Телекомпалата закликає парламент не обмежувати ретрансляцію окремих програм і каналів

Телекомпалата закликає парламент не обмежувати ретрансляцію окремих програм і каналів

27 Лютого 2014
5918

Телекомпалата закликає парламент не обмежувати ретрансляцію окремих програм і каналів

5918
Телекомпалата закликає парламент не обмежувати ретрансляцію окремих програм і каналів
Телекомпалата закликає парламент не обмежувати ретрансляцію окремих програм і каналів

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» закликала Верховну Раду не ухвалювати проект № 4200 про тимчасове призупинення трансляції та ретрансляції деяких телерадіопрограм. Про це йдеться в заяві Телекомунікаційної палати, яка аргументує своє прохання кількома причинами.

 

На думку асоціації, ініціатива народних депутатів про обмеження доступу до певних телеканалів виглядає як точне повторення дій попередньої влади про заборону розповсюдження незалежних медіа (наприклад, щодо 5-го каналу, ТВі). «Очевидно, люди, що виходили на майдани по всій країні, боролися не за обмеження інформації та свободи слова, а за плюралізм, можливість отримувати доступ до різної інформації і самостійно формувати свою позицію. Переконані, обмеження прав людини на отримання інформації не може бути виправдане ніякої політичної чи революційною доцільністю», - заявляє асоціація.

 

Вимкнення програм російського виробництва, які на сьогодні становлять понад 30% програм у пакетах кабельного та супутникового телебачення, призведе до серйозного невдоволення російськомовного населення в Південній, Східній і Центральній Україні, створення негативу по відношенню до нової влади, вважає Телекомпалата. «Це рішення буде сприйматися як обмеження інтересів російськомовного населення і стане приводом для ескалації погіршення взаємин з Росією. Скасування мовного закону Ківалова - Колесніченко вже викликало негативний резонанс у регіонах України. Синхронне відключення каналів у кожному домогосподарстві на Півдні і Сході буде сприйматися як наступний крок, що обмежує права російськомовного населення»,- переконує асоціація.

 

Телекомпалата також зауважує, що, враховуючи сучасний рівень розвитку нових технологій, прийняття постанови не призведе до повного обмеження доступу до певних каналів, вони, як і раніше, будуть поширюватися через інтернет, некодованих супутник і за допомогою піратських підключень російських супутникових платформ. Прийняття постанови призведе до збільшення попиту на нелегальні види послуг і, як наслідок, до повного переходу цих домогосподарств (глядачів) у російське інформаційне поле.

 

Відтак, асоціація закликає народних депутатів вживати лише заходи, чітко передбачені чинними законами України, а саме, за наявності достатніх підстав і доказів порушення законодавства про телебачення і радіомовлення будь-якими мовниками звертатися до суду або правоохоронних органів. Якщо питання стосується іноземних мовників, то дієвим є також механізм взаємодії з регуляторами інших країн, міністерствами закордонних справ тощо. «Ми закликаємо відмовитися від прийняття підзаконних актів, які можуть по різному тлумачитися регулятором і створювати простір для корупції», - йдеться в заяві Телекомпалати.

 

Нагадаємо, народні депутати від ВО «Свобода», автори проекту постанови № 4200 про тимчасове призупинення трансляції та ретрансляції деяких телерадіопрограм, відкликали перший проект і подали уточнений. Як повідомив «Детектор медіа» один з авторів документу Ігор Мірошниченко, тепер з метою інформаційної безпеки пропонується обмежити трансляцію та ретрансляцію в Україні лише російських інформаційних програм і телеканалів, оскільки через них ведеться інформаційна війна проти України. Ретрансляцію дитячих, пізнавальних, кіноканалів депутати не мають наміру обмежувати.

 

Раніше проект постанови «свободівців» розкритикувала віце-президент Асоціації правовласників і постачальників контенту (АППК) Наталія Клітна (президентом Асоціації є депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко). На її думку, норми проекту постанови є грубим втручанням у господарчу діяльність операторів кабельного телебачення та цензурують інформпростір на предмет перегляду програм російського ТБ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5918
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду