягів телеринку. Якщо група Інтер отримає всі 12 ліцензій, то контролюватиме 43 відсотки від загальнодержавного телевізійного ринку України.


ТРК Україна


Згідно з поширеною інформацією про склад учасників конкурсу ТРК Українаподала заяви на отримання 6 ліцензій. Водночас відповідно до статті 8 Закону про телебачення та радіомовлення один суб'єкт господарювання може отримати лише одну ліцензію на наземне ефірне мовлення. Цифрове мовлення попри іншу технологію самого сигналу залишається наземним ефірним.

Підставні неіснуючі компанії "Коледж преси та телебачення" (Миколаїв) 


Одна з найбільш дивних ситуацій - це ситуація з ТОВ "Коледж преси та телебачення". Дивна в першу чергу через те, що, якщо вірити рішенню Національної ради N1083 від 1 червня, такої компанії начебто вже не існує - вона змінила назву на ТОВ "ТАК ТВ+", а також змінила власників, логотип, програмну концепцію тощо.

Всім зрозумілі наслідки зміни компанією назви. З цього моменту фірма продовжує існувати, але вже під іншим найменуванням. Це нове найменування вказується у всіх документах, договорах, печатках, тоді як стара назва вилучається із Єдиного державного реєстру юросіб, а фірми з такою назвою більше не існує.

Тому, логічно, що після зміни назви з ТОВ "Коледж преси та телебачення" на ТОВ "ТАК ТВ+" (а це відбулось як мінімум до 1 червня), у подальшому у всіх документах має зазначатись нова назва цієї фірми.

Проте, в рішенні N1266 від 30 червня "Коледж преси та телебачення" з'являється знов. В цей день компанія, якої вже майже місяць не існує, звернулась до Нацради за переоформленням ліцензії, і Нацрада це прохання задовольнила.

Вказані дії чітко засвідчили, що Коледж преси та телебачення ніякої назви не змінював. Сьогодні існує дві окремі компанії: і Коледж, і ТАК ТВ+, що означає, що ліцензія була не переоформлена у зв'язку із зміною назви - в ліцензію просто вписали назву нової компанії, яка отримала право здійснювати ефірне мовлення без будь-якого конкурсу.

Красномовне свідчення цьому можна знайти оприлюдненому декілька днів тому реєстрі Нацради. В цьому реєстрі містяться одночасно обидві телекомпанії: іКоледж преси та телебачення, який начебто змінив назву на "ТАК ТВ+" і, власне кажучи, саме "ТАК ТВ+".

Для більшої красномовності можна детально вивчити дані з реєстру Національної ради: відносно "ТАК ТВ+" відсутнє будь-яке рішення про видачу ліцензій, тоді як в аналогічному розділі Коледжу після рішень про зміну назви продовжують йти рішення із старим найменуванням.

В результаті, ми сьогодні маємо дві компанії, одна з яких продала, а інша купила ліцензію на ефірне мовлення, і Національна рада своїм рішенням освятила цю угоду.

Але з огляду на вказане, виникає наступне питання: хто зараз бере участь в конкурсі на отримання цифрової ліцензії: Коледж преси та телебачення, який начебто змінив назву на ТАК ТВ+, чи саме ТАК ТВ+, яке входить до однієї з українських медіагруп, а отже отримання нею кожної ліцензії має перебувати під контролем антимонопольного законодавства?

Перед нами яскравий приклад шахрайства, який, на жаль, мабуть, є не поодиноким для цього складу Нацради, який повинен мати правові наслідки для всіх його учасників.

Місце для себе

Одним з активних учасників конкурсу є канал UBR, який подав заявку на отримання як загальнонаціональної, так і 27 регіональних ліцензій. На сайті телеканалу вказано, що він входить до ESGROUP, а керує цією групою Юрій Каплуненко, чоловік першого заступника Нацради Оксани Головатенко. По-перше, UBR не має права вести мовлення двома каналами на одній й тій самій території. По-друге, місцеві мультиплекси створюються саме для місцевих каналів, далеко не всі з яких можуть отримати у них місце. Участь загальнонаціональних компаній у місцевих конкурсах - звичайне шахрайство, яке дозволяє учаснику за рахунок місцевих мовників покрити найбільші ринки за меншу ціну, на відміну від конкурентів. Тому єдиним способом для Оксани Головатенко зберегти обличчя і не бути звинуваченою у корупції є або відкликання UBR своїх заявок, або її неучасть у цьому конкурсі. Казки про те, що ніби-то цю компанію продали невідомо кому виглядають дешевим піаром, покликаним покрити корупцію.

Не той стандарт

Це питання, напевно, найбільш болюче в даному конкурсі. Річ у тім, що DVB-T2 була і залишається недозволеною в Україні технологією. Адже відповідно до затвердженого Урядом Плану використання радіочастотного ресурсуПлану розвитку національного телерадіопростору, а також рішенню самої Нацради Про створення національної мережі цифрового телемовлення застосування технології DVB-T2 для цифрового телемовлення не допускається. Всюди передбачається мовлення із технологією DVB-T, яка принципово відрізняється від тієї, що пропонується Національною радою.

Виставлення на конкурс ліцензій, які передбачають використання не дозволеної в Україні технології мовлення, криє в собі значні ризики для всього ринку. Це означає, що будь-які результати конкурсу можуть бути скасовані судом як незаконні, оскільки фактично Національна рада видає ліцензії на заборонений вид діяльності.

Завтра об 11:00 на вул.Прорізній, 2 Національна рада проведе конкурс на отримання ліцензій на мовлення в загальнонаціональній телемережі. Сподіваюся, що політики та небайдужі громадяни не оминуть своєю увагою цю подію, важливу для формування телепростору та майбутнього України.

 

Микола Княжицький, «Блоги. Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Княжицький, «Блоги. Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23366
Теги:
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вася Пупкиен
4645 дн. тому
Ну Княжицкий - известный осваиватель бабла владельцев разных каналов , он ООчень любит новые прожекты !
де бил
4645 дн. тому
Правильно, Коля. Мочи их и доказывай, что ты не тырил денег у своих учредителей, и заплатил 6 вместо 5.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду