Дмитро Потєхін: Очевидно, що в ФСБ Росії збирали дані про мене (ВІДЕО)

Дмитро Потєхін: Очевидно, що в ФСБ Росії збирали дані про мене (ВІДЕО)

27 Вересня 2014
6166
27 Вересня 2014
15:15

Дмитро Потєхін: Очевидно, що в ФСБ Росії збирали дані про мене (ВІДЕО)

6166
Дмитро Потєхін: Очевидно, що в ФСБ Росії збирали дані про мене (ВІДЕО)
Дмитро Потєхін: Очевидно, що в ФСБ Росії збирали дані про мене (ВІДЕО)

Директор Групи європейської стратегії, блогер інтернет-видання «Українська правда» Дмитро Потєхін розповів «Громадському телебаченню» про обставини свого затримання та перебування у полоні сепаратистів.

 

За його словами, до Донецька пан Потєхін вирушив, аби на власні очі подивитися, що там відбувається, оскільки готував розгорнутий аналітичний матеріал.

 

Затримали його, коли він фотографував готель: «Вже коли я збирався назад, мене затримали після того, як я сфотографував готель «Ліверпуль», в якому, як з'ясувалося потім, був блокпост. Я так розмію, що це був «Оплот» (незаконне збройне формування. - ТК)».

 

Піл час перебування в полоні, як сказав Дмитро Потєхін, фізичного насилля до нього не застосовували: «Вони мене не били. Це було жорстко, але без серйозного насилля». Як припускає пан Потєхін, так бойовики ставилися до нього через те, що він не чинив спротиву, а виконував їхні вказівки.

 

Протягом 49 днів перебування у полоні на допити, за словами Дмитра Потєхіна, його викликали п'ять разів: «Мене за весь час перебування допитували приблизно п'ять разів різні люди. В одному випадку мені ставила питання людина, яку мені представили як офіцера ФСБ. Його цікавило не тільки чому як і хто я. Його цікавило чому наприклад, з його слів, мною цікавився Міністр оборони й чи було це для мене сюрпризом. Я відповів, що я знаю, чому,  і що я не є військовим, я є цивільною особою. Його цікавили мої зв'язки з Грузією чомусь, я мав пояснити мої плани участі в конференції Стенфордського університету, наприклад, що відбулася в Тбілісі 7 вересня цього року. Очевидно, що вони збирали інформацію про мене й вони займалися якоюсь аналітичною роботою».

 

Як зауважив Дмитро Потєхін, інших полонених терористи намагалися перевиховати. «На якомусь етапі затриманим пропонували співпрацю, - сказав Дмитро Потєхін. -  Зазвичай з ними дуже жорстко й жорстоко поводилися в момент та після затримання, а потім їм нібито давали можливість «реабілітуватися» і продемонструвати перевиховання. І свідченням такого перевиховання мала стати співпраця затриманої і протриманої інколи багато часу людини з Міністрерства державної безпеки ДНР. І в результаті цього деякі люди з затриманих ставали тюремниками».

 

Після того, як Дмитру Потєхіну оголосили, що він вільний. Блогер у безпеці не почувався. «Мені запропонували конвой, щоби перетнути блокпости, - розповів він. - Я спочатку відмовився від цієї ідеї, тому що я не був впевнений, що цього разу конвой мене справді вивезе в Україну, оскільки декілька разів були вже фальшиві спроби мене звільнити, обміняти. Тому я не довіряв цим людям і обіцянкам. Якнайшвидше спробував зникнути принаймні з МДБ. І, на щастя, знайшлися також люди в Донецьку, абсолютно мені не знайомі, які в день звільнення допомогли знайти квартиру, щоб переночувати. А на наступний день я вже зв'язався з друзями-журналістами, які допомогли перетнути блокпости разом з конвоєм МДБ. Я не хотів ризикувати і користуватися конвоями МДБ без підтримки друзів-журналістів».

 

 

 

Як писала «Детектор медіа», звільнили з полону Дмитра Потєхіна 25 вересня. Його сестра Віра Валлє у коментарі ТК сказала, що не знає, які саме «канали» спрацювали, оскільки намагалася задіяти їх якомога більше. За її словами, звільнення Дмитра Потєхіна не було б досягнуто за відсутності розголосу в ЗМІ та зусиллями ініціаторів переговорів із ДНР.

 

Нагадаємо, про факт звільнення директора Групи європейської стратегії і блогера стало відомо 25 вересня, під час прес-конференції «Стратегія-2020» за участі Президента України Петра Порошенка.

 

Дмитро Потєхін був захоплений представниками «ДНР» 7 серпня в Донецьку, за годину до відправлення його потяга до Києва. Про те, що пан Потєхін перебуває в полоні, його родичам стало відомо 12 серпня, коли на мобільний батька громадського діяча зателефонувала волонтерка з Донецька. За повідомленням дівчини, інформація про місцезнаходження Дмитра Потєхіна надійшла від її друга, якого разом із ним утримували в підвалі заводу «Ізоляція». Представники «ДНР» закидали блогеру підозри у шпигунстві.

 

8 вересня Дмитро Потєхін розпочав голодування на знак протесту проти його незаконного позбавлення волі. За інформацією каналу ТВі, звільнений співкамерник Дмитра Потєхіна повідомив родині блогера, що його утримують у підвалі заводу «Ізоляція» у Донецьку, де, згідно з попередніми даними, розташовується база батальйону «Восток».

 

«Детектор медіа»

Відео - «Громадське телебачення»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду