За повідомленнями ЗМІ омбудсмен відкрила провадження щодо дій міліції на євромайдані

За повідомленнями ЗМІ омбудсмен відкрила провадження щодо дій міліції на євромайдані

30 Листопада 2013
3840
30 Листопада 2013
17:25

За повідомленнями ЗМІ омбудсмен відкрила провадження щодо дій міліції на євромайдані

3840
За повідомленнями ЗМІ омбудсмен відкрила провадження щодо дій міліції на євромайдані
За повідомленнями ЗМІ омбудсмен відкрила провадження щодо дій міліції на євромайдані
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська за повідомленнями ЗМІ відкрила провадження щодо сьогоднішніх подій на євромайдані у Києві. Про це йдеться у заяві, поширеній на сайті омбудсмена.
 
 
Пані Лутковська нагадує, що Конституція України гарантує кожному право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Аналогічні гарантії містить стаття 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є частиною національного законодавства України.


«Вночі 30 листопада 2013 року працівники міліції, застосувавши грубу силу, припинили мирне зібрання. Відеозаписи тих подій, які знаходяться у публічному доступі, свідчать про те, що фізична сила, застосована працівниками міліції, була надмірною.

У зв'язку із цим за власною ініціативою відкрито провадження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за повідомленнями, поширеними в засобах масової інформації щодо подій, що відбулись в ніч на 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності у Києві»,
- зазначає омбудсмен.


Мета провадження – ініціювати  розслідування Генпрокуратурою України щодо законності дій співробітників міліції, застосування ними спецзасобів, затримання осіб і доставляння їх до відділу міліції, упевнитись в його прозорості та ефективності, а також забезпечити інформування громадськості про відповідальність тих осіб, які порушили закон.


Ваолерія Лутковська пропонує громадянам, які вважають себе потерпілими, звернутись із заявою до Уповноваженого.  Звернення приймаються за адресою електронної пошти hotline@ombudsman.gov.ua, на сторінці у Facebook. Громадська приймальня Уповноваженого також готова приймати такі заяви з понеділка, 2 грудня, з 9.00 за адресою м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.


Також Валерія Лутковська звернулася до народних депутатів із проханням розглянути та прийняти закон про мирні зібрання. У ньому, зокрема, мають бути встановлені «жорсткі правила, що регламентували б застосування спецзасобів під час припинення зібрань».
 
 
Нагадаємо, у ніч на 30 листопада спецзагін «Беркута» під приводом підготовки до Нового року жорстоко розігнав учасників київського євромайдану. Під час зачистки було затримано 35 осіб. У повідомленні управління зв`язків з громадськістю МВС України мітингувальників звинувачують у провокаціях: «На Майдан Незалежності правоохоронці прибули на звернення Управління благоустрою КМДА. Активні дії представники Беркуту розпочали після того, як мітингувальники почали чинити опір міліціонерам, кидати у них сміттям, склянками, пляшками з водою та підпаленими палками». 
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3840
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду