Скандал з Касьяновим: «рука Москви» наслідила в Києві

18 Грудня 2009
27193
18 Грудня 2009
17:15

Скандал з Касьяновим: «рука Москви» наслідила в Києві

27193
17 грудня в Києві стався скандал міжнародного звучання
Скандал з Касьяновим: «рука Москви» наслідила в Києві

Лідерові російської опозиційної партії «Народно-демократичний союз» Михайлу Касьянову мало не зірвали презентацію книжки під яскравою назвою «Без Путіна».

 

Прем'єр-міністр РФ при пізньому Єльцину і ранньому Путіні, а нині - опозиціонер, Касьянов привіз в Україну твір, написаний спільно з відомим російським (хоча зараз - радше, українським) телеведучим Євгенієм Кисельовим.

 

Книжка є головним чином розповіддю про те, що бачив і робив пан Касьянов під час своєї роботи в російському уряді, і що він про все побачене і зроблене тоді думає тепер. Цікаво, що презентація твору в Москві відбулася ще на початку жовтня, і пройшла без будь-яких ускладнень. Хоча теоретично їх можна було чекати - досить пригадати долю скандально відомого твору «ФСБ підриває Росію», в якому авторство вибухів у Москві, Волгодонську і Буйнакську десятирічної давності приписується спецслужбам і Путіну. Весь наклад «ФСБ підриває Росію» та сама ФСБ спочатку конфіскувала як речдок у справі про нібито розголошення державної таємниці (одного або кількох примірників для цього, звичайно ж, було б замало), а потім знищила - як такий, що став непотрібним після завершення слідства.

 

Але в українській столиці вже не вперше проходять презентації книжок політичних опонентів російського керівництва. Можна пригадати того ж таки лідера Союзу Правих Сил Бориса Нємцова або Ірину Хакамаду, що вже відійшла від політики.

 

Вчорашня подія тим більше дивна, оскільки з презентацією книжки пана Касьянова в Москві, повторимо, нічого такого не сталося, і її презентацію в столичному «Покровка сьют отеле» відвідали близько двохсот гостей.

 

На презентації в Києві народу очікувалося трохи менше - близько сотні. Дійство мало відбутися в готелі «Прем'єр-палас», де і зупинився Михайло Касьянов. Саме перед презентацією він якраз давав у своєму номері інтерв'ю, і це було інтерв'ю для «Главреда».

 

Коли розмова вже наближалася до завершення, в кімнату постукали. Це був помічник Касьянова, колись - керівник апарату уряду РФ Костянтин Мерзлікин.

 

- Михайло Михайлович, там світло погасало - оповістив він.

 

- Ну, от, - розгублено сказав Касьянов. - Що, як в Уфі?

 

Як виявилось, у залі, орендованому під презентацію, вимкнулося освітлення. Пізніше низка українських інформагентств написали, що освітлення зникло в усьому готелі, але це не так. Воно вимкнулося тільки в цьому залі, причому коли соратники пана Касьянова запропонували надати під презентацію інший зал або, у найгіршому разі, лобі-бар, їм було відмовлено без усяких аргументів.

 

Журналісти «Главреда», відчувши, що справа йде до чогось вельми цікавого, поквапилися завершити інтерв'ю. І не помилилися, оскільки пан Мерзлікин, повернувшись після, наскільки можна було зрозуміти, суперечок з персоналом готелю, повідомив:

 

- Михайло Михайлович, тепер там ще й «бики» прийшли.

 

За три хвилини кореспонденти «Главреда» на власні очі переконалися, що в холі готелю перебувають з півтора десятки молодих людей цілком однозначної зовнішності. А ще за три хвилини їх - тобто кореспондентів - ввічливо вивели на вулицю. Буквально попідруки. Але ввічливо.

 

- Ніхто, окрім тих, хто проживають в готелі, сюди не зайде, - заявив співробітник готельного персоналу, не представившись.

 

Двоє молодиків стали біля входу. Поруч топтався швейцар у форменій шинелі. Форма молодих людей, навпаки, складалася з курток, джинсів і в'язаних шапочок.

 

- Перепрошую, ви - співробітник готелю? - звернувся до одного з них кореспондент «Главреда».

 

Молодик подумав і ледве помітно кивнув.

 

- А на якій посаді?

 

Цього разу на обличчі співрозмовника не здригнувся жоден мускул. Він просто стояв і дивився - причому навіть не на того, що запитує, а на стоячого віддалік фотокореспондента. Судячи з цього погляду, нелюбов до фотокореспондентів цей хлопець всотав з молоком матері.

 

 

Те, що відбувалося, дуже контрастувало з тим, про що буквально півгодини тому в розмові з кореспондентами «Главреда» Михайло Касьянов розповідав, як Україна досягає успіху в розвитку демократії і як, мовляв, Москва в цьому має брати приклад з Києва.

 

Словом, все було зрозуміло. Проте на цьому все не закінчилося, тому що під дверима «Прем'єр-паласу» почали збиратися люди, що прийшли на презентацію книжки панів Касьянова і Кисельова. Серед цих людей протягом чверті години опинилися сам Євгеній Кисельов, відомий політолог Вадим Карасьов, співголова громадського руху «Нова Україна», екс-віце-прем'єр України Володимир Семиноженко і уповноважений Президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. І всіх їх не пускали в готель похмурі молодики, тож всім їм доводилося мерзнути під вітром та снігом.

 

Врешті-решт з будівлі вийшов Михайло Касьянов. (На той час у тих, хто стояли під дверима, виникли серйозні побоювання, що молоді люди у в'язаних шапочках не лише не впускають в готель тих, хто там не проживає, але й не випускають декого з тих, хто там мешкають). Як з'ясувалося, зал під презентацію оперативно надали в одному з інформаційних агентств, що розташоване всього лише за півкілометра від «Прем'єр-паласу».

 

Окрім уже перерахованих відомих осіб, на презентації були помічені ще кілька політологів і політтехнологів, а головне - мало не всі пізнавані співробітники Секретаріату Президента. Зокрема, компанію панові Соколовському склали заступник глави СП Марина Ставнійчук, заступник глави СП Ігор Попов, прес-секретар Президента Ірина Ванникова, керівник головної служби інформполітики СП Лариса Мудрак та інші офіційні особи.

 

- Чи не означає це, що Віктор Ющенко або його оточення якимсь чином сприяли організації вашої презентації? - запитав кореспондент «Главреда» панів Касьянова і Кисельова, коли презентація книжки «Без Путіна» плавно перейшла в прес-конференцію.

 

- Жодна українська організація, державна або недержавна, нам нічим не сприяла, - відрубав Євгеній Кисельов.

 

- Ми все зробили своїми російськими зусиллями і на російські гроші, - додав Михайло Касьянов.

 

- Чи звинувачуєте ви в інциденті віце-спікера Держдуми Росії Олександра Бабакова, який, згідно з численними публікаціям в ЗМІ, контролює готель «Прем'єр-палас»?

 

- Ну а як же без нього, - відгукнувся пан Касьянов.

 

- Але, - додав пан Кисельов, - загалом це підкреслює, що у Москви дуже довгі руки. І це - тривожний сигнал.

 

 

 

Версія про те, що презентацію книжки спробували зірвати за вказівкою російського власника українського готелю, виникла ще під дверима «Прем'єр-паласу», куди не пускали гостей презентації. Причому ця версія відразу ж трансформувалася в аргумент політичної агітації. Фразу «Ось бачите, що буде після сьомого лютого, якщо переможе Янукович або Тимошенко?» на різні лади кореспондентам «Главреда» повторювали і Вадим Карасьов, і Богдан Соколовський, і директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан, теж присутній на заході.

 

Тобто якщо скандал був, загалом, на руку Михайлу Касьянову і Євгенію Кисельову, то як мінімум не меншою мірою він був на руку прихильникам Віктора Ющенка. Довга «рука Москви», як завжди, виявилася не лише довгою, а й украй незграбною, чим у черговий раз підсобила тим, кого начебто намагалася придушити.

 

Втім, версія про те, що інцидент умисне організували ті ж чиновники з Банкової, залишається сумнівною. Принаймні в останньому випадку вони могли б заразом організувати і телекамери. Це було б набагато легше, ніж домовитися з власниками «Прем'єр-паласу» (адже без такої змови нічого не вийшло б). Проте знімальних груп від українських телеканалів ні на місці подій, ні на презентації не було - через що скандал, звичайно, дуже програв у скандальності.

 

- Найочевидніша версія полягає в тому, що все дійсно організували з Москви, але, ясна річ, не Кремль і не їхній Білий дім, - припустив у розмові з «Главредом» один з українських політологів, що відвідали презентацію. - Ну, смішно припускати, що, скажімо, Путін дзвонив Бабакову і вимагав зірвати виступ Касьянова. Хоч би тому, що у Путіна навряд чи не здогадалися б, що зриву не вийде, а вийде всього лише скандал. Інша справа - сам власник готелю. Він, звичайно, теж міг розуміти, до чого це призведе, але важливішим був інший аргумент: щоб ніхто не міг сказати про нього - мовляв, та він опозиціонерам майданчик для виступів дає, який з нього благонадійний?! Це, звичайно, дрібні гроші - але дрібні гроші неприємні. Ось він і перестрахувався.

 

З іншого боку, і сам Михайло Михайлович, знаючи політичну заангажованість імовірних власників «Прем'єр-паласу», не міг не передбачити, що презентацію його книжки спіткає саме така доля. Адже так легко було б на кілька годин орендувати якесь інформагентство.

 

Хай там як, а будь-який шанувальник конспірологічних теорій знайде в цій ситуації «єдине вірне» пояснення на свій власний смак. Ми лише описали подію.

 

 

Олександр Михельсон, Юрій Онишків, журнал «Главред»

 

Фото - Стас Алексєєв , «Главред»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Михельсон, Юрій Онишків, «Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27193
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
micka
5250 дн. тому
сами виноваты - чего было переться в принадлежащий россиянину премьер-палас. надо было не жлобиться и раскошелиться на рэдиссон или хайятт или чтото подобное.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду