Головред «Закарпаття онлайн» Олег Диба повідомляє про погрози та кримінальне переслідування

Головред «Закарпаття онлайн» Олег Диба повідомляє про погрози та кримінальне переслідування

16 Травня 2014
5709

Головред «Закарпаття онлайн» Олег Диба повідомляє про погрози та кримінальне переслідування

5709
Головред «Закарпаття онлайн» Олег Диба повідомляє про погрози та кримінальне переслідування
Головред «Закарпаття онлайн» Олег Диба повідомляє про погрози та кримінальне переслідування

Головний редактор інтернет-видання «Закарпаття онлайн» Олег Диба заявляє, що на нього чиниться тиск з боку представників правоохоронних органів та одного з впливових місцевих бізнесменів. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на журналіста.

 

Олег Диба стверджує, що йому погрожують та проти нього розпочато кримінальне провадження. Тиск головред пов'язує з своєю професійною діяльністю, оскільки пише про корупцію та порушення законів з боку працівників міліції, захоплення та розкрадання майна.

 

На сайті «Закарпаття онлайн» пан Диба повідомив, що 14 травня невідомі чоловіки погрожували йому фізичною розправою, тому журналіст намагається отримати травматичну зброю для самооборони.

 

«За останні місяці було вже кілька випадків, коли моєму життю загрожувала реальна небезпека. Я не робив з цього проблему, а тим більше - публічне шоу. Але вчора (14 травня - ред.), коли я ввечері повертався з редакції додому, на неосвітленій частині вулиці, де я живу, мене вкотре перестріло кілька людей специфічної зовнішності, які відверто погрожували мені фізичною розправою», - розповів він.

 

«Про те, що мені неодноразово погрожували, зокрема - депутат Ужгородської міської ради Іван Волошин, про оборудки якого щодо приватизації історичного комплексу «Корона» постійно інформує редагований мною ресурс, я повідомив минулого тижня на прес-конференції прокурора Закарпатської області Олега Сидорчука. Після цього ситуація не розрядилася, а, навпаки, ускладнилася. У обставинах, що склалися, я не можу розраховувати на міліцію, яка саме тепер під політичну кон'юнктуру та замовлення того ж І.Волошина намагається «пришити» мені кримінальну справу. Тому, розраховувати можу лише на себе і гарантовані мені, як журналістові, державою засоби», - повідомив журналіст.

 

Олег Диба заявляє, що півтора тижні тому здав у дозвільний відділ УМВС України в Закарпатській області  необхідний перелік документів для отримання травматичної зброї. Однак від міліції немає ніякого дозволу і реакції.

 

Минулого тижня Олегу Дибі було вручено повідомлення про підозру у нанесенні тілесного ушкодження головному редактору видання «Вся закарпатська правда» Віталію Голубу. Пан Диба відмовився отримувати повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження). Наразі вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу для журналіста.

 

З розмови з місцевими журналістами коресподенту ІМІ стало відомо, що між редакторами вже давно існують неприязні стосунки, які можна прослідкувати і на сторінках очолюваних ними інтернет-видань.

 

Головний редактор видання «Вся Закарпатська Правда» Віталій Голуб переконаний, що Олег Диба напав на нього  через його професійну діяльність, розслідування, тощо. В свою чергу, Олег Диба каже, що Віталій Голуб представляє інтереси того бізнесмена, про якого писало його видання.

 

Пан Диба переконаний, що вручення йому повідомлення про вчинення кримінального злочину - в інтересах «осіб, що є фігурантами резонансних публікацій на нашому ресурсі - претендента на посаду головного міліціонера області Сергія Шаранича, працівників Ужгородського міськвідділу міліції, причетних до фальсифікації свідчень проти захисників площі Народної в Ужгороді, та Івана Волошина - особи, що стоїть за "прихватизацією" і руйнуванням пам'ятки архітектури  Корона».

 

Нагадаємо, 22 жовтня 2013 року Ужгородський міськрайонний суд визнав головного редактора  інтернет-видання «Закарпаття онлайн» Олега Дибу винним у злісній непокорі працівникам міліції.

 

Журналіст був у числі семи осіб, яких міліція затримала 5 жовтня в Ужгороді за нібито перешкоджання проведенню будівельних робіт. Олег Диба та інші активісти намагалися зберегти частину чеського кварталу архітектора Крупки -  площу Народну.

 

Головред заявив, що під час акції він виконував свої професійні журналістські обов'язки, фіксуючи події на площі за допомогою відеокамери. У міськвідділку міліції було складено адміністративний протокол за ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5709
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
слюсар
593 дн. тому
Взагалі, подія давня, але сам Диба хто? Далеко не ідеал. І, заради своєї мети, теж готовий неприємності будь кому створити. І саме головне - він сам не працював і не працює чесно. І тому, має нахабство когось звинувачувати???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду