Прес-служба НРКУ відповіла «Телекритиці»: Звинувачення в цензурі, тиску на журналістів не підкріплені жодними фактами

Прес-служба НРКУ відповіла «Телекритиці»: Звинувачення в цензурі, тиску на журналістів не підкріплені жодними фактами

28 Лютого 2014
3707

Прес-служба НРКУ відповіла «Телекритиці»: Звинувачення в цензурі, тиску на журналістів не підкріплені жодними фактами

3707
Прес-служба НРКУ відповіла «Телекритиці»: Звинувачення в цензурі, тиску на журналістів не підкріплені жодними фактами
Прес-служба НРКУ відповіла «Телекритиці»: Звинувачення в цензурі, тиску на журналістів не підкріплені жодними фактами

Прес-служба Національної радіокомпанії України заявляє, що звинувачення в цензурі й тиску на журналістів, про які на зборах колективу НРКУ повідомила частина журналістів радіокомпанії, не підкріплені жодними фактами. Про це йдеться у відповіді прес-служби НРКУ на новину «Детектор медіа».

 

Зазначимо, що на відео, наведеному в матеріалі «Детектор медіа», є докази відповідних заяв журналістів зі звинуваченнями керівництва в цензурі, і видно обличчя цих людей.

 

Крім того, прес-служба НРКУ звинувачує «Детектор медіа» в маніпулятивності. Ми не вважаємо матеріал маніпулятивним. Заголовок новини відповідає дійсності. Гендиректор НРКУ Тарас Аврахов звинувачення відкинув, і ми про це також написали. Ми також не зобов'язані писати дослівні звіти про всі події, а подаємо в новинах лише ключову інформацію з події.

 

Тим не менш, дотримуючись принципу збалансованості та права на відповідь, подаємо реакцію прес-служби НРКУ повністю:

 

«На захист національного мовника

 

Мабуть, годі говорити, що наша держава нині переживає вельми непрості часи. Невизначеність з багатьох питань може обернутися непродуманими кроками, а то і справжньою розрухою. Однак, як показують останні події, зокрема, навколо Національної радіокомпанії України, найбільша і найстрашніша розруха, просто за класиком, таки в головах.

 

Напередодні на сайті «Детектор медіа» вийшов матеріал під заголовком: «Журналісти звинувачують керівництво НРКУ в цензурі - Аврахов не збирається у відставку». Це був звіт про збори колективу державного радіомовника, однак, звіт відверто маніпулятивний і однобокий. Заангажований підхід вилився вже буквально в першому реченні: «Колектив НРКУ зібрався на збори, аби висловити недовіру керівництву радіокомпанії». Тут слід пояснити. Темою зібрання, ініційованого, до речі, адміністрацією мовника, оголошувалося: «Поточний стан справ та перспективи розвитку НРКУ», причому, явка не була обов'язковою для всього колективу, запрошували охочих. Чи можна в такому випадку піднімати розмову про довіру-недовіру від імені всіх? Навряд чи. Чи міг не знати цих подробиць кореспондент «Детектор медіа»? Сумнівно - оголошення висіли в усій радіокомпанії. Яка мета таких перекручувань? Питання до кореспондента.

 

Далі йде доволі стислий переказ змісту понад двогодинної емоційної розмови. І все б нічого, якби навіть за цілком природних обмежень обсягу матеріалу, були викладені всі основні точки зору, озвучені на зборах. Але, ні. В матеріалі подано посилання на три виступи журналістів. Причому, двох з них автор взагалі не вважає за потрібне назвати, в цих репліках превалюють емоції, а висловленні звинувачення, як от у цензурі, тиску на журналістів тощо, не підкріплені жодними фактами. Не зосереджується автор матеріалу і на тому, що окрім поодиноких персонажів, учасникам зборів на НРКУ так і не вдалося почути, хто ж саме входить до ініціативної групи, яка, власне, і виступає за «революційні» зміни. Зате в статті згадується про захмарні премії, які буцімто отримують «обрані». Щоправда, навести хоч якісь докази або звернутися по спростування автор «забув». Не наголошується також і на щонайменше неоднозначній реакції колективу на повідомлення про співпрацю з «Громадським радіо». А, насправді, доволі провокативну і немотивовано агресивну промову гостя Українського радіо народного депутата Юрія Стеця, яка викликала хвилю обурення у відповідь, «Детектор медіа» подає лише у вигляді сухих реплік.

 

Між тим, альтернативних думок пролунало чимало. Але в матеріалі наведені тільки озвучені гендиректором НРКУ Тарасом Авраховим. В результаті створено враження, що проблеми Українського радіо зводяться до банального протистояння - «колектив-керівник», що і втілено в цитаті: «90% працівників не схвалювали рішення пана Аврахова». Хоч, як справедливо зазначено на початку матеріалу: «На зборах групі не вдалося ухвалити жодного рішення, оскільки їх учасники не обрали президію і секретаря». А отже, говорити про бодай якусь зафіксовану кількість незгодних не доводиться.

 

Проблеми на Українському радіо, як, зрештою, і в будь-якій установі і в будь-якому великому колективі, безумовно, існують. І велика їхня кількість спричинена об'єктивними, часто, незалежними від працівників та керівників НРКУ факторами - тій самій боротьбі за частоти можна присвятити не один матеріал. Шкода, однак, що і зараз, коли треба б докласти всіх зусиль, щоб зберегти (а берегти на Українському радіо є що!), а не руйнувати, дехто навпаки розхитує ситуацію. А видання «Детектор медіа», котре всіляко пропагує і навчає інших дотримання журналістських стандартів, у таких умовах припускається відвертих маніпуляцій, викривлення фактів та однобокої подачі.

 

Прес-служба НРКУ»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3707
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду