Провадження про побиття журналістів під час Євромайдану можуть закрити

Провадження про побиття журналістів під час Євромайдану можуть закрити

14 Квітня 2014
5287

Провадження про побиття журналістів під час Євромайдану можуть закрити

5287
Провадження про побиття журналістів під час Євромайдану можуть закрити
Провадження про побиття журналістів під час Євромайдану можуть закрити

Група юристів, яка з ініціативи «ЛігаБізнесІнформ» захищала права 12 журналістів, побитих 1 грудня під час сутичок бійців «Беркуту» та громадян на вулиці Банковій у Києві, заявляє, що кримінальне провадження у справі про побиття журналістів і учасників Майдану найближчим часом можуть закрити. Про це повідомляє «ЛігаБізнесІнформ».

 

В інтерв'ю «ЛігаБізнесІнформ» генерал міліції, депутат Геннадій Москаль заявив, що наразі ніякого просування у справі побитих журналістів немає. «Зовсім ніхто не покараний, і жодного прогресу по цих справах немає. Відомі прізвища усіх, хто керував побиттям людей 1 грудня на Банковій і в усі інші дні. Але всі вони втекли швидше за Януковича», - сказав пан Москаль.

 

За неофіційною інформацією, яку отримали адвокати, прокуратура готується закрити або вже закрила кримінальну справу, пов'язану з побиттями журналістів під час Майдану. «ЛігаБізнесІнформ» зауважує, що слідчі не викликають адвокатів і їхніх клієнтів для участі у слідчих діях, із порушеннями термінів і ухильно відповідають на адвокатські запити, закривають інформацію, ігнорують зустрічі.

 

«На сьогодні жодного адвоката, який був у нашій групі, не запросили для участі у слідчих діях, і при новій владі теж. Чи проводяться вони, нам невідомо», - сказав Денис Овчаров, який веде справу фотокореспондента Анатолія Степанова.

 

Адвокати вважають, що після прийняття Верховною Радою 21 лютого 2014 року закону про компенсацію, яким визнаний розмір державної допомоги постраждалим в залежності від тяжкості тілесних ушкоджень та сім'ям загиблих на Майдані, влада вирішила просто визнати провину державного апарату й виділити гроші постраждалим, але це може завадити встановити конкретних винних.

 

Адвокат Віталій Титич упевнений, що процесуально справу збираються «поховати».

 

«Сам факт об'єднання декількох кримінальних справ із різними кваліфікаціями - це механізм провалу справи. У такому контексті в неї немає жодної судової перспективи: уявіть собі, припустімо, що в одній справі проходять півтори тисячі звинувачуваних і близько п'яти тисяч потерпілих, яким може бути судове провадження?», - зауважив адвокат.

 

Справу журналістів, побитих на Банковій 1 грудня, слідство об'єднало зі справами цивільних осіб. Це кримінальне провадження було внесене у ЄРДР за двома статтями - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів і перевищення службових повноважень.

 

«Відповідно, у якості потерпілих туди потрапили і журналісти, і просто побиті громадяни... Ми розуміли, що такі "хитрощі" слідства спрямовані на ослаблення процесуальних можливостей наших клієнтів. Але ситуація була такою, що треба було увійти хоч у якийсь слідчий процес», - пояснює Титич.

 

«ЛігаБізнесІнформ» зауважує, що якщо кримінальне провадження про побиття журналістів на Банковій закриють, то все, що зможуть зробити адвокати після цього - подати скаргу слідчому судді з оскарженням позиції прокуратури, а потім апеляцію. Проте, адвокати сумніваються, що суд стане на сторону постраждалих.

 

Нагадаємо, 1 грудня, під час штурму протестувальниками будівлі Адміністрації Президента, постраждало майже півсотні журналістів, як українських так і зарубіжних медіа. При цьому більшість медійників отримали травми й ушкодження саме від дій спецзагону міліції «Беркут».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5287
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду