Особливості діяльності ЗМІ в умовах надзвичайного стану

Особливості діяльності ЗМІ в умовах надзвичайного стану

26 Січня 2014
8608

Особливості діяльності ЗМІ в умовах надзвичайного стану

8608
В останні дні надзвичайно активно стали обговорювати питання введення в країні надзвичайного стану. Як надзвичайний стан, у разі його введення, зможе вплинути на діяльність українських ЗМІ?
Особливості діяльності ЗМІ в умовах надзвичайного стану
Особливості діяльності ЗМІ в умовах надзвичайного стану

Останніми днями надзвичайно активно стали обговорювати питання введення в країні надзвичайного стану. Нюанс у тому, що досі Україна не вводила надзвичайного стану, не пов'язаного з природними катастрофами. Тому наразі складно однозначно визначитись, як це вплине на ті чи інші сфери життя українців. Нижче спробуємо розібратися з тим, як надзвичайний стан, у разі його введення, може вплинути на діяльність українських ЗМІ.

 

1. Що таке «надзвичайний стан»?

Відповідно до закону, надзвичайний стан - це особливий правовий режим, під час якого допускається тимчасове обмеження громадян у певних конституційних правах. Конституційне право на свободу слова також може бути обмежено, про що вказано в самій Конституції.

 

Надзвичайний стан вводиться тимчасово в низці визначених законом випадків. До них, зокрема, відносяться спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу шляхом насильства.

 

Підставою для введення надзвичайного стану є Указ Президента України. Такий Указ упродовж двох днів передається до Верховної Ради. Впродовж двох днів Парламент має прийняти закон про затвердження Указу про введення надзвичайного стану повністю, частково, або відхилити цей Указ. У разі відхилення Указ вважається таким, що не набув чинності.

 

Перелік прав громадян, які обмежуються, а також перелік надзвичайних заходів мають міститися в Указі Президента України про введення надзвичайного стану. В тому ж Указі має міститися строк дії надзвичайного стану, територія дії, а також перелік державних органів та органів військового командування, які можуть здійснювати передбачені в Указі надзвичайні заходи.

 

Іншими словами, під час надзвичайного стану допускається введення обмежень права на свободу слова та поширення інформації. І якщо таке обмеження буде введено, про це буде прямо зазначено в Указі про введення надзвичайного стану. В тому ж указі буде вказано конкретні заходи щодо впровадження таких обмежень, а також органи, які можуть їх здійснювати.

 

2. Які заходи щодо обмеження прав ЗМІ може бути задіяно під час надзвичайного стану?

Закон про правовий режим надзвичайного стану встановлює перелік заходів, які можуть здійснюватися, в тому числі:

 

  • заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку. Очевидно, що наявність чи відсутність «можливості дестабілізації обстановки» оцінюється винятково суб'єктивно, а отже й заборона може торкнутися фактично будь-якого матеріалу, що підтримує громадських протест, містить критику влади тощо;
 

  • регулювання роботи цивільних теле- та радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів та радіовипромінювальних пристроїв особистого і колективного користування. Наведена норма (як, власне, й норми інших законів) не деталізує, в якому обсязі, порядку, режимі та ким відбувається вказане «регулювання» роботи теле- й радіоцентрів;

 
  • особливі правила користування зв'язком та передачі інформації через комп'ютерні мережі. Переліку «особливих правил» у законі також не встановлено, які і не встановлено, хто має право їх визначати.

 

Як видно, закон не передбачає можливості закриття інформаційного (як і будь-якого іншого) інтернет-порталу під час надзвичайного стану. А запровадити «особливі правила» користування комп'ютерними мережами також проблематично, оскільки профільне законодавство про телекомунікації не передбачає особливих правил, які б дозволяли якось обмежити використання інтернету. Ба більше, стаття 65 Закону про телекомунікації прямо зобов'язує операторів телекомунікацій забезпечувати якісний зв'язок під час надзвичайного стану. Тому, виходячи з цієї логіки, під час надзвичайного стану інтернет та інші способи телекомунікацій мають працювати ще краще, ніж у звичайні часи.

 

4. Обмеження телевізійного мовлення

Вище зазначено, що під час надзвичайного стану можуть окремо регулюватися питання «роботи цивільних теле- та радіоцентрів». Чинне законодавство не визначає такого поняття, як «телецентр». Тому наразі складно сказати, до кого саме цей пункт може бути спрямовано.

 

Водночас, для телерадіоорганізацій Закон про телебачення і радіомовлення визначає, що «на час надзвичайного та/чи воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях може встановлюватися особливий режим роботи аудіовізуальних засобів масової інформації. Особливості регулювання мовлення під час надзвичайного та/чи воєнного стану визначаються законом».

 

Закон про надзвичайний стан не містить якихось особливостей для регулювання мовлення під час мовлення. Тому, очевидно, може йтися лише про застосування загальних обмежень щодо виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, які можуть дестабілізувати обстановку.

 

Але ще раз наголошуємо, що законодавство не передбачає можливості зупинення дії телерадіоорганізацій на час надзвичайного стану. І навіть більше: ЗМІ мають активно працювати, оскільки вони покликані інформувати населення про надзвичайні заходи та події.

 

Окремо слід звернути увагу, що, відповідно до пункту 43 Порядку оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану, в разі виникнення пошкоджень каналів зв'язку, програми каналів УТ-2 і УТ-3 містяться серед державних пріоритетів для відновлення їх мовлення. Як відомо, на каналі УТ-2 працює «1+1». Також у колі пріоритетів - УТ-1 і всі обласні державні ТРК.

 

5. Гарантії діяльності журналістів у місцях дії надзвичайного стану

Щодо гарантій доступу журналістів на території, де оголошено надзвичайний стан, Законом про пресу встановлено, що таке право реалізується по пред'явленню редакційного посвідчення чи іншого документа, що засвідчує належність до друкованого ЗМІ. Хоча спеціальну норму на випадок надзвичайного стану встановлено лише для представників друкованих ЗМІ, разом із тим не забуваймо про норми Конституції, Закону про інформацію, які не обмежують  журналістів незалежно від приналежності до того чи іншого ЗМІ у праві безперешкодного відвідування приміщень органів влади, будь-яких публічних заходів та вільного збору інформації. name="_GoBack">

 

 

Оксана Єфімчук, старший юрист юридичної фірми Jurimex

Фото - http://pauluskp.livejournal.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8608
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду