Російська Громадська колегія зі скарг на пресу кілька разів слала «чорну мітку» Дмитру Кисельову – Мостовий

Російська Громадська колегія зі скарг на пресу кілька разів слала «чорну мітку» Дмитру Кисельову – Мостовий

25 Лютого 2014
4581

Російська Громадська колегія зі скарг на пресу кілька разів слала «чорну мітку» Дмитру Кисельову – Мостовий

4581
Російська Громадська колегія зі скарг на пресу кілька разів слала «чорну мітку» Дмитру Кисельову – Мостовий
Російська Громадська колегія зі скарг на пресу кілька разів слала «чорну мітку» Дмитру Кисельову – Мостовий

Громадська колегія зі скарг на пресу Російської Федерації протягом місяця до початку розгляду скарги української Комісії з журналістської етики (КЖЕ) кілька разів письмово зверталася до телеведучого Дмитра Кисельова, а також до керівництва агенції «РИА-Новости» і телеканалу «Россия-1» з приводу порушень журналістської етики, однак жодної реакції від них так і не надійшло. Про це у коментарі «Детектор медіа» після чергового засідання Комісії 25 лютого розповів голова Комісії з журналістської етики (КЖЕ) Володимир Мостовий (на фото).

 

Нагадаємо, Громадська колегія зі скарг на пресу визнала наявність грубих порушень журналістської етики в сюжеті «Украинское вече», який вийшов у програмі «Вести недели» Дмитра Кисельова на каналі «Россия-1» 8 грудня 2013 року. Зі скаргою на програму «Вести недели» та її ведучого Дмитра Кисельова звернулася українська Комісії з журналістської етики.

 

Представники КЖЕ брали участь у засіданні Громадська колегія зі скарг на пресу Російської Федерації дистанційно, по скайпу. Тому Колегія розглядала скаргу в режимі «без присутності обох сторін».

 

«Ми спілкувалися в скайпі. Ні Кисельова, ні представників каналу не було. Скарга була написана нашою комісією, і левову частку роботи зробила член комісії Тетяна Котюжинська, якій допомагав Михайло Батіг. Скаргу ми надіслали 30 грудня, але у наших російських колег є усталена і дуже чітка процедура. Вони спочатку вирішують, чи приймають скаргу до розгляду. Якщо так, тоді надсилають адресату скарги так звану "чорну мітку". Вона у них так офіційно і називається. Ця «чорна мітка» Кисельову надсилалася 5 чи 6 разів. Однак реакції якоїсь ні від Кисельова, ні від каналу не було. І цілком зрозуміло чому», - сказав Володимир Мостовий.

 

Члени КЖЕ дуже вдячні російським колегам за об'єктивний, безсторонньо чесний і дуже ретельний розгляд їхньої скарги. «Вони давали нашу скаргу на експертизу експертам Казанського університету, вченій з Москви, яка займається проблемами журналістської етики. Обидва висновки були дуже ґрунтовні, на кількох сторінках кожен. Це дуже важливо, що наші колеги не піддалися загальній інформаційній істерії довкола висвітлення подій на Київському майдані у засобах масової інформації Росії. Крім того, що вони досить чітко і рішуче засудили "творчу лабораторію" Кисельова, російські колеги ще рекомендували розглянути і вивчити це рішення на факультетах журналістики російських вузів, опублікувати в журналі "Журналіст"», - зауважив голова КЖЕ.

 

За словами пана Мостового, це перше було звернення від України до російської колегії, а на теренах СНД - це друга скарга, яка розглядалася росіянами.

 

Засідання проходило по скайпу

 

«До них зверталися молдавани теж з приводу тенденційності висвітлення певних подій в Молдові російськими ЗМІ. Члени Колегії компетентно, скрупульозно і ретельно дослідили всі пункти нашої скарги. Ми намагалися не подавати оціночні судження Кисельова, а сконцентрувалися саме на підтасовці фактів і на мові ворожнечі. Росіяни під час засідання  поставили нам десь 7 уточнюючих запитань, і погодилися зі справедливістю положень нашої скарги. Я вважаю, що це дуже важливо. Зрозуміло, що йдеться не тільки про роботу Дмитра Кисельова, а йдеться про взагалі ту тональність і ті засоби, якими користуються деякі журналісти, особливо телевізійні, Російської Федерації при висвітленні (а точніше я сказав би затемненні), інформації про мету і засоби Київського майдану», - зазначив Володимир Мостовий.

 

Як повідомляла «ДУСЯ», одного разу телеведучий  каналу «Россия-1»Дмитро Кисельов все ж таки визнав свою фактичну помилку і сказав, що «схибив».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4581
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду