Українські та російські  ЗМІ перекрутили доповідь ООН щодо подій в Одесі - українські виправили (ДОПОВНЕНО)

Українські та російські ЗМІ перекрутили доповідь ООН щодо подій в Одесі - українські виправили (ДОПОВНЕНО)

20 Червня 2014
7172

Українські та російські ЗМІ перекрутили доповідь ООН щодо подій в Одесі - українські виправили (ДОПОВНЕНО)

7172
Українські та російські  ЗМІ перекрутили доповідь ООН щодо подій в Одесі - українські виправили (ДОПОВНЕНО)
Українські та російські  ЗМІ перекрутили доповідь ООН щодо подій в Одесі - українські виправили (ДОПОВНЕНО)

Українські та російські ЗМІ поширили різні недостовірні інтерпретації доповіді Місії ООН щодо ситуації з правами людини в Україні.

 

Як повідомила низка українських ЗМІ, Місія ООН у своїй доповіді підтвердила причетність працівників російських спецслужб до подій в Будинку профспілок в м.Одесі 2 травня. Зокрема, видання «Новости Донбасса» одним із перших поширило інформацію, про те, що виявлено докази підготовки заворушень в одеському Будинку профспілок російськими спецслужбами. «Достовірно відомо про участь 2 офіцерів ГРУ», - пише видання з посиланням на текст доповіді.

 

Цю ж інформацію поширили сайти телеканалу «24», «Подробности», Цензор.Нет, Лига.нет та інші. «Подробности», Лига.нет поширили новину без посилання на «Новости Донбасса». Інформагентство «Укрінформ» та ZN.ua невдовзі після публікації видалили цю новину.

 

Однак у самій доповіді Місії ООН немає згадок про співробітників російських спецслужб. Лише у одному абзаці доповіді з посиланням на СБУ повідомлено про громадян РФ в контексті подій в Одесі: «Також 3 травня, СБУ опублікувала імена та паспорти трьох громадян Російської Федерації, які нібито причетні до насильства 2 травня».  Очевидно, Місія ООН згадує цю заяву. Іншої інформації про участь громадян РФ чи співробітників ГРУ у трагедії в Одесі в доповіді Місії ООН немає.

 

Олексій Мацука, керівник проекту «Новости Донбасса», у коментарі «Детектор медіа» повідомив:  «Інформацію уточнено і оновлено​​. Ми визнаємо не зовсім вірний переклад, який зробив черговий випусковий редактор, який пропустив лапки. Інформація виправлена».

 

Інші українські ЗМІ також повідомляють, що помітили помилку і виправили її, переопублікувавши новину із відповідною поміткою. Так, керівник проекту ЛІГА.net Олег Іванцов повідомив «Детектор медіа»: «Насправді, ми помітили помилку і перевипустити новину із зазначенням - виправлено».

 

В інформагенції «Укрінформ» новину зняли з стрічки, в інтернет-виданні «Подробности» новину виправили і провели «роботу над помилками» у редакції.

 

Водночас, низка російських ЗМІ з посиланням на Міністерство закордонних справ Росії поширила неточну інформацію про те, що Місія ООН визнала причетність «Правого сектора» до подій в Одесі 2 травня. У заяві МЗС РФ, цитованій російськими ЗМІ, сказано: «Спостерігачі, врешті, наважилися підтвердити, що в подіях в Одесі 2 травня брали участь бойовики «Правого сектору», що саме вони добивали поранених, коли ті намагалися врятуватися з охопленої полум'ям будівлі». Цю інформацію поширили Gazeta.ru, «Ведомости», телеканали ТВЦ, LifeNews та інші.

 

Однак у тексті доповіді не йдеться про те, що активісти «Правого сектору» добивали поранених. «За інформацією із достовірних джерел, деякі прихильники єдності України били прихильників федералізації, коли вони намагалися вибратися із будівлі Дому профсоюзів, у той час, як інші намагалися їм допомогти», - сказано у доповіді. Разом з тим, автори доповіді згадують, що активісти «Правого сектора» були 2 травня на площі Соборній серед інших учасників проукраїнської ходи, яка переросла у сутички з прихильниками федералізації.

 

Олексій Романов розмістив у своєму Facebook інформацію, яким чином пиширювалася недостовірна інформація українськими сайтами.  Публікуємо це «дослідження» з метою «роботи над помилками» - передруку інформації без перевірки, яким, на жаль, дуже часто зараз припускаються фактично всі інтернет-ЗМІ, не є виключенням інколи й «ТК».

 

-0.13 «Новости Донбасса» http://novosti.dn.ua/details/227991

-0.48 «Новий погляд» http://www.pohlyad.com/news/n/52020

-1.17 «Подробности» http://podrobnosti.ua/accidents/2014/06/20/981239.html

-5.00 «Лига» http://news.liga.net/news/politics/2218414-v_oon_vyyavili_prichastnost_spetssluzhb_rf_k_tragedii_v_odesse_2_maya.htm
-6.05 «Обозреватель» http://obozrevatel.com/politics/27480-nablyudateli-oon-v-ukraine-nashli-podtverzhdenie-uchastiya-spetssluzhb-rf-v-tragicheskih-sobyitiyah-v-odesse-2-maya.htm

-6.35 ТСН http://tsn.ua/politika/rosiyski-specsluzhbi-prichetni-do-tragediyi-v-odesi-2-travnya-oon-355508.html

-7.01 «Укринформ» http://www.ukrinform.ua/rus/news/oon_podtvergdaet_prichastnost_spetsslugb_rossii_k_gibeli_lyudey_v_odesse_2_maya_1642801

-7.11 «Цензор.нет» http://censor.net.ua/news/290715

-7.21 «Сегодня» http://www.segodnya.ua/regions/odessa/oon-nashla-dokazatelstva-prichastnosti-specsluzhb-rossii-k-gibeli-48-chelovek-v-odesse-530247.html

-7.28 «Фокус» http://focus.ua/society/308919/

-7.45 «Вести» http://vesti.ua/odessa/57545-nabljudateli-oon-nashli-dokazatelstva-prichastnosti-specsluzhb-rf-v-odesskoj-tragedii

-8.20 «Дзеркало тижня» http://zn.ua/UKRAINE/v-oon-podtverdili-prichastnost-specsluzhb-rossii-k-gibeli-lyudey-v-odesse-2-maya-147463_.html


(....) Сайти Maidanua.org и «112 Україна» цю новину спочатку розмістили, а потім видалили:

http://maidanua.org/2014/06/oon-spetssluzhbyi-rossyy-uchastvovaly-v-sobyityyah-2-maya-v-odesse

http://112.ua/glavnye-novosti/v-oon-schitayut-specsluzhby-rf-prichastnymi-k-tragedii-v-odesse-2-maya-77593.html

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду