В Єгипті у Всесвітній день свободи преси судили журналістів

В Єгипті у Всесвітній день свободи преси судили журналістів

4 Травня 2014
2961

В Єгипті у Всесвітній день свободи преси судили журналістів

2961
В Єгипті у Всесвітній день свободи преси судили журналістів
В Єгипті у Всесвітній день свободи преси судили журналістів

Нове слухання на судовому процесі над трьома кореспондентами англомовної служби Al Jazeera відбулося у Всесвітній день свободи преси, повідомив у суботу сайт катарської телемережі.

 

Єгипетська влада позбавила представників Al Jazeera можливості бути присутніми на процесі. Однак група міжнародних журналістів поширила у Twitter повідомлення з подробицями того, як відбувалося слухання.

 

Судді вдруге відмовилися звільнити ув`язнени під заставу. Коли репортерів Al Jazeera виводили після завершення слухання з приміщення, вони вигукували: «Happy Press Freedom Day!».

 

Арештованих торік у грудні і кинутих за ґрати завідувача каїрського бюро англомовної служби Al Jazeera Мохамеда Фахмі (Mohamed Fahmy), який має подвійне єгипетське й канадське громадянство, австралійського репортера з досвідом роботи у Reuters, BBC та CNN Пітера Ґреста (Peter Greste) та єгипетського оператора Бахера Мохамеда (Baher Mohamed) звинувачують у розповсюдженні «неправдивої інформації» та у змові з «братами-мусульманами», оголошеними єгипетською владою терористичною організацією.

 

Журналісти і катарська телемережа категорично відкидають інкриміновану їм вину. А міжнародні спостерігачі пояснюю затяжний характер судового процесу, що викликав широкий резонанс у світі, провалами спроб єгипетської влади сфабрикувати його.    

     

Натомість міністр закордонних справ Єгипту Набіл Фахмі (Nabil Fahmy) в інтерв'ю перед вчорашнім судовим слуханням американському телеведучому Чарлі Роузу (Charlie Rose) силкувався довести «переваги» каїрського правосуддя над системою правосуддя у США. Він посилався на листи тимчасового президента країни Адлі Мансура (Adly Mansour), надіслані родинам ув'язнених кореспондентів  Al Jazeera із запевненнями, що судовий процес над ними «буде належним». Щоправда, очільник зовнішньополітичного відомства недвозначно  додав, що «журналісти, які скоїли злочини, не мають недоторканності».

 

В іншій судовій справі журналісту арабської служби Al Jazeera Абдуллі Елшамі (Abdullah Elshamy) у черговий раз подовжили термін тюремного ув'язнення. Його тримають за ґратами вже понад 260 днів, не висуваючи жодних звинувачень.

 

На останньому судовому слуханні він встиг розповісти репортерам, що його тримають у камері з 15 іншими в'язнями. Відколи у серпні минулого року його кинули за ґрати. Елшамі, який оголосив голодний страйк, не мав змоги ані зустрітися з адвокатом, ані отримати медичну допомогу.  

    

В опублікованому того ж дня  повідомленні «У казематах у Всесвітній день свободи преси» AL Jazeera вийшла за межі єгипетської теми й зробила узагальнюючий висновок: «Переслідування, погрози, ув'язнення  та убивства - постійне лихо журналістської професії». «Якщо правду не може сказати репортер, то хто її скаже?» - риторично запитує катарська телемережа.

 

Щоб привернути увагу суспільства до жертв, принесених у боротьбі за вільні, незалежні медіа, Al Jazeera опублікувала під заголовком «Свобода преси: чи варто платити за неї таку ціну?» 20 актуальних запитань для відвідувачів сайту з альтернативними відповідями на них.

 

Серед них і такі:

- В якій країні найнижчий показник судових вироків кілерам журналістів?

- В якій країні найбільше журналістів у 2013 році перебувало за ґратами?

- В якій країні відбувся найбільший спад за Індексом свободи преси-2014?

- Яка країна найсмертоносніша для журналістів?

- В якій країні найжорсткіша медіа-цензура?

- Чи пожертвували би ви свободою задля цього фото?

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2961
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду