Томенко та ІТК зупинили телерекламу алкогольних настоянок, трансльовану в денний час

Томенко та ІТК зупинили телерекламу алкогольних настоянок, трансльовану в денний час

11 Листопада 2013
3870
11 Листопада 2013
15:08

Томенко та ІТК зупинили телерекламу алкогольних настоянок, трансльовану в денний час

3870
Томенко та ІТК зупинили телерекламу алкогольних настоянок, трансльовану в денний час
Томенко та ІТК зупинили телерекламу алкогольних настоянок, трансльовану в денний час

Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради завдяки співпраці з Індустріальним телевізійним комітетом (ІТК) вдалося зупинити телерекламу 35-градусних настоянок торгової марки «Цілющий» («З хріном», «З перцем і медом» та ін.) в денний час, як цього вимагає чинне законодавство. Про це йдеться на персональному сайті голови Миколи Томенка.

 

«На жаль, в даному випадку у боротьбі з рекламою "цілющого" 35-градусного напою нашим союзником стала не державна інституція, яка має слідкувати за порушенням законодавства, не Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України, а Індустріальний телевізійний комітет, який розуміє, що всі учасники телевізійного ринку повинні дотримуватися приписів закону та стандартів корпоративної відповідальності», - зазначив Микола Томенко.

 

Він зауважив, що під впливом ІТК та завдяки позиції керівництва решти каналів, які підтримали його звернення стосовно необхідності припинення такого порушення закону, сьогодні ця телевізійна рекламна кампанія, яка тривала доволі довгий період, зупинена.

 

Микола Томенко нагадав, що дешева горілка під виглядом 35-градусних настоянок рекламувалася в денний час на Першому національному та 5-му каналі, що було кричущим порушенням чинного законодавства про рекламу і не відповідало жодним морально-етичним стандартам.

 

Також голова Комітету висловив сподівання, що питаннями легалізації місць продажу цих настоянок та акцизів далі буде займатися уряд. Він звернув увагу на те, що на ринку лікеро-горілчаних виробів велика кількість заводів пішла шляхом випуску спиртних напоїв під марками настоянок чи бальзамів.

 

«Сьогодні маємо інформацію Держкомстату, що за останній період в Україні продаж алкогольних напоїв зменшився на 20%. Цілком очевидно, що мова йде, на жаль, не про те, що їх стали менше вживати, а про те, що, з одного боку, на українському ринку з'явилася велика кількість нелегальної продукції, а з іншого - частина продукції замаскована під різні настоянки та бальзами», - зазначив народний депутат.

 

Нагадаємо, раніше Микола Томенко вимагав від компетентних органів зупинити порушення чинного законодавства щодо реклами та продажу алкогольних напоїв, звернувшись до керівництва Нацради з питань телебачення і радіомовлення та до голови Київської міськдержадміністрації з вимогою зупинити рекламу так званих «цілющих настоянок», які насправді виявляються алкогольними напоями сорокаградусної міцності.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду