13 медіаорганізацій підписали Меморандум щодо висування кандидатур у Нацраду. Рекомендують 6 кандидатів

13 медіаорганізацій підписали Меморандум щодо висування кандидатур у Нацраду. Рекомендують 6 кандидатів

16 Травня 2014
6715

13 медіаорганізацій підписали Меморандум щодо висування кандидатур у Нацраду. Рекомендують 6 кандидатів

6715
13 медіаорганізацій підписали Меморандум щодо висування кандидатур у Нацраду. Рекомендують 6 кандидатів
13 медіаорганізацій підписали Меморандум щодо висування кандидатур у Нацраду. Рекомендують 6 кандидатів

Сьогодні, 16 травня, 13 медійних організацій підписали Меморандум про дотримання процедури висунення та обрання кандидатур на посаду членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Сторони визначили критерії кандидатур у члени Нацради: професійність, доброчесність, визнання важливої ролі громадськості в регулюванні телерадіомовлення в Україні.

 

Водночас підписанти меморандуму домовилися утримуватись від висунення до Нацради таких кандидатур, які:

- займали або займають посаду члена Національної ради або представника Національної ради, працювали або працюють в Національній раді, представництві або секретаріаті Національної ради;

- працювали або працюють в Держкомтелерадіо України;

- є членом партії, фракції, працювали або працюють в апараті партії, працювали або працюють помічниками народних депутатів (крім осіб, які працювали на громадських засадах);

- працювали або були керівниками чи власниками телерадіоорганізацій з 1 січня 2010 року по дату висунення включно.

 

Меморандум підписали Незалежна асоціація телерадіомовників, Східноєвропейський інститут проблем медіа, Інститут медіа права, Академія української преси, ГО «Детектор медіа», «Європейська медіа платформа», «Телекомпалата України», Інститут масової інформації, Інтернет-асоціація України, «Інтерньюз-Україна», Комісія з журналістської етики, Незалежна медіа-профспліка України, Національна спілка журналістів України.

 

Учора, 15 травня, учасники меморандуму провели зустріч, на якій одноголосно проголосували (крім відсутніх представників Академії української преси та Незалежної медіа-профспілки) за підтримку шести кандидатур, яких до Нацради висуває медіаспільнота.

 

Кандидатами в члени Нацради від медійної громадськості стали (за абеткою):

- Ольга Герасим'юк, екс-телеведуча та екс-телепродюсер, народний депутат V та VI скликань;

- Костянтин Грицак, директор «Телекомпалати України»;

- Катерина Котенко, директор Індустріального телевізійного комітету;

- Тетяна Котюжинська, головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України;

- Катерина М'ясникова, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників;

- Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права.

 

Учасники меморандуму планують добиватися зустрічей претендентів у Нацраду від громадськості з депутатськими фракціями та групами, а також із кандидатами в Президенти України, щоб заручитися їхньою підтримкою.

 

Наводимо повний текст меморандуму.

 

Меморандум

про дотримання процедури висунення та обрання кандидатур на посаду

членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

 

Визнаючи важливу роль Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у розвитку інформаційного простору України та забезпеченні плюралізму аудиовізуальних ЗМІ;

 

наголошуючи на необхідності забезпечення незалежності та професійності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення;

 

беручи до уваги складну процедуру формування складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення;

 

визнаючи необхідність дотримання рекомендацій міжнародних організацій щодо формування регуляторного органу у сфері телебачення і радіомовлення  у демократичний та прозорий спосіб;

 

Сторони цього Меморандуму домовились:

 

1. Дотримуватись визначених нижче вимог до кандидатур на посаду членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення:

  • професійність;
  • доброчесність;
  • визнання важливої ролі громадськості у регулюванні телерадіомовлення в Україні.

2. Утримуватись від висунення таких кандидатур на посаду членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, які:

  • займали або займають посаду члена Національної ради або представника Національної ради, працювали або працюють в Національній раді, представництві або секретаріаті Національної ради;
  • працювали або працюють в Держкомтелерадіо України;
    є членом партії, фракції, працювали або працюють в апараті партії, працювали або працюють помічниками народних депутатів (крім осіб, які працювали на громадських засадах);
  • працювали або були керівниками чи власниками телерадіоорганізацій з 1 січня 2010 року по дату висунення включно.

3. Визначати кандидатури на посаду членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення шляхом відкритого обговорення та рейтингового голосування на зборах громадських організацій, які є сторонами цього Меморандуму.  При проведенні рейтингового голосування кожна громадська організація може підтримати до восьми кандидатур. Переможцями рейтингового голосування, які включаються до переліку кандидатур на посади членів Національної ради від сторін цього Меморандуму, визначаються вісім кандидатур, які набрали найбільшу кількість голосів. У разі, якщо кілька кандидатур набрали однакову кількість голосів, обговорення та голосування по ним проводиться повторно.

 

4. Подати до Верховної Ради України та Президента України від Всеукраїнських громадських організацій у сфері медіа, які є сторонами цього Меморандуму, спільне подання на переможців рейтингового голосування кандидатур на посади членів Національної ради.

 

5. Підтримувати кандидатури на посаду членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, визначені відповідно до цього Меморандуму та утримуватись від висунення та підтримки інших кандидатур.

 

6. Запропонувати громадським організаціям, які беруть участь у підготовці та обговоренні нормативно-правових актів з державного регулювання телерадіомовлення щонайменше протягом останніх 3 років та не мають застережень щодо їх залежності від державних органів та політичних сил, фракціям, діючим у Верховній Раді України, кандидатам на посаду Президента України стати стороною цього Меморандуму.

 

Виконавчий директор ВГО «Незалежна Асоціація телерадіоМовників» М'ясникова К.А.

 

Голова правління ГО «Східноєвропейський інститут проблем медіа» Большакова О.Ю.

 

Директор ГО «Інститут Медіа Права» Шевченко Т.С.

 

Президент МБФ «Академія української преси» Іванов В.Ф.

 

Голова правління ГО «Детектор медіа» Лигачова Н.Л.

 

Директор ВГО «Європейська медіа платформа» Северинсен Х.

 

Директор Асоціації «Телекомпалата України» Грицак К.І.

 

Виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації» Романюк О.М.

 

Голова правління Інтернет асоціації України Попова Т.В.

 

Голова правління ГО «Інтерньюз України» Квурт К.С.

 

Голова ВГО «Комісія з журналістської етики» Мостовий В.П.

 

Голова ради Незалежної медіа-профспліки України Луканов Ю.В.

 

Перший секретар Національної спілки журналістів України Томіленко С.А.

 

Нагадаємо, що 7 травня було припинено повноваження чотирьох членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України: Євгена Баранова, Ірини Опілат, Миколи Фартушного і Вікторії Георгієвської. 8 травня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації оголосив відбір кандидатур на заміщення чотирьох вакантних посад членів Національної ради. Конкурс триває до 18 травня. Суб'єктами права подання кандидатур на посаду члена Національної ради є депутатські фракції у Верховній Раді України та всеукраїнські об'єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації. Комітет розгляне кандидатури на членство в Нацраді 21 травня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6715
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
rgagr
3630 дн. тому
а станут членами Мароко и Лясовский :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду