Цензура в Україні існує

4 Травня 2007
15120

Цензура в Україні існує

15120
Результати дослідження рівня цензури, тиску на журналістів та доступу до інформації у трьох областях та місті Києві.
Цензура в Україні існує

Упродовж листопада 2006 – лютого 2007 Незалежна медіа-профспілка України проводила дослідження у рамках проекту «Ефективний контроль за роботою органів держвлади на місцях – місцевим ЗМІ та журналістам України», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження».

 

Під час дослідження проводилися експерті інтерв’ю із медіа-експертами та представниками місцевих органів державної влади, а також анкетування журналістів у трьох областях – Донецькій, Львівській та Київській (з містом Київ). Всього було зібрано 143 анкети (48 у Львівській обл., 47 у Донецькій обл. та 48 у Київській обл. та м. Києві).

 

Для співставлення використовувалися результати дослідження «Становище журналістів в Україні: статус, соціальні та професійні права, умови праці», яке проводила компанія GfK на замовлення Київської незалежної медіа-профспілки у листопаді-грудні 2004 – січні 2005 року. Географія цього дослідження охоплювала міста Київ, Житомир, Полтава, Харків, Рівне, Запоріжжя, Львів, Одеса, Сімферополь і Донецьк. Було проведено 58 напівструктурованих експертних інтерв’ю. В обох випадках  вибірка не є репрезентативною для всієї генеральної сукупності журналістів, які працюють в Україні. Тому отримані результати можуть бути використані лише для опису наявних проблем та виявлення тенденццій, а не кількісної оцінки їхнього масштабу щодо всіх журналістів України.

 

 

Цензура

 

Переважна більшість опитаних журналістів вважає, що цензура існує як в Україні (85%), так і в області, де вони працюють (77%).

 

 

 

Найчастіше у власній діяльності журналісти зустрічалися з вимогою з боку влади ознайомлюватися з журналістськими матеріалами до їх публікації, прямою вказівкою керівнику ЗМІ від влади щодо характеру висвітлення подій, а також з вилученням редактором небажаної з його точки зору інформації з авторського тексту, його відмовою від оприлюднення матеріалу або прямою вказівкою щодо характеру висвітлення.

 

Які з форм цензури є найбільш поширеними в Україні та з якими ви найчастіше стикалися у власній журналістській діяльності протягом останнього року?

 

 

 

Тиск на журналістів

В цілому, журналісти вважають, що після 2004 року відносини між владою та журналістами їх області не змінилися (42%) або дещо покращилися (37%). Про значне покращання відносин, як і про їх погіршення, заявила мала та приблизно однакова частка опитаних (6-8%).

 

Кожен п’ятий стикався протягом останнього року з погрозами під час пошуку інформації або після виходу матеріалів. Вдвічі більше журналістів (40%) заявили, що з такими погрозами стикалися їх колеги.

 

В масштабах України безперечним «лідером» тиску є судові позови (96%), далі йдуть незаконні звільнення журналістів та погрози їм та редакціям (79-78%).

 

Які з форм тиску на журналістів є найбільш поширеними в Україні та з якими Ви найчастіше стикалися у власній журналістській діяльності протягом останнього року?

 

 

 

Доступ до інформації

Чи подавали офіційні інформаційні запити до органів влади впродовж поточного року?

 

Так

 

….Ваші колеги?

56%

….особисто Ви?

23%

 

З тих, хто особисто подавав запити, отримали відповіді лише 76%

 

 

 

З тих, хто отримав відповіді,

 

 

Лише 35% вчасно або переважно вчасно отримали відповіді

Понад 40% відповідей були переважно або всі неповні («відписки»)

 

Серед регіональних та місцевих органів влади найбільш закритими є обласне та міське управління СБУ, обласна та міська прокуратури, а також виконком обласного центру.

 

Проте оцінка рівня відкритості тих чи інших органів влади суттєво різниця за регіонами. Наприклад, у Києві «лідером» закритості є КМДА: 80% тих, хто відповів, визначили рівень її відкритості як низький або скоріше низький (найближчий негативний результат у Львівської мерії – 46%).

 

З іншого боку, відкритість Київського міського управління МВС на момент опитування отримала достатню високу оцінку (54% - «високий» або «скоріше високий»), в порівнянні з міськими управліннями МВС в двох інших областях. Лише управління СБУ та прокуратури отримали однаково низьку оцінку по всіх областях.

 

Місцеві та регіональні органи влади

Баланс оцінок: «високий \ скоріше високий» – «низький \ скоріше низький» рівень відкритості, в %

Стикалися з необґрунтованими відмовами в інформації, %

Особисто

Колеги

Міське управління СБУ обласного центру

-53

20

37

Обласне управління СБУ

-51

25

39

Обласна прокуратура

-39

29

38

Міська прокуратура обласного центру

-32

18

35

Міськвиконком обласного центру

-9

20

48

Міське управління МВС обласного центру

-4

20

33

Обласна рада

+12

20

28

Обласна державна адміністрація

+14

22

34

Обласне управління МВС

+14

19

30

Міська рада обласного центру

+15

15

30

 

У цілому, з необґрунтованими відмовами в наданні інформації журналісти особисто зустрічалися десь у п’ять разів частіше, ніж з відмовами в акредитації (в середньому, 20% проти 4-5%, відповідно). Найчастіше до відмов у наданні інформації вдавалися обласна прокуратура, управління СБУ та міськвиконком (вплив ситуації з КМДА та Львівською мерією). В середньому, рівень відмов в наданні інформації коливається від 20% (особисто зустрічалися) до 35% (стикалися колеги).

 

Існування привілейованих медіа з точки зору доступу до інформації, акредитації тощо. Лише кожний п’ятий твердо заявив, що в його області або місті не існує ЗМІ, що користуються привілейованим ставленням з боку органів влади. Приблизно однакова частка журналістів відповіли, що до привілейованих медіа належать певні приватні (25%), низка комунальних та приватних (18%) та комунальні медіа (17%).

 

У Донецьку більшість (69%) вважає привілейованими комунальні або «низку комунальних та приватних». У Львові лише кожен п’ятий дотримується такої точки зору, а більше половини вказали на «певні приватні медіа». У Києві близько половини взагалі вважає, що привілейованих медіа не існує.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15120
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду