Громадська рада при Держкомтелерадіо не підтримала ліцензування інтернет-ЗМІ

Громадська рада при Держкомтелерадіо не підтримала ліцензування інтернет-ЗМІ

29 Травня 2014
4403

Громадська рада при Держкомтелерадіо не підтримала ліцензування інтернет-ЗМІ

4403
Громадська рада при Держкомтелерадіо не підтримала ліцензування інтернет-ЗМІ
Громадська рада при Держкомтелерадіо не підтримала ліцензування інтернет-ЗМІ

Громадська рада при Держкомтелерадіо просить вилучити з проекту указу Президента України «Про затвердження Стратегії розвитку інформаційного простору України» положення про ліцензування аудіовізуальних засобів масової комунікації  та інтернет-видань (електронна преса). Про це повідомляє член ради, оглядач «Детектор медіа» Світлана Остапа.

 

Автори проекту указу Президента України зазначали, що для введення ліцензування існують певні підстави. Зокрема в першому розділі «Загальні положення» проекту указу було зазначено: «Окремою  проблемою,  зокрема  через суспільну чутливість питання, постає законодавче регулювання відповідальності за розміщення інформації в  мережі Інтернет, що стосується насамперед  двох  вимірів:  захисту авторських прав та захисту честі та гідності».

 

Питання про ліцензування інтернет-ЗМІ  було винесене на обговорення Громадської ради її головою Олександром Човганом.  За прохання вилучити це положення на позачерговому засіданні проголосувала більшість членів Громадської ради, окрему думку з цього приводу висловив член ради Максим Васін.

 

У Держкомтелерадіо «Детектор медіа» запевнили, що вже врахували рішення Громадської ради і вилучили положення про ліцензування з проекту указу.

 

Нагадаємо, на сайті Держкомтелерадіо був оприлюднений для обговорення проект указу Президента України «Про затвердження Стратегії розвитку інформаційного простору України». Метою стратегії є створення політико-правових, економічних, організаційних та матеріально-технічних умов для розвитку національного інформаційного простору України, а також формування сучасної моделі державної інформаційної політики, забезпечення розвитку та захисту вітчизняного інформаційного простору.

 

Відповідно до проекту стратегії, пропонується внести зміни до законодавства, які будуть запобігати процесам концентрації власності у ЗМІ; пришвидшать реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ; провадження цифрового мовлення у строки, визначені міжнародними угодами, та забезпечення вільного доступу до нього всіх верств населення; здійснення заходів щодо створення та належного функціонування системи суспільного телебачення і радіомовлення з урахуванням необхідності захисту суспільних інтересів, а також посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію та у сфері захисту суспільної моралі тощо.

 

Раніше вже неодноразово представники влади намагалися ввести норми щодо ліцензування інтернет-ЗМІ державою. Проти цього виступали як громадські організації, так й інтернет-ЗМІ. На їхню думку, таке ліцензування повинно тільки добровільним  і вирішуватися шляхом саморегуляції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4403
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду