Після звільнення з полону Ірма Крат повинна змінити своє ставлення до журналістики – Людмила Кучеренко

Після звільнення з полону Ірма Крат повинна змінити своє ставлення до журналістики – Людмила Кучеренко

8 Липня 2014
7455

Після звільнення з полону Ірма Крат повинна змінити своє ставлення до журналістики – Людмила Кучеренко

7455
Після звільнення з полону Ірма Крат повинна змінити своє ставлення до журналістики – Людмила Кучеренко
Після звільнення з полону Ірма Крат повинна змінити своє ставлення до журналістики – Людмила Кучеренко

Під час перебування в полоні терористів у місті Слов`янську (Донецька область) засновниця сайту «Прихована правда», активістка Жіночої сотні Майдану  Ірма Крат, яку було звільнено під час наступу українських сил АТО 5 липня, протестувала проти ув'язнення та намагалася протистояти намаганню використати її в проросійській пропаганді. Про це «Детектор медіа» повідомила президент Полтавського обласного медіаклубу Людмила Кучеренко, яка одна з перших зустріла визволену з полону під Слов`янськом.

 

«Перебуваючи в полоні, Ірма оголосила десятиденне голодування. Вона вимагала звільнити її, обміняти на когось із полонених. Натомість сепаратисти продовжували спроби використати її для контрпропаганди. Її просили записати відеозвернення для російських телеканалів про те, що вона закликає українських солдатів скласти зброю, не воювати проти так званого «законного уряду» ДНР. За словами Ірми Крат, вона сказала: «Я цього ніколи не зроблю»і написала заяву з проханням її розстріляти», - стверджує Людмила Кучеренко.

 

Зараз Ірма Крат потребує, за словами президента Полтавського медіаклубу, негайної допомоги психолога. «Понад двох місяців вона перебувала в абсолютному інформаційному вакуумі. Сепаратисти повідомляли їй, що українська армія несе величезні втрати - спочатку півтори тисячі вбитих, потім - десять тисяч, потім - що скоро до Слов'янська ввійдуть путінські війська», - сказала Людмила Кучеренко.

 

Як розповіла Ірма Крат, її затримали  не за журналістську діяльність, а після того, як перед поїздкою до Словянська вона дала інтерв`ю телеканалу «112 Україна», в якому заявила, що як «сотниця Майдану» їде визволяти українських вояків. У квітні мешканці Слов`янська стали живим щитом перед українськими БТРами, і дві бойові машини були відрізані від проїжджої частини, вояки потрапили в полон. Ірма Крат заявила, що їде їх виручати.

 

«Після інтерв'ю журналісти каналу «112 Україна» звернулися до неї з проханням - якщо вже Ірма їде до Слов'янська, то чи не могла би вона надсилати звідти репортажі. Їй надали техніку. І коли Ірма вийшла на першу барикаду зробити свій перший репортаж, її схопили - саме через її заяви. Сепаратисти звинувачували її в тому, що вона нібито катувала на Майдані беркутівців і відрізала їм голови», - каже пані Кучеренко.

 

Перші десять днів після захоплення Ірма Крат, за її словами, перебувала  в підвалі міськвиконкому, потім її перевели на третій поверх будівлі. Тут також, як розповіла полонена, утримували мера Слов`янська Нелю Штепу й також «дівчину Оксану», яка приїхала її визволяти, однак потрапила в полон. Їх тримали окремо по одній у кожному кабінеті. Ірма Крат перебувала у приміщенні архіву. Фізично над ними не знущалися, лише морально. Годували їх двічі на день, однак Ірма Крат оголосила десятиденне голодування, пила лише воду.

 

Звільнили Ірму Крат з полону, за її словами, співробітники міськвиконкому: «У ніч із 4 на 5 червня сепаратисти залишили Слов`янськ. А зранку Ірма почула, що стукають у двері й питають: «Хто там? Хто там?». Виявилося, що це працівники міськвиконкому, які два з половиною місяці не приходили на роботу, бо їхні приміщення були зайняті сепаратистами. І вони намагалися повернутися на робочі місця.

 

Ірма пояснила, що вона журналістка Ірма Крат. Тоді працівники зламали двері й вона вийшла на волю. Вона побачила, що в сусідній кімнаті, де утримувалася Неля Штепа, двері вже зламано й приміщення порожнє.

 

Окрім співробітників міськвиконкому Ірма побачила й чотирьох міліціонерів. Один з них представився начальником міського відділу міліції. Вона схопила за руку одного з правоохоронців і почала просити, щоб він відвів її у безпечне місце. Він виявив співчуття і повів її до знайомих. Ті відмовилися прихистити Ірму. Тоді він пішов із нею до родичів. Вони погодилися, щоб Ірма зупинилася в них. Однак пізніше відмовлялися її відпускати. У цій проросійськи налаштованій родині дуже боялися українських військ і просили Ірму залишитися з ними, аби вона їх могла захистити. Зрештою, Ірма залишила цим людям листа - «Охоронну грамоту», в якій розповіла, що ця родина допомогли їй врятуватися й вона просить українські війська не завдавати їм шкоди. Поки Ірма перебувала в цій родини, місцевий відділ СБУ телефонував полтавським волонтерам, щоби вони доправили її до Полтави».

 

Зустріч Ірми Крат з мамою після повернення з полону

 

Також Людмила Кучеренко розповіла «Детектор медіа», за яких обставин зустріла Ірму Крат біля Слов`янська.

 

«5 липня полтавські журналісти везли на Схід нашим воякам гуманітарну допомогу. Я їхала в машині з волонтером, який, коли ми проминули Харків, отримав дзвінок від працівника СБУ, що потрібно забрати зі Слов`янська полтавську журналістку.  Він відповів, що, оскільки у Слов`янськ ми заїхати не зможемо, Ірмі потрібно потрапити до села Черкаське перед містом - між цими населеними пунктами ходить маршрутка. Волонтер  сказав, що ми чекатимемо в обумовленому місці, але дістатися його Ірма має сама. Я просила дати слухавку, однак він пояснив, що немає для цього часу, й ми з нею все рівно скоро побачимося», - сказала Людмила Кучеренко.

 

Коли волонтер та полтавська журналістка прибули на обумовлене місце, Ірми Крат там не було. Додзвонитися до неї було важко - зв'язок у Словянську поганий. «Коли ж додзвонилися, Ірма почала казати волонтеру дивні речі -  що вона не може дістатися до Черкаського через якісь обставини, що вона не може пояснити, де перебуває на цю хвилину. Коли я нарешті переконала волонтера дати мені слухавку, і вона впізнала мій голос, спочатку розгубилася, а потім закричала з радості. З`ясувалося, що Ірма підозрювала, що на неї полюють терористи й виманюють її до Черкаського, аби знову схопити, тому вона й розповідала волонтеру усілякі нісенітниці», - каже Людмила Кучеренко.

 

«Ірма розповіла, що перебуває у мешканців Словянська, які їй допомагають. Вона зізналася, що дуже боїться за свою безпеку й не наважується вийти на вулицю. Я зразу зрозуміла, що в неї страшенна психологічна травма. І я почала їй розказувати повільно, крок за кроком, що треба робити й куди добратися... Потім слухавку взяла господарка будинку, в якому переховувалася Ірма. Я цій жінці пояснила, куди треба йти, на яку маршрутку треба сідати... Врешті-решт, Ірма й ця жінка вирушили на зупинку маршрутки, щоби добиратися до Черкаського. Надалі зв'язок з Ірмою припинився - в слухавці сідала батарея», - розказала медійниця.

 

Коли Ірма з цією жінкою вийшли на вулиці Слов`янська, їм сказали, що маршрутки до Черкаського не ходять. «Ірма побачила машину французького телебачення й попросила журналістів довезти її до найближчого блокпоста. Вони не відмовили.

 

На блокпосту машину зупинили. Тоді Ірма побачила авто з цивільними людьми й почала просити їх довезти її «до місця, де на неї чекає Людмила Кучеренко». Вони дуже не хотіли цього робити, але Ірмі вдалося переконати. За дві години вона вже була в Черкаському - в тому місці, де ми просили, щоб вона чекала. Хвилин за вісім ми з волонтером вже були біля того місця», - розказала пані Кучеренко.

 

Ірма Крат, її мати і Людмила Кучеренко

 

Ірму Крат, за словами президента Полтавського медіаклубу, було важко впізнати - здається, вона схудла вдвічі. «Ми її швидко посадили до авто й поїхали. Але вона довго не могла повірити, що перебуває в безпеці. Зустріли Ірму її чоловік і мама. Це відбулося на автозаправній станції. Її мама як була в халаті і фартусі, так і вскочила до машини зустрічати доньку», - розказала Людмила Кучеренко.

 

Зараз Ірма Крат перебуває у безпеці разом зі своїми рідними.

 

 

Зараз Ірма Крат перебуває у безпеці

 

За її словами, вона шокована психологічним станом колишньої полоненої й вірить, що усе, що вона пережила, має спонукати Ірму Крат змінити своє ставлення до журналістики.

 

«Я Ірму знаю з перших її кроків у журналістиці завжди намагалася спонукати її серйозніше ставитися до стандартів і етики професії, - сказала Людмила Кучеренко. - . У неї неоднозначна репутація. Але я все рівно вважаю її українською патріоткою. Її близький родич Михайло Крат був генерал-хорунжим армії УНР, і вона сама - смілива людина».

 

Нагадаємо, Ірму Крат у Слов'янську захопили сепаратисти 20 квітня за звинуваченням у тортурах антимайданівців і розстрілі «Беркута». Терористи  заявляли журналістам, що до Слов'янська вона приїхала «щоби завдавати шкоди». Вони змушували її давати коментарі російським телеканалам.

 

5 липня режисер театру Павло Юров, арт-менеджер Денис Грищук та засновниця сайту «Прихована правда»  Ірма Крат були звільнені з полону терористів у Слов'янську після того, як місто перейшло під контроль українських сил АТО. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив адвокат Олег Веремієнко

 

«Детектор медіа»

Фото Людмили Кучеренко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7455
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
3585 дн. тому
Как-то скромно себя сепаратисты вели, даже током не били, как русских пленных в СБУ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду