Президент Форуму видавців заявила, що ліцензування книжок – недемократичний і неефективний засіб

Президент Форуму видавців заявила, що ліцензування книжок – недемократичний і неефективний засіб

30 Липня 2014
2347

Президент Форуму видавців заявила, що ліцензування книжок – недемократичний і неефективний засіб

2347
Президент Форуму видавців заявила, що ліцензування книжок – недемократичний і неефективний засіб
Президент Форуму видавців заявила, що ліцензування книжок – недемократичний і неефективний засіб

Президент львівського «Форуму видавців», член міжвідомчої комісії з питань розвитку книговидання, при віце-прем'єр-міністрі з гуманітарних питань Олександра Коваль у відповідь на заяву віце-прем'єра Олександра Сича про введення ліцензування російських книг висловилася проти запровадження такої практики. «Ліцензування - це дорога в нікуди, недемократичний, дорогий і неефективний засіб», - зазначила вона. Про це йдеться на сайті «Форуму видавців».

 

Олександра Коваль зазначила, що заява віце-прем'єра Олександра Сича про введення ліцензування російських книг та квот на іноземні видання має радше політичний, ніж прикладний характер і може бути потрактована лише як декларація про наміри, а не конкретний план дій.

 

«Насамперед, із заяви незрозуміло, що таке ліцензування і квотування книжкового імпорту, а також, хто і яким способом їх буде реалізовувати. Якщо ліцензування означає, що кожна книжка перед тим, як її наклад має потрапити в Україну, повинна бути проаналізована в якійсь структурі, яка, сподіваюся, ще не створена, і отримати штамп "дозволено", то я не уявляю, скільки персоналу, який нічого не виробляє і не створює доданої вартості, мав би там працювати», - заявляє пані Коваль.

 

Олександра Коваль переконана, що така процедура затримуватиме ввезення книжок. Проте вона вважає, що реально працівники, яким необхідно буде приймати рішення про надання ліцензії, читатимуть лише анотації. «Чи треба буде поділити книжки на сорти за якістю тексту: 1-й і частину 2-го пропускаємо, а 3-й - геть. Цікаво, куди потрапить, в такому випадку, друг України Борис Акунін? Ще більше незрозуміло, як бути з імпортом з інших країн. Залучати філологів зі знанням різних мов?», - говорить пані Коваль.

 

Натомість квотування, на думку фахівця, виглядає зрозумілішою процедурою.

 

«Безперечно, держава має щось робити в ситуації, коли імпорт з Росії переважає українську пропозицію в 3-4 рази. Зараз пропорція українські/російські книжки на ринку становить орієнтовно 20:80 (без шкільних підручників). Ця пропорція має бути поступово змінена. "Квотування" може бути запроваджене, але на рівні точки роздрібного продажу: хочеш торгувати російським, бо воно приносить прибуток? Тоді ти зобов'язаний взяти принаймні стільки ж українських книжок і допомагати українській державі створювати попит на українське... Також можна ввести додатковий податок на імпортну продукцію», - каже президент «Форуму видавців».

 

Олександра Коваль пропонує позбавити українські філії російських видавництв пільг, які вони, імовірно, мають, як зареєстровані в Україні. Кожна російська книжка має приносити 10-30% від її вартості в українську скарбницю. А отримані кошти варто скеровувати на розвиток українського книговидання, популяризацію українських авторів.

 

«Розвиток свого завжди є ефективнішим, ніж заборона чужого», - підсумовує президент «Форуму видавців».

 

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич заявив, що до переліку російських товарів, імпорт яких підлягатиме лізензуванню в Україні, буде включено і книжкову продукцію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2347
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду