Держінспекція з питань праці провела перевірку в УНІАН за заявою НМПУ

Держінспекція з питань праці провела перевірку в УНІАН за заявою НМПУ

7 Листопада 2013
4879
7 Листопада 2013
11:57

Держінспекція з питань праці провела перевірку в УНІАН за заявою НМПУ

4879
Держінспекція з питань праці провела перевірку в УНІАН за заявою НМПУ
Держінспекція з питань праці провела перевірку в УНІАН за заявою НМПУ

Незалежна медіапрофспілка (НМПУ) заявляє, що територіальна державна інспекція з питань праці у Києві виявила порушення законодавства про працю у ТОВ «УНІАН» та видала гендиректору УНІАН Вадиму Осадчому припис щодо усунення цих порушень. Керівництво УНІАНу наявність таких порушень заперечує.

 

За інформацією медіапрофспілки, порушення законодавства були встановлені під час перевірки щодо можливого незаконного переведення працівників УНІАН, яка проводилася за їх зверненням. Про це йдеться у офіційному листі інспекції з питань праці на ім`я першого заступника НМПУ Андрія Яніцького.

 

Згідно документу, який цитує НМПУ, інспекція встановила, що у ТОВ «УНІАН» в порушення вимог ст. 29 КЗпП України відсутні посадові інструкції працівників Олександра Волинського - редактора, Любові Жаловаги - старшого випускового редактора, Тетяни Майданович - завідувача відділу, Валентини Романенко - редактора, Романа Романюка - редактора.

 

«Інспекція повідомляє, що відсутність посадових інструкцій підтверджується наданими для перевірки поясненнями за підписом директора Вадима Осадчого від 23 вересня 2013 року №2/182, в яких зазначено, що положення про відділи та посадові інструкції на підприємстві станом на час проведення перевірки знаходяться в стадії розробки та затвердження. Як зазначено в листі, в ході перевірки трудових договорів, укладених в письмовій формі чи інших документів, де були б визначені посадові обов`язки вищезгаданих працівників, не надано. У зв'язку з цим в межах компетенції комісії не надається можливим дослідити питання наявності переміщення чи переведення вищезазначений працівників», - йдеться у повідомленні профспілки.

 

Втім сам Вадим Осадчий переконаний, що Держінспекція з питань праці порушень не виявила, про це він сказав у коментарі «Детектор медіа»: «Ми зараз затверджуємо посадові інструкції з усіма співробітниками. Держінспекція підтвердила, що це важливо, щоб посадові інструкції були у кожного співробітника. Це те, чим ми зараз займаємось. Більшість співробітників вже підписали посадові інструкції».

 

Як повідомляє НМПУ, інспекція також рекомендує вирішувати спірні питання щодо змін умов праці у комісії по трудових спорах або у суді. Члени НМПУ вже звернулися до суду щодо відновлення своїх прав, наступне судове засідання відбудеться 18 листопада. Інспекція також перенаправила звернення профспілки до Департаменту соцполітики КМДА для розгляду питання експертизи умов праці.

 

Однак член комітету НМПУ, медіаюрист Олександр Тарасов вважає, що комісія Держпраці при перевірці за заявою медіапрофспілки не реалізувала всіх покладених на неї державою функцій та задач.

 

Зокрема, за його словами, відповідно до ч.3 Положення про Державну інспекцію України з питань праці, інспекція зобов'язана була:

- ознайомитися з наказами про прийняття працівників на роботу, в яких повинна бути чітко зазначена посада, на яку призначається працівник; ознайомитися із записами у трудовій книжці (посада, зазначена у трудовій, повинна відповідати посаді, зазначеній у наказі про прийняття на роботу);

- для встановлення кола посадових обов'язків за відсутністю посадової інструкції опитати самих працівників, та їх колег щодо особливостей робот, що виконується;

- провести порівняльний аналіз кола посадових обов'язків на попередньому та теперішньому місці роботи, дослідити робоче місце щодо відповідності його нормам закону про охорону праці.

 

Крім того, у заяві до Держінспекції праці НМПУ просила провести перевірку за участю представників від профспілки, тому відповідно до ст.21 ЗУ «Про професійні спілки їх права та гарантії діяльності», інспекція зобов'язана була провести перевірку за участю наших представників та у місячний термін надати профспілці аргументовану відповідь.

 

«Як ми бачимо, Держінспекція праці проігнорувала вимоги ЗУ "Про професійні спілки їх права та гарантії діяльності" , провела перевірку без участі профспілки та не повідомила її у встановлений законом термін про результати розгляду нашої заяви. Інспекція також всупереч чч.3, 4 Положення про Державну інспекцію України з питань праці фактично не провела розслідування порушень трудового законодавства на ТОВ «УНІАН», а обмежилась формальним відібранням пояснень лише у однієї сторони трудового конфлікту - роботодавця», - переконаний пан Тарасов.

 

Нагадаємо, 28 серпня п'ятьом співробітникам інформаційного агентства УНІАН керівництво оголосило про їхнє переміщення до новоствореного відділу телевізійного моніторингу. Серед них - четверо редакторів сайту УНІАН, які взимку заявили про цензуру в УНІАН: Любов Жаловага, Валентина Романенко, Роман Романюк та Олександр Волинський, а також завідувач відділу економіки УНІАН Тетяна Майданович.

 

Журналісти підписали наказ про переміщення, але заявили, що він порушує умови колективного договору. Пізніше вони назвали це кадрове рішення «помстою за цензурний «ведмежий» скандал, переслідуванням за громадянську позицію та бажанням керівництва відсторонити їх від формування контенту на сайті».

 

Гендиректор УНІАН Вадим Осадчий назвав створення нового відділу телевізійного моніторингу і переміщення туди співробітників УНІАН оптимізацією бізнес-процесів і розширенням одного з напрямів діяльності агентства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4879
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду