Журналістку-спостерігача усунули з дільниці в окрузі № 94 після фіксування порушення

Журналістку-спостерігача усунули з дільниці в окрузі № 94 після фіксування порушення

16 Грудня 2013
5529

Журналістку-спостерігача усунули з дільниці в окрузі № 94 після фіксування порушення

5529
Журналістку-спостерігача усунули з дільниці в окрузі № 94 після фіксування порушення
Журналістку-спостерігача усунули з дільниці в окрузі № 94 після фіксування порушення

Журналістку Центру громадянських свобод Марію Томак, офіційного спостерігача на виборах в окрузі № 94, члени дільничної виборчої комісії (ДВК) усунули з дільниці за «провокативну поведінку» після того, як вона зафіксувала порушення - спробу викрадення одним із членів ДВК бюлетенів. Про це пані Томак повідомила на своїй сторінці у Facebook, а також розповіла «Детектор медіа».

 

Марія Томак була офіційним спостерігачем від Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа "Опора"» на виборчій дільниці №320288 у смт Глеваха Васильківського району Київської області (виборчий округ №94).

 

Близько 20:00 пані Томак стала свідком підозрілих подій. «Коли я зайшла за куліси сцени (а дільниця розміщувалася в головній залі Будинку культури з відповідним інтер'єром), я побачила члена дільничної виборчої комісії Василя Курку, який, не помітивши моєї появи та ховаючи щось за пазухою своєї дублянки, поцікавився в присутньої тут же голови ДВК Діани Александрової (яка, як мені здалося, намагалася приховати щось біля вішалки): "Ну що, не видно?" Я помітила за пазухою пана Курки якісь папери і попросила його показати, що саме він ховає, підозрюючи, що це можуть бути документи, пов'язані з виборчим процесом. На моє прохання Василь Курка посміхнувся та почав рухатися в бік підсобного приміщення. Поки я кликала інших спостерігачів, присутніх на дільниці, аби вони зафіксували цю ситуацію, пан Курка встиг вийти до підсобного приміщення та спробував закрити двері. Я попрямувала за ним і коли мені вдалося зайти до цього приміщення, попри те, що пан Курка не пускав мене і переконував, що там "відпочивають міліціонери", я побачила таку картину. Двоє міліціонерів, які протягом дня здійснювали охорону ДВК, їли, а поруч на підлозі, відгорнувши тканину, я побачила незаповнені бюлетені. При цьому, працівники ОВС на ситуацію не відреагували», - виклала пані Томак хронологію подій у своїй заяві до Генеральної прокуратури України.

 

«Коли я побачила цю ситуацію, я відразу покликала інших спостерігачів і журналістів (які в приватних розмовах зізнавалися, що насправді вони не журналісти, але завдяки журналістським посвідченням змогли потрапити на дільниці, щоб спостерігати). І лише декілька людей відгукнулися. Один із них - спостерігач від одного з кандидатів. У мене є побоювання щодо його долі, оскільки він є місцевим жителем і не має публічного захисту, на нього можуть тиснути», - розповіла «Детектор медіа» журналістка-спостерігач.

 

На думку пані Томак, вона стала свідком викрадення виборчих бюлетенів, що є злочином, передбаченим ст. 158 ч. 5 Кримінального кодексу України. До ДВК викликали міліцію, яка взяла пояснення в пані Томак, ще одного спостерігача, який був свідком подій у підсобному приміщенні, Сергія Олійника, голови ДВК Діани Александрової та члена ДВК Василя Курки та інших свідків. Також журналістка-спостерігач передала працівникам оперативної групи відео подій, які вона встигла зафіксувати.

 

 

 

 

Зі слів пані Томак, члени ДВК непрямо звинуватили її в тому, що це вона все підлаштувала, викрала бюлетені та спровокувала конфліктну ситуацію на виборчій дільниці. Члени ДВК одноголосно винесли постанову про позбавлення Марії Томак права бути присутньою на засіданні ДВК («за провокативну поведінку»). «Близько 21:00 мені вручили постанову. Я не намагалася більше потрапити назад на дільницю», - розповіла вона «Детектор медіа».

 

Пані Томак вважає цю постанову незаконною та не виключає судового позову щодо дій членів ДВК.

 

Також пані Томак написала заяву до Генеральної прокуратури України, оскільки побоюється, що в результаті наклепу на неї з боку членів ДВК та необ'єктивного розслідування з боку органів МВС, її можуть звинуватити в злочині, свідком якого вона стала. «Я звертаюся до ГПУ як до контролюючого органу, який має забезпечити адекватне розслідування ситуації, - наголосила в коментарі «Детектор медіа» журналістка. - Також я звернуся до офісу омбудсмана з проханням взяти під свій контроль цю ситуацію».

 

Нагадаємо, незадовго до перевиборів в окрузі № 94 (Обухівський і Васильківський райони Київської області) суд зняв з виборів опозиційного кандидата Віктора Романюка. В цьому окрузі від Партії регіонів балотується Руслан Бадаєв.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5529
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
народ
3794 дн. тому
Ось у такий спосіб бандитська влада здобуває собі перемогу на повторних довиборах у ВР, що ще далі можна говорити про їх демократичні вибори. Саме у такій спосіб на виборах 2010 року вони і привели свого "гаранта", набрали більшість мандатів в парламент на виборах 2012 року. А всім нам будуть говорити, що за владу боріться у демократичний спосіб - на виборах. Якщо у так званий демократичний спосіб вони і надалі проводитимуть вибори, у т.ч. президентські у 2015 році, то можна на них не ходити, вони всерівно його, тобто сьогоднішнього "гаранта", знову призначать без нашого волевиявлення.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду