У Миколаєві суддя Крутій намагався не допустити журналістів до суду над чиновником (ВІДЕО)

У Миколаєві суддя Крутій намагався не допустити журналістів до суду над чиновником (ВІДЕО)

6 Жовтня 2014
4676

У Миколаєві суддя Крутій намагався не допустити журналістів до суду над чиновником (ВІДЕО)

4676
У Миколаєві суддя Крутій намагався не допустити журналістів до суду над чиновником (ВІДЕО)
У Миколаєві суддя Крутій намагався не допустити журналістів до суду над чиновником (ВІДЕО)

6 жовтня суддя Ленінського районного суду міста Миколаєва Юрій Крутій намагався заборонити журналістам видань «Преступности.НЕТ», «Новости-N» та «Миколаївського центру журналістських розслідувань» бути присутніми на судовому засіданні з розгляду справи про ДТП, винуватцем якого був начальник управління з надзвичайних ситуацій Миколаївської ОДА Петро Камінський. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на кореспондента інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Олену Мельникову.

 

«Такого судового засідання у мене ще не було. Суддя Ленінського райсуду Юрій Крутій, порушуючи закон, який регулює його діяльність, з піною у рота доводив, що може не пустити журналістів на засідання у справі чиновника ОДА Камінського, бо йому так хочеться. "Ось я вас не запрошував" і хоч ти трісни. Здивували ще й захисники Камінського, які заявили, що тільки сторони процесу можуть вести аудіофіксацію засідання», - написала пані Мельникова у своєму Facebook.

 

За її словами, окрім неї на судове засідання прибули також журналісти Андрій Прокопенко з інтернет-видання «Новости-N» та Олена Нефедова з «Миколаївського центру журналістських розслідувань».

 

Суддя заявив, що  «не дозволяє бути присутнім журналістам», але при цьому зазначив, що засідання суду залишається відкритим. «Ні, я не закриваю засідання. Сховайте ваші диктофони, відеокамери, я не дозволяю вам фотографувати, це з мого дозволу робиться», - заявив пан Крутій.

 

В результаті журналістам вдалося переконати суддю не порушувати закон, який регулює його діяльність, та діяти правомірно. ІМІ нагадує, що стаття 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачає, що розгляд справ у судах проходить відкрито, крім випадків, встановлених процесуальним законом. Пункт 2 статті 11 говорить про те, що учасники судового процесу та інші особи можуть використовувати на відкритому судовому засіданні портативні аудіотехнічні засоби. Проведення ж фото-і відеофіксації судового процесу допускається за рішенням суду.

 

 

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко радить у таких випадках поскаржитися на дії судді у Вищу кваліфікаційну комісію суддів: «На відкритому засіданні мають право бути присутніми всі, проте проводити відеозйомку можна лише з дозволу суду. Іноді суддів лякає присутніть на засіданні журналістів, що може свідчити про невпевненість останніх у коректності своїх дій. У таких випадках на суддю варто поскаржитися у Вищу кваліфікаційну комісію суддів - відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 84 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" 2010 р.: "Право на звернення зі скаргою (заявою) щодо поведінки судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність судді, має кожен, кому відомі такі факти. Вища кваліфікаційна комісія суддів України затверджує та розміщує на своєму офіційному веб-порталі зразок скарги (заяви) щодо неналежної поведінки судді, який може використовуватися для повідомлення Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відомостей про порушення суддею вимог щодо його статусу, посадових обов'язків чи присяги судді"».

 

Нагадаємо,  Інститут масової інформації (ІМІ) повідомив, що заступники начальника Управління МВС України в Миколаївській області, полковники Артур Войтенко і Михайло Черняк не надали інтернет-виданню «Преступности.НЕТ» інформацію, скільки співробітників спецроти міліції (колишній «Беркут») відмовилися їхати за наказом на службу в зону проведення антитерористичної операції (АТО), і скільки з них були звільнені.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4676
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду