Конфлікт із фотографом Тимошенко призвів до звільнення двох журналістів Zaxid.net

Конфлікт із фотографом Тимошенко призвів до звільнення двох журналістів Zaxid.net

5 Травня 2014
22351

Конфлікт із фотографом Тимошенко призвів до звільнення двох журналістів Zaxid.net

22351
У Zaxid.net зняли з публікації повідомлення про напад фотографа Тимошенко на їх журналіста і вважають інцидент особистісним конфліктом
Конфлікт із фотографом Тимошенко призвів до звільнення двох журналістів Zaxid.net
Конфлікт із фотографом Тимошенко призвів до звільнення двох журналістів Zaxid.net

Політичний оглядач інтернет-видання Zaxid.net Данило Мокрик (на фото) після нападу на нього фотографа з пулу Юлії Тимошенко Олександра Прокопенка подав заяву про звільнення. У коментарі «Детектор медіа» він підтвердив, що його рішення пов`язане із цим інцидентом. Пояснити причини свого звільнення пан Мокрик відмовився.

 

Конфлікт відбувся 2 травня у м.Золочеві  (Львівська обл.) під час зустрічі кандидата у Президенти України Юлії Тимошенко із виборцями. Журналіст Данило Мокрик висвітлював перебіг мітингу. За версією, яку він виклав у своєму блозі та яку підтверджує відео очевидців, після того, як учасники акції вирвали з рук літнього чоловіка плакат з надписом «Тимошенко - політична пенсія», він почав ставити запитання учасникам інциденту та фіксував це на смартфон. При цьому він тримав на видному місці посвідчення журналіста.

 

Олександр Прокопенко намагався завадити зйомці, вирвав картку із рук журналіста і почав кричати: «Це фальшиве посвідчення». Коли Данило Мокрик попросив його представитися, він вирвав смартфон із його рук. «Повернути посвідчення і техніку вдалося лише завдяки втручанню людей навколо. Після того, як я наполіг на втручанні працівників міліції у ситуацію, я дізнався, що йдеться про Олександра Прокопенка», - розповів журналіст.  

 

 

Журналіст написав заяву в міліцію про перешкоджання журналістській діяльності. «Після цього, вже дорогою назад до Львова, в мене була телефонна розмова і з Юлією Тимошенко, яка вибачилася за «поведінку члена своєї команди». Була телефонна розмова і з самим Олександром Прокопенком, який також вибачився, пояснив свої дії емоціями, і спробував переконати мене забрати заяву з міліції», - повідомив журналіст у своєму блозі.

 

Блог журналіста із версією інциденту був опублікований у виданні Zaxid.net. Однак невдовзі цей текст із загального доступу зник - наразі ознайомитися із цим записом можуть лише користувачі за окремим гіперлінком.  

 

Після вилучення блогу з сайту Данило Мокрик вирішив звільнитись. Про рішення звільнитися з редакції Zaxid.net заявив також його колега Богдан Головко.

 

«Моє рішення залишити сайт Zaxid.net є добровільним і пов'язане з певними розбіжностями у поглядах з керівництвом сайту і корпорації щодо висвітлення згаданого конфлікту (журналіста Мокрика і пана Прокопенка), а також обставинами публікації блогу колеги Мокрика про цей конфлікт, - розповів пан Головко у коментарі «Детектор медіа». - Вважаю, що з моєї сторони неетично буде вдаватися в подробиці ситуації, виносити їх на загал. Тому я вирішив залишити сайт».

 

«Детектор медіа» звернулася по коментар з приводу інциденту до головного редактора Zaxid.net Олега Ониська. За його словами, опублікувати блог Данилу Мокрику він запропонував сам, однак у редакції після цього стався конфлікт. Олег Онисько вважає інцидент між Данилом Мокриком та Олександром Прокопенком темою виключно для блогу, а не для новини у форматі видання. Натомість редактор розділу «Блоги» Василь Расевич переконаний, що про цей випадок журналіст мав розповісти саме у новині, тобто у «повноцінному тексті». Він не прокоментував те, що головний редактор Олег Онисько відмовився публікувати новину про інцидент.

 

«Ця ситуація мала бути вирішена на рівні фотографів (Данило Мокрик є політичним оглядачем, однак на мітингу вів і відеозйомку. - ТК). Адже тут ніхто не примушував стирати відео тощо. Посварилися - помирилися. До того ж журналісту принесли вибачення. Zaxid.net не висвітлював це, тому що редакція вважає інцидент особистісним конфліктом між фотографами. Згідно формату, цей інцидент не є темою для новини», - переконує Олег Онисько.

 

Василь Расевич зі свого боку переконує, що саме Данило Мокрик винний у тому, блог було знято із загального доступу. «Данило Мокрик мав прекрасну можливість опублікувати цей матеріал у звичному для себе текстовому блоці на сайті Zaxid.net, і в цьому не було би жодних проблем. Чому він вирішив це подати в блозі, я не знаю. Він міг би зробити прекрасний текст, прекрасний репортаж із поясненням всіх можливих обставин та описати конфлікт і його розвиток як закінчений текст, а не давати як репліку в блозі. Я вважаю, щодо таких подій краще подавати цілісну публікацію, а не розкидатися репліками. Адже журналіст може сховати свою заангажованість за тим, що це блог, у якому він має право на емоції або й на певну необ'єктивність», - сказав він, відповідаючи на запитання «Детектор медіа», за яким рішенням чи вказівкою було знято блог пана Мокрика з публікації.

 

Опублікований Данилом Мокриком блог редактор назвав «суб`єктивним» через подану в тексті «емоційну реакцію».

 

Василь Расевич акцентував, що Zaxid.net має вимоги до формату блогів. «Блоги ми не трактуємо, напевне, так, як в інших виданнях, як щось окреме, за що редакція відповідальності не несе. У нас блоги є модеровані редакторами, редакцією, і ми не всім авторам даємо можливість публікуватися. Ми вважаємо блог невід`ємною частиною сайту», - сказав він.

 

Розвиваючи цю сентенцію, Василь Расевич переніс конкретне питання про зняття з публікації блогу Данила Мокрика у іншу площину, перейшовши до узагальнень: «Жанр блогів відмирає, їм на зміну приходять колонки, а блоги насправді перенеслися у Facebook, де людина може моментально опублікувати свою репліку, поділитися думкою на своїй сторінці... Гадаю, блоги скоро припинять своє існування як такі, а залишиться аналітика й колумністика».

 

Відповідаючи на запитання «Детектор медіа»: «Чи були пропозиції від прес-служби Юлії Тимошенко чи представників БЮТ щодо того, аби Zaxid.net не висвітлював інцидент щодо перешкоджання роботі Данила Мокрика?», Олег Онисько сказав, що йому повідомив генеральний директор медіахолдингу, до складу якого входить Zaxid.net, Роман Андрейко. «До мене таких звернень не було. Мені зателефонував генеральний директор Роман Андрейко, від якого я взагалі дізнався про цю ситуацію - що виник конфлікт, що всі вже вибачилися, і «роби з цим, що хочеш». Чи зверталися з боку Тимошенко до гендиректора, я не знаю», - сказав пан Онисько.

 

Гендиректор і співвласник медіа холдингу ТРК «Люкс» Роман Андрейко надавати будь-які коментарі щодо редакційної позиції Zaxid.net стосовно зазначеного випадку відмовився. «Коли будуть такі питання по редакції 24-го каналу, по «Люкс FM», то ви мені перетелефонуйте, - сказа він. - А щодо Zaxid.net я не буду нічого коментувати».

 

Рішення про звільнення Данила Мокрика пан Андрейко назвав його правом: «Я вважаю, що це рішення кожного - працювати чи ні. Наші працівники - партнери, які виконують обов'язки на певних умовах. Данило Мокрик вирішив залишити Zaxid.net, і це було його рішення». Також він нагадав, що з блогом пана Мокрика можна ознайомитися на його Facebook. «Ми живемо у вільній країні. - сказав Роман Андрейко. - І ми можемо писати на Facebook все, що вважаємо за потрібне».

 

Раніше із Zaxid.net звільнилися заступник головного редактора Христина Нога і ще двоє журналістів. Олег Онисько сказав ТК, що таке рішення вони прийняли через те, що на інших проектах їм запропонували кращі умови для співпраці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22351
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Хом'ячок
3634 дн. тому
Ось так, тіпа чесний Онисько, а насправді наскрізь продажний, спочатку розвалив "Львівську газету", а тепер ще й Захід.Нет розвалює
Заведей
3635 дн. тому
Прокопенко - старый придворный фотограф Юли и Турчинова, еще с прошлого тысячелетия. У него удостоверение фотокорра, но снимает он своих ВИП-особ. Это разновидность заказной работы, а не журналистики - скажем, как фотограф на свадьбе, который фоткает исключительно свадебного генерала и невесту
Ась
3635 дн. тому
Пора учиться элементарным нормам демократии. И не путать цивилизованную демократию с хамством и вседозволенностью. Представляете, чтобы было, если бы, например, в Штатах на предвыборные митинги республиканцев заваливали демократы со своими плакатами. Или наоборот..
Qcumber
3635 дн. тому
Це точно!
...
3635 дн. тому
Сором
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду