Терористи на Донбасі визнають свою провину у загибелі російського телеоператора Кляна?

Терористи на Донбасі визнають свою провину у загибелі російського телеоператора Кляна?

4 Липня 2014
2983

Терористи на Донбасі визнають свою провину у загибелі російського телеоператора Кляна?

2983
Терористи на Донбасі визнають свою провину у загибелі російського телеоператора Кляна?
Терористи на Донбасі визнають свою провину у загибелі російського телеоператора Кляна?

У м.Донецьку арештований спікер «верховної ради» самопроголошеної «Донецької народної республіки» (ДНР) Володимир Макович за підозру у причетності до загибелі оператора російського «Первого канала» Анатолія Кляна (на фото). Про повідомляє російське інформагентство ИТАР-ТАСС з посиланням на заяву першого віце-прем'єра ДНР Андрія Пургіна.

 

За словами віце-прем'єра ДНР, Володимир Макович «підозрюється в причетності до ситуації, що призвела до загибелі російського журналіста, оператора "Первого канала" Анатолія Кляна». Спікер заарештований до з'ясування ступеня його вини, повідомив лідер сепаратистів.

 

Нагадаємо, що оператор російського «Первого канала», 69-річний Анатолій Клян отримав смертельне поранення у ніч на 30 червня поблизу м. Авдіївка (Ясинуватський район, Донецька обл.). За версією журналіста російського видання Forbes Орхана Джемаля, який був свідком обстрілу, їх запросили на провокацію із захопленням української військової частини.

 

Журналіст російського телеканалу «Дождь» Тимур Олевський назвав три версії обставин загибелі Анатолія Кляна: українські військові відмовилися мирно здаватися та відкрили вогонь; журналістів відправили «в темну», щоб утворити живий щит, по якому не стануть стріляти; переговори терористів з українськими військовими були, але все зірвалося через недотримання домовленостей (останні дві пан Олевський вважає найвірогіднішими).

 

Генеральний прокурор ДНР Равіль Халіков визнав, що поїздка солдатських матерів і журналістів у в/ч 1428 Збройних Сил України, в результаті якої загинув телевізійник, не була узгоджена з керівництвом ДНР.

 

Помічник прем'єра ДНР Сергій Ковтунадзе заявив російським ЗМІ, що співробітники прес-центру, який організував поїздку під керівництвом командира з позивним «Гюрза», відсторонені від роботи в повному складі. ИТАР-ТАСС також пише, якщо з'ясується, що акція не була узгоджена з українськими військовими, винуватцям загрожує кримінальна відповідальність.

 

По версії ИТАР-ТАСС,  знімальна група «Первого канала» приїхала до української військової частини 1428, розташованої поблизу Авдіївки, що в 15 кілометрах від м.Донецька, щоб зняти черговий репортаж. Поїздка була організована прес-службою самопроголошеної «Донецької народної республіки» (ДНР). Журналісти їхали в автобусі разом з матерями солдатів-строковиків, які начебто домагалися повернення своїх синів.

 

ИТАР-ТАСС повідомляє, що після початку стрілянини журналістам вдалося сісти на автобус і від'їхати від частини приблизно на 500 м. Потім люди вийшли на вулицю, однак у цей момент в небі з'явилася сигнальна ракета, і знову почався автоматний вогонь. Анатолій Клян отримав поранення. Колеги надали йому першу допомогу і на попутній машині доставили в найближчий медпункт, але врятувати оператора не вдалося. Також вогнепальне поранення в шию отримав водій автобуса, який зумів довести автобус до будівлі міськадміністрації.

 

Нагадаємо, українські правоохоронці заявили, що Анатолій Клян перебував на території України нелегально. У паспорті загиблого немає відмітки про перетин українського кордону.

 

Прокуратура Донецької області розпочала розслідування за фактом загибелі оператора «Первого канала» за частиною1 статті 115 Кримінального Кодексу України (умисне вбивство).

 

2 червня директор Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України (МЗС) Євген Перебийніс заявив, що попередній аналіз причин загибелі оператора російського «Первого канала» Анатолія Кляна в зоні антитерористичної операції (АТО) на Донеччині свідчить про відсутність провини українських силовиків. Він загинув через власну необережність, стверджує МЗС.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2983
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
SHUTTER
3593 дн. тому
НА ВИДЕО ИНЦИДЕНТА НИ НА ОДНОМ КАДРЕ НА КЛЯНЕ НЕТ НИ КАПЛИ КРОВИ . ЕСЛИ ЭТО МНЕ ПОКАЖУТ , ТО Я ТОГДА ПОВЕРЮ В ЛОЖЬ РАНЕНИЯ КЛЯНА .
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду