Микита Бєльський: «Для того, щоб канал «Київ» був прибутковим, він має стати суто комерційним»

18 Червня 2007
8023

Микита Бєльський: «Для того, щоб канал «Київ» був прибутковим, він має стати суто комерційним»

8023
Президент київського муніципального каналу розповів «ТК» про скорочення, рейтинги і розвиток, перевірки прокуратури і свої функції на каналі.
Микита Бєльський: «Для того, щоб канал «Київ» був прибутковим, він має стати суто комерційним»

Наприкінці квітня 2007 року на ТРК «Київ» з’явився свій президент. Ним став колишній виконувач обовязків директора каналу Микита Бєльський, за два тижні до того звільнений виконувачем обовязків директора каналу начебто за розтрату. Президент телекомпанії підпорядковується безпосередньо Київському міському голові, виконує представницькі та наглядові функції.  Таким чином, на каналі встановилося своєрідне двовладдя, адже і в.о. директора, і Президент вважають себе першою особою.

 

Дмитро Харитонов планував до 17 липня скоротити близько 50-х працівників ТРК «Київ». Захищаючи свої права, деякі з цих працівників звернулися до прокуратури, Секретаріату Президента. Крім того, вони покладають надії і на президента телеканалу Микиту Бєльського.  

 

15 червня (день, коли бралося інтерв’ю) на телеканалі почалися кардинальні зміни, розвиток яких відображений у новинах  «ТК». Місце Дмитра Харитонова посів Дмитро Джангіров - друга після Казбека Бектурсунова особа у команді, що керує київськими муніципальними медіа, який дотепер виконував обов'язки головреда газети «Хрещатик». За словами координатора Київського медіахолдингу Казбека Бектурсунова, причиною звільнення Харитонова є те, що він «не впорався із завданнями». За словами Дмитра Харитонова, разом із ним канал «Київ» покине команда, набрана з колишніх працівників «Інтера»; прес-служба каналу, тим часом, наголошує, що незапланованих кадрових змін не відбулося. За інформацією «ТК», 15 заяв про звільнення від «інтерівців» справді написані - вони працюватимуть на каналі до 2 липня.

Попри те, що ситуація на каналі змінюється, запитання, поставлені «ТК» Микиті Бєльському, на сьогодні залишаються актуальними. 

 

– Пане Микито, які ваші функціональні обов’язки в якості президента телеканалу? Як ви співпрацюєте з виконувачем обовязки директора?

– Між мною, тимчасово виконувачем обовязків директора ТРК «Київ» та Київським міським головою укладено тристоронній контракт до кінця повноважень Київради нинішнього скликання. 

 

Мої функції, звісно, відрізняються від функцій директора. Вони більше представницькі і наглядові, я маю здійснювати певний контроль за дотриманням законності. Але минуло вже майже 2 місяці, відтоді як зі мною було підписано контракт, а мені не надали жодного документа, щоб я міг зробити аналіз і надати його засновникам. Я також веду авторську програму «Година з мером» та відповідаю за висвітлення на каналі громадських слухань. 

 

– Ви теж були тимчасово виконуючим обов’язки? 

– Ні, я був виконуючим обов’язки. Тимчасово виконуючого обов’язки призначають в тому разі, коли в. о. директора йшов у відпустку. Я 11 місяців виконував обов’язки директора. Можливо, не все в мене виходило належним чином, тому й запросили людину, яка пообіцяла створити принципово новий муніципальний канал. Але минуло майже три місяці і крім того, що було знято кілька програм власного виробництва, я не знаю, що ще «якісно» змінилося. 

 

– Прес-служба каналу повідомляє про зростання рейтингів... 

– Усе відносно. Якщо їх проаналізувати, то йдеться про кілька показників: рейтинги, загальна частка аудиторії, 18+; від 14-ти до 49-ти років тощо. Тобто, маніпулювати цими цифрами можна як завгодно, наприклад, оголошувати найбільш високий показник. Я такого ніколи не робив. Коли я виконував обов’язки директора, орієнтувався на ту категорію, яка називається саме рейтингом, а не часткою аудиторії. Це, відповідно, абсолютні і відносні цифри. Порівняймо з показниками минулого року. У травні 2006 року середній рейтинг ТРК «Київ» по категорії 18+ становив 0,56, а частка аудиторії – 3,11, а за травень цього року рейтинг – 0,41, частка – 2,89. Тобто, показники гірше. Хоча, може, цього року взагалі менше дивляться телевізор. У будь-якім разі ці показники треба аналізувати з усіх сторін, тільки тоді можна отримати об’єктивну картину. 

 

– Як ви вважаєте, чи дійсно старі працівники ТРК «Київ» чіпляються за місця і чи насправді їх варто звільнити?  

– Говорити, що люди чіпляються за місця, на мою думку, некоректно. На цій телекомпанії працює багато кваліфікованих кадрів, які неодноразово доводили свій високий фаховий рівень. Звісно, є різні люди, як і в кожному колективі. Але для того, щоб це зрозуміти, потрібно було порадитися хоча би з профспілковим комітетом. Натомість тимчасово виконуючий обов’язки директора Харитонов запропонував кільком десяткам людей залишити телекомпанію. Пропозиції надходили в різних формах. Одним пропонувалося при звільненні надати найкращі рекомендації. Де логіка? Якщо людина матиме такі рекомендації, то навіщо тоді її звільняти з місця, де вона працює і бажає далі працювати? Іншим пропонувалося одночасно із заявою на чергову профвідпустку написати й заяву на звільнення. Або просили звільнитися за згодою сторін, за власним бажанням тощо. Очевидно, після цього їм мали виплатити компенсацію. Тих, хто не погоджувався на всі перелічені пропозиції, в середині травня викликали до відділу кадрів для того, щоб вони розписалися під попередженням про звільнення. Тим, хто відмовився ставити свій підпис, ці попередження були розіслані поштою. Наголошую, скоротити намагаються не найгірших працівників. Одночасно з цим набирався новий штат!  

 

– Чи не вважаєте ви штат телеканалу «роздутим»? Яка, на вашу думку, оптимальна кількість працівників забезпечила б якісну роботу ТРК «Київ»? 

– Як людина, яка тут пропрацювала більше семи років, розумію, що ця структура може бути фінансово ефективною, але тільки в тому разі, коли ставить перед собою суто комерційні завдання. За старим штатним розкладом, у нас було 311 посад. У штаті було 250 працівників, ще декілька працювали за угодами. Згідно з новим штатним розкладом, який, до речі, був прийнятий заднім числом (його начебто ввели з 2 квітня, потім з якимись доповненнями 16 квітня, але насправді підписали тільки у середині травня), у штаті 290 посад.  

 

– Хто підписує штатний розклад? 

– Його підписав т. в. о. Харитонов і затвердив начальник нашого профільного управління КМДА Тетяна Васильєва.  

 

Багато працівників отримали ось такі витяги з наказу № 55-к «Про скорочення посад в ДКП ТРК «Київ» та звільнення працівників з причини скорочення чисельності (штату) працівників». В них було зазначено, що «у зв’язку з проведенням змін в організації виробництва, наказую скоротити…». Я декілька разів просив показати сам наказ № 55-к, але його мені так і не надали. І не тільки мені, а й тим, кого скорочують.  

 

У новому штатному розкладі простежується така особливість: тих, кого скорочують (операторів, освітлювачів, інженерів та ін.), виділяють в окремі відділи, наприклад, «Служба забезпечення творчо-виробничого процесу», які потім, скоріше за все, будуть повністю скорочуватися. Доцільності в цьому я не бачу. Звичайно, в компетенції т. в. о. директора для ефективної роботи ТРК формувати штатний розклад. Але я вважаю, що все має робитися законно. У нас же, по-перше, не дали нікому реально ознайомитися з наказом про скорочення. По-друге, перед тим, як скорочувати людей, їм повинні були запропонувати іншу роботу. Це було зроблено тільки згодом. По-третє, на звільнені посади відразу набиралися нові люди. Що ж це за скорочення? 

 

Обурені тим, що відбувається, працівники написали кілька колективних листів до прокуратури, Секретаріату Президента тощо. Харитонова вже викликали в прокуратуру. Мене також туди викликали в якості свідка. 

 

Я вважаю, що в нас все переставлено з ніг на голову. Все мало робитися таким чином: видається наказ, що за два місяці вводиться новий штатний розклад, який не передбачає таких-то і таких-то посад. Можливо, це є в наказі № 55-к, який ніхто не бачив (хоча я не виключаю, що прокуратурі його показали). Потім людям мали запропонувати вакансії. Якщо людина відмовлялася, то її кандидатуру повинні були узгодити з профспілковим комітетом, і лише після цього надсилати повідомлення про скорочення. Тоді це відповідало б Кодексу законів про працю. 

 

Не личить керівникові високого рангу так порушувати закон і зазначати, що скорочення погоджено з профспілковим комітетом. Це неправда. 

 

– То яким має бути штат ТРК «Київ»? 

– Це залежить від концепції розвитку каналу. ТРК може існувати і при мінімальному штаті 20-30 чоловік, але без жодної хвилини власного продукту, якщо тільки закуповувати телепродукт. А муніципальний телеканал – специфічний, він має відрізнятися від інших. На ньому виробляється багато соціально важливих програм, які не окуповуються, але потрібні людям. Наприклад, у нас була програма «Київ класичний». Це одна з небагатьох програм, яка задовольняла потреби шанувальників класичної музики. Також із 17 липня 2006 року у нас в ефірі щодня йшла програма «У центрі уваги» – з елементами інтерактиву та дзвінками в студію. У ній аналізувалися події дня, до студії запрошували фахівців і представників громадськості. Відбувалося живе спілкування з киянами. У програми був досить стабільний глядач і рейтинг. Зараз із програмою зробили практично все, щоб у сітці мовлення її було непомітно. Пересунули час виходу, відмовилися від сюжетів, які там йшли, скоротили хронометраж тощо. Із власного виробництва залишилися тільки «Споживач», «Чорний квадрат», «У центрі уваги». До речі, я досі не бачив концепції розвитку каналу. Перше, що я зробив свого часу, ставши в. о. директора, – підготував концепцію розвитку каналу і показав її міському голові. Тільки так можна окреслити творчу, фінансову, соціальну складові та розвиток мережі каналу, а тоді визначатися зі штатом. А зараз хочуть спочатку скоротити штат, а вже потім визначатися з концепцією розвитку каналу. Куди йдемо, незрозуміло. 

 

– «Детектор медіа» отримала скарги від кількох працівників ТРК «Київ», що їм із квітня платять утричі меншу заробітну плату. Чому це відбувається? Ви, як президент телеканалу, можете вплинути на ситуацію? 

– Так, із квітня деякі працівники, хоча вони і працювали в тому ж режимі, що і раніше, недоотримали заробітну плату. Я не буду коментувати, чому це відбувається. Тільки скажу, що, згідно з нашою колективною угодою, працівники мають отримувати ставку (яка досить невелика) та надбавки (премії). Існувала також гонорарна система, яка суттєво збільшувала заробіток фахівців, звісно, тих, хто активно працював. За сукупністю заробітні плати були відносно непогані.  

 

– Як вплинуло скорочення на колектив? Мені казали, що працівники бояться між собою спілкуватися? 

– Дуже багато з тих людей, які залишаються працювати і яким заплатили більш-менш нормальну заробітну плату, підтримують вимоги тих, кого планують звільнити. У нас завжди був досить дружний колектив. Харитонов заборонив керівникам підрозділів спілкуватися зі мною, президентом телекомпанії. Це нонсенс.  

 

– Які зміни, на вашу думку, чекають канал зі створенням ЗАТ «Київський медіахолдинг»? Чи пропонували вам стати акціонером холдингу в разі його приватизації? 

– На жаль, я не бачив жодного документа про створення цього холдингу. Може, форма медіахолдингів й ефективна, та чи буде вона ефективна в Києві? Зі мною на цю тему ніхто не розмовляв. Я не знаю, хто буде очолювати холдинг і хто буде його акціонером. До цього часу три комунальні газети, радіо та телекомпанія належали місту. Можливо, треба було акціонувати окремо кожен цей ЗМІ, а потім уже створювати холдинг? Зараз в Україні є кілька телеканалів, які себе окуповують. Решта – дотаційні. Якщо хтось готовий вкладати гроші в телеканал, то має на меті дві речі: створення ефективного комерційного телеканалу, який приноситиме прибутки, або отримання політичних дивідендів. Для того, щоб ТРК «Київ» був прибутковим, він має стати суто комерційним, розвиватися за тією ж схемою, за якою сьогодні працюють лідери телеринку. 

 

– Деякі працівники покладають на вас надії, як ви плануєте діяти в цій ситуації? Чи часто спілкуєтеся з Дмитром Харитоновим, Казбеком Бектурсуновим? 

– Як член колективу, я також підписував колективні листи, бо вважаю, що все треба робити в рамках закону. Зараз триває перевірка прокуратури. Приміром, я не розумію, чому не виконується розпорядження міського голови припинити звільнення і виплатити всі заборгованості. 

 

Згідно зі своїми посадовими обов’язками, я повинен робити щотижневі й щомісячні звіти для засновників, але мені не дають змоги це робити. Не надають жодних документів, хоча я їх маю візувати. З Харитоновим практично не спілкуюся, з Казбеком – по мірі необхідності. Харитонов написав листа в КМДА: начебто я йому погрожував фізичною розправою. Хочу офіційно заявити: я ніколи нікому не погрожував фізичною розправою. Всі його звинувачення, в тому числі щодо фінансових зловживань, відкидаю.  
 

Насамкінець нашої розмови Микита Бєльський попросив голову профспілкового комітету каналу Юрія Миронова спростувати інформацію Дмитра Харитонова про те, що профспілки підтримали всі зміни на каналі.  

 

Юрій Миронов, голова профспілкового комітету ТРК «Київ»:

З нами щодо звільнень-скорочень ніхто не радився. Ми будемо відстоювати як мінімум 70% кандидатур, яких попередили про скорочення. Деяких категорії працівників просто не можна скорочувати (мати-одиначка, яка має малолітнього сина-інваліда, працівник-інвалід). Згідно з правилами техніки безпеки, деякі категорії працівників мають працювати позмінно. Наприклад, дві студії і всі виїзди не можуть забезпечити троє освітлювачів (раніше їх було 11), бо робочий день у них з 9-ї ранку до 24-ї години. Ми в найближчий четвер проведемо профспілкові збори (це перші збори з моменту призначення т. в. о. директора Харитонова). Вони не хочуть скорочувати за законом, бо доведеться робити великі фінансові виплати, а намагаються вмовити людей звільнитися за власним бажанням або довести до звільнення шляхом невиплати грошів чи шантажу. Працівники раніше отримували від 2-х до 2,5 тисяч гривень, а зараз – голі ставки, і ті неповністю (від 270-ти до 700 гривень). І це при тому, що вони завантажені як і раніше, виконують той самий обсяг роботи, як і ті, хто отримує гроші в повному обсязі.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8023
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду