Журналіста «Дождя» затримали на російському блокпосту в Криму і допитували у підвалі

Журналіста «Дождя» затримали на російському блокпосту в Криму і допитували у підвалі

17 Березня 2014
3971
17 Березня 2014
11:52

Журналіста «Дождя» затримали на російському блокпосту в Криму і допитували у підвалі

3971
Журналіста «Дождя» затримали на російському блокпосту в Криму і допитували у підвалі
Журналіста «Дождя» затримали на російському блокпосту в Криму і допитували у підвалі

13 березня, перед неконституційним референдумом у Криму, російські військові в місті Армянську затримали репортера «Дождя» Родіона Чепеля, відібрали в нього техніку та чинили тиск. Про це він розповів у ефірі «Дождя» під час інтерв`ю з провідним оглядачем каналу Павлом Лобковим.

 

Як відзначив Родіон Чепель, до Криму він їхав як приватна особа із Києва - не мав із собою прес-карти та перебував у відпустці.

 

Оскільки рейс, яким журналіст мав дістатися півострова, скасували, він найняв приватного водія. Разом з ним на цьому авто їхали депутат Автономної Республіки Крим та дівчина, яка зі своєї ініціативи хотіла подивитися на ситуацію на півострові.

 

У місті Армянську, що на Перекопському перешийку,  машину зупинили на блокпості російські військові.  «Блокували її люди, які представилися російськими військовими, - розповів пан Чепель. - Вони попросили документи».

 

За словами кореспондента «Дождя»,  військові, зауваживши в нього значну кількість любительської відеотехніки, відвели до пункту ДАІ, що розташований на обочині шосе й служив їм штабом і в'язницею.

 

Техніку в журналіста відібрали. «Вони забрали в мене телефон і техніку, яка була зі мною, нічого не пояснивши. Перевірили знімки, їм здалися підозрілими фото, які я зробив на пункті огляду української сторони. Стерли все, лишивши єдине відео Vicenews з українськими військовими, - розповів він. - Після того, як вони ознайомилися з моїми листами та СМСками та встановили мою причетність до телеканалу «Дождь», вони виявляли все більше агресії і відвели мене мало не попідруки до підвалу. При цьому вони розповіли, що нещодавно тут утримувалися активісти Автомайдану, які їхали з Києва до Сімферополя».

 

Під час спілкування з ним силовики, за словами журналіста, поводилися агресивно. «Вони продемонстрували силовий наниск, але вербальний. На всі запитання відповідали фразою «Вопросы задаём здесь мы». Обступали, не давали нікуди йти», - сказав Родіон Чепель. При цьому , за його словами, силовики ділилися доволі чіткими думками щодо того, що відбувається в Україні. «Цікавилися, чи відомо мені, що таке «Небесна сотня», чи «Правий сектор» та автомайданівці, яких вони утримували тут же, на блокпосту», - розповів кореспондент.

 

Себе ж військові не називали. «Під час допиту я спитав у полковника, як його звати, він представився Льохою», - розповів Родіон Чепель.

 

У підвалі журналіст перебував близько півтори години. «Мене утримували недовго - можливо, виходили з того, що з представниками преси краще поводити себе стримано, - розповів репортер. - І після півтори години перебування в підвалі та ще півгодинного допиту мене відпустили за умови, що на території Криму до референдуму я не з`явлюся».

 

Далі репортера скерували до Києва. «Мене розвернули в сторону Києва. Полковник, який представився Льохою, при допомозі автомата Калашникова зупинив авто, що їхало з території Криму, - розповів Родіон Чепель. - Зупинити авто чи приєднатися до пасажирів у такому потоці складно - люди масово виїжджають з Криму та вивозять свої речі. В основному це люди, які все життя живуть в Криму але не вітають змін, які там відбуваються».

 

Протягом 10 годин Родіон Чепель перебував у авто з людьми, які себе називають біженцями. За цими матеріалами він підготував репортаж із Криму.

 

З початку російської окупації Криму, за даними Інституту масової інформації та «Детектор медіа» зафіксовано щонайменше 70 грубих порушень свободи слова на півострові.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3971
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду