Стівен Пайфер: “Ми занепокоєні тим, що Верховна Рада може обмежити діяльність неурядових організацій”

26 Грудня 2003
654
26 Грудня 2003
11:14

Стівен Пайфер: “Ми занепокоєні тим, що Верховна Рада може обмежити діяльність неурядових організацій”

654
Другий заступник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Стівен Пайфер дав інтерв’ю кореспондентці радіо “Свобода” Мирославі Гонгадзе. Зареєстрований на початку грудня в парламенті проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії з питань встановлення фактів іноземного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні через недержавні організації, які існують на закордонні гранти, викликав негативну реакцію з боку західних країн.
Стівен Пайфер: “Ми занепокоєні тим, що Верховна Рада може обмежити діяльність неурядових організацій”
Днями в інтерв’ю кореспондентці радіо “Свобода” Мирославі Гонгадзе, другий заступник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Стівен Пайфер висловив занепокоєння тими процесами, що сьогодні відбуваються в Україні.

Мирослава Гонгадзе: Щодо розвитку громадських організацій , як ви ставитесь до того, що за пропозицією лідера комуністів Петра Симоненка, Верховна Рада України прийняла рішення утворити спеціальну комісію для перевірки громадських організацій , які отримують західні гранти? Стівен Пайфер: По-перше, ми були дещо здивовані та занепокоєні рішенням Верховної Ради утворити таку комісію. Оскільки ми розглядаємо неурядові організації, як дуже важливу частину громадянського суспільства та демократичної держави. Неурядові організації надають громадянам можливість об’єднуватись і здійснювати тиск на владу, як на місцевому, так і на загальнодержавному рівні для вирішення соціальних, політичних і економічних проблем. І Україна досягнула значного прогресу у цьому процесі. Ми надаємо значну підтримку громадським організаціям, зокрема ,через такі неурядові організації як, Національний Демократичний Інститут та Міжнародний республіканський інститут і ми наполягаємо, щоб ці організації були максимально відкритими та прозорими щодо своєї діяльності. Наприклад, наша Агенція з Міжнародного Розвитку регулярно розповідає українським урядовцям про ті програми, якими ми займаємось в Україні. Отже, це не є якоюсь таємною операцією, а дуже відкрита та прозора діяльність. Ми також наполягаємо, щоб ця діяльність була політично не заангажована, тому наші програми тренінгів для політичних партій відкриті для усіх політичних сил. Тому, ми дещо занепокоєні, що така комісія Верховної Ради може здійснювати тиск чи якимось чином обмежити діяльність неурядових організацій, особливо враховуючи, що ці організації завжди були відкритими у своїй діяльності.

Мирослава Гонгадзе: Ще одне важливе питання напередодні виборів це звичайно стан свободи слова в Україні. Минулого тижня у Мілітополі знайшли повішаним чергового журналіста. Як ви сприймаєте факт, того що вбивства та тиск на журналістів в Україні не припиняється? Стівен Пайфер: Ми почали слідкувати за цією справою з того дня, коли почули про неї. На підставі попередньої інформації дуже вадко збагнути обставини загибелі журналіста. Незрозуміло, як хтось міг випадково повіситись на ручці власного холодильника. Це викликає запитання і ми розраховуємо, що місцеві правоохоронні органи проведуть відкрите розслідування і розглянуть усі можливі причини смерті, включаючи можливість навмисного злочину. Те пояснення , яке було надано правоохоронними органами до цього часу нам важко зрозуміти.

Щодо ситуації зі свободою слова взагалі , то одним з характеристик демократичного суспільства є забезпечення свободи журналістської діяльності. Випадки ж останніх років в Україні змушені займатись професійною діяльністю в умовах великих ризиків. Ми хотіли б бачити, щоб в Україні журналісти могли займатись журналістською діяльністю без фізичної та психічної загрози для життя. І це дозволить визначити наскільки успішною є Україна у побудові демократичного суспільства. Залишається відкритим і питання розслідування вбивства Георгія Гонгадзе. Починаючи з вересня 2000 року ми заявляли, що українські правоохоронці повинні провести швидке, прозоре розслідування, якому можна буде довіряти. Я не можу сказати, що це сталося. Нажаль залишається багато запитань, але ми розраховуємо на проведення такого розслідування, оскільки це б змило велику пляму на репутації України. Ми вже надавали технічну допомогу розслідуванню і групи ФБР двічі відвідували Україну і можливо на технічному рівні ми можемо ще якось допомогти . Однак це розслідування повинно бути проведено перш за все українськими правоохоронцями. На сьогодні я не можу із впевненістю сказати, що це розслідування було відкритим і прозорим. Дивлячись на весь хід розслідування за три роки можна сказати, що його можна було провести набагато краще.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
org,ua/?id=read&n=2243&yy=2003">Інститут масової інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду