Томенко нагадав про кримінальну відповідальність за перешкоджання ЗМІ

Томенко нагадав про кримінальну відповідальність за перешкоджання ЗМІ

8 Грудня 2013
5082

Томенко нагадав про кримінальну відповідальність за перешкоджання ЗМІ

5082
Томенко нагадав про кримінальну відповідальність за перешкоджання ЗМІ
Томенко нагадав про кримінальну відповідальність за перешкоджання ЗМІ
Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко попередив Секретаря РНБО та інших посадовців, що за цензуру і перешкоджання діяльності журналістів в Україні передбачена кримінальна відповідальність. Про це він заявив зі сцени євромайдану у Києві, повідомляється на персональному сайті пана Томенка.
 
 
Звартаючись до учасників мітингу на Майдані, Микола Томенко подякував більшості журналістів та ЗМІ, «які прагнуть об’єктивно, професійно та неупереджено висвітлювати події, які відбуваються в Україні, і зокрема в рамках акцій протесту, що отримали назву "євромайдан"».

Водночас він розповів сказав, що до нього як до Голови Комітету  звертаються журналісти, які говорять, що мають інформацію про тиск з боку посадовців, зокрема, Секретаря РНБО Андрія Клюєва, на власників та менеджерів центральних каналів з метою змінити програмну політику та мінімізувати висвітлення акцій протесту.

Микола Томенко заявив, що хоче офіційно поінформувати та попередити Секретаря РНБО та інших посадових осіб, що відповідно до чинного законодавства, в Україні «заборонена цензура – будь-яка вимога, спрямована, зокрема, до журналіста, засобу масової інформації, його засновника (співзасновника), видавця, керівника, розповсюджувача, узгоджувати інформацію до її поширення або накладення заборони чи перешкоджання в будь-якій іншій формі тиражуванню або поширенню інформації».
 
Також «забороняються втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них…».

Нагадав Голова комітету і про відповідальність за 171-ю статтею Кримінального кодексу України про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Микола Томенко просить усіх, хто має інформацію про перешкоджання чи вплив на діяльність журналістів з боку посадових осіб центральної та місцевої влади, інформувати про це Комітет з питань свободи слова та інформації, який буде відповідно до чинного законодавства реагувати на ситуацію.

Також він звернувся із закликом не мовчати до єурналістів державних та комунальних ЗМІ.  «Перший національний, обласні ТРК та, на жаль, останнім часом – парламентський канал «Рада», стали рупорами однієї політичної сили – Партії регіонів, незважаючи на те, що фінансуються усіма платниками податків», - зауважив голова Комітету. І, звертаючись до присутніх, наголосив, що без створення суспільного телебачення та роздержавлення буде складно забезпечити свободу слова в цих медіа.
 
«Детектор медіа»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5082
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду