НМПУ закликає побитих «Беркутом» журналістів відстоювати свої права

НМПУ закликає побитих «Беркутом» журналістів відстоювати свої права

10 Грудня 2013
4551

НМПУ закликає побитих «Беркутом» журналістів відстоювати свої права

4551
НМПУ закликає побитих «Беркутом» журналістів відстоювати свої права
НМПУ закликає побитих «Беркутом» журналістів відстоювати свої права

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) закликає журналістів, які постраждали під час сутичок  на акціях протесту, захищати свої права. Про це йдеться у повідомленні НМПУ.

 

«На превеликий жаль, НМПУ констатує, що із понад 50-ти журналістів, які постраждали напередодні та під час сутичок у Києві на Майдані Незалежності 30 листопада та на вулиці Банковій 1 грудня, заяви у міліцію подали менше половини», - йдеться у повідомленні профспілки.

 

НМПУ звертає увагу на те, що більшість журналістів, яких було жорстко побито та у яких було пошкоджено професійну техніку, досі не почали активно захищати свої права попри згоду великої кількості юристів їм допомагати та представляти їхні інтереси у судах.

 

«Хтось виправдовується тим, що ушкодження не були значними. Наче у нашій країні будь-хто має право безкарно завдавати журналістам незначних ушкоджень. Хтось вже зневірився у міліції та розраховує тільки на себе. Незалежна медіапрофспілка закликає журналістів боротися за свої права разом. Ніхто за жодних обставин немає права перешкоджати роботі журналіста та порушувати закон. Навіть, якщо українські суди не зможуть захистити наші права, ми будемо подавати позови до Європейського суду. Не можна опускати руки, не можна здаватися», - зазначає медіапрофспілка.

 

НМПУ заявляє, що  боротись за свої професійні права є обов'язком журналістів, адже лише так можна зарадити безкарності та зламати систему: «Колеги, якщо ви не хочете захистити себе - подумайте про інших своїх колег. Ваша слабкість і нерішучість зараз завдасть невиправної шкоди вашим колегам у майбутньому, якщо вони раптом потраплять у таку ж ситуацію».

 

Профспілка стверджує: «Захищає не жилет, захищає не каска, захищає солідарність» і нагадує гарячі лінії медіаюристів, які готові надавати допомогу:

- Тетяна Котюжинська (НСЖУ), 066-787-47-01,  spilka@nsju.org

- Олександр Тарасов (НМПУ), 099-302-67-28, sekretary@profspilka.org.ua

- Людмила Опришко (ІРРП), 067-449-32-59

- Інститут Медіа Права (ІМП), 044-383-20-44, 094-927-90-44, hotline@medialaw.kiev.ua

- Інститут масової інформації (ІМІ), 050-447-70-63, info@imi.org.uaimi.inform@gmail.com

 

У термінових випадках радять звертатись цілодобово. Всі звернення будуть оперативно розглянуті.

 

Нагадаємо, понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень євромайданів. Більшість із них постраждали, висвітлюючи 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві. З-поміж іншого, журналістів били бійці спецпідрозділу МВС «Беркут». Більшість постраждалих представників ЗМІ переконані, що спецзагін міліції цілеспрямовано так діяв щодо них.

 

Прокуратура Києва проводить розслідування за зверненнями представників мас-медіа щодо подій 1 грудня на вулиці Банковій, коли під час штурму Адміністрації президента постраждали представники ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4551
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду