«Білоруська асоціація журналістів»: насилля проти преси має довгострокові і важкі наслідки

«Білоруська асоціація журналістів»: насилля проти преси має довгострокові і важкі наслідки

4 Грудня 2013
3891

«Білоруська асоціація журналістів»: насилля проти преси має довгострокові і важкі наслідки

3891
«Білоруська асоціація журналістів»: насилля проти преси має довгострокові і важкі наслідки
«Білоруська асоціація журналістів»: насилля проти преси має довгострокові і важкі наслідки

ГО «Білоруська асоціація журналістів» (БАЖ) висловлює солідарність і підтримку колегам, які прагнуть якомога повніше висвітлювати події в Україні, пов'язані з масовими протестами. Про це йдеться у заяві, яку отримала «Детектор медіа».

 

Білоруські журналісти також заявляють, що обурені насильницькими діями відносно колег, які чесно виконують свій професійний обов'язок. Особливе занепокоєння викликає насильство, яке свідомо чинять проти журналістів і мирних протестуючих співробітники силових структур.

 

«Білоруський досвід показує, що таке ставлення до преси завжди має довгострокові та важкі наслідки. Вони не несуть користі жодній зі сторін конфлікту», - йдеться у заяві.

 

«Білоруська асоціація журналістів» вимагає від Президента та Уряду України припинити беззаконня щодо коллег, адже перебування в епіцентрі подій - професійний обов'язок журналіста, а не привід застосовувати проти нього грубу силу.

 

«Ми закликаємо українську владу розслідувати кожен випадок нападу на наших колег і забезпечити нормальні умови для їх роботи. Відсутність реакції на насильство виглядає як мовчазне потурання. Ми закликаємо керівників редакцій ЗМІ неухильно вимагати дотримання прав журналістів і домагатися притягнення до відповідальності тих , хто їх порушує», - заявляють білоруські журналісти.

 

Водночас  «Білоруська асоціація журналістів» просить колег зберігати об'єктивність, пам'ятаючи про своє призначення і усвідомлюючи, скільки людей у всьому світі стежать за подіями в Україні, і бажає всім журналістам , які перебувають зараз у центрі подій , мужності і професіоналізму.

 

Далі «Детектор медіа» подає заяву ГО «БАЖ» повністю:

 

             Заява ГО «Білоруська асоціація журналістів» з приводу подій в Україні

 

ГО «Білоруська асоціація журналістів» висловлює солідарність і підтримку колегам, які сьогодні прагнуть якомога повніше висвітлювати події в Україні. Ми обурені насильницькими діями відносно колег, які чесно виконують свій професійний обов'язок.

 

Особливу занепокоєння викликає насильство, яке свідомо чинять проти журналістів і мирних протестуючих співробітники силових структур.

 

За підрахунками партнерських організацій, на 2 грудня в Україні налічувалося вже близько 50 постраждалих журналістів. Фотокореспондент Reuters Гліб Гаранич, оператор «Євроньюс» Роман Купріянов, оператори Олексій Заклецький і Антон Чернишов, кореспондент журналу «Український тиждень» Валерія Бурлакова, фотограф Анатолій Степанов, фотокореспондент Insider Максим Кудимець, фотокореспондент Associated Press Сергій Чузавков, польський журналіст Павєл Пененжик, журналіст «Української правди» Мустафа Найєм, фотокореспондент агентства «ЛІГАБізнесІнформ» Олександр Перевізник ... Це далеко не повний перелік наших колег , що постраждали від рук силовиків всього за кілька днів.

 

Білоруський досвід показує, що таке ставлення до преси завжди має довгострокові та важкі наслідки. Вони не несуть користі жодній зі сторін конфлікту.

 

ГО «Білоруський асоціація журналістів» вимагає від президента та уряду України припинити беззаконня щодо наших колег. Перебування в епіцентрі подій - професійний обов'язок журналіста , не привід застосовувати проти нього грубу силу.

 

Ми закликаємо українську владу розслідувати кожен випадок нападу на наших колег і забезпечити нормальні умови для їх роботи. Відсутність реакції на насильство виглядає як мовчазне потурання .

 

Ми закликаємо керівників редакцій ЗМІ неухильно вимагати дотримання прав журналістів і домагатися притягнення до відповідальності тих , хто їх порушує .

 

Ми просимо колег зберігати об'єктивність, пам'ятаючи про своє призначення і усвідомлюючи, скільки людей у всьому світі стежать за подіями в Україні .

 

Бажаємо всім журналістам, які перебувають зараз у центрі подій , мужності і професіоналізму.

 

Прийнято Правлінням ГО «БАЖ»

 

Як повідомив MediaSapiens, Міжнародна федерація журналістів (IFJ) та Європейська федерація журналістів (EFJ) рішуче засудили брутальні напади сил безпеки проти журналістів, які висвітлюють рух протесту в Києві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3891
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду