Редактор газети зі Старокостянтинова заявила про тиск з боку мера (ДОПОВНЕНО, ВІДЕО)

1 Листопада 2013
8346
1 Листопада 2013
13:09

Редактор газети зі Старокостянтинова заявила про тиск з боку мера (ДОПОВНЕНО, ВІДЕО)

8346
Редактор газети зі Старокостянтинова заявила про тиск з боку мера (ДОПОВНЕНО, ВІДЕО)

Редактор газети «Перша міська»  з міста Старокостянтинова (Хмельницька обл.) Ірина Рожок-Капранова заявила, що міський голова Микола Мельничук через засновника видання здійснює тиск на ЗМІ. Про це повідомляє «Незалежний громадський портал».

 

Заяву про тиск на газету пані Рожок-Капранова зробила під час виїзного засідання постійної комісії з питань законності, правопорядку та місцевого самоврядування обласної ради.

 

Пізніше текст своєї заяви пані редактор надіслала на адресу «Детектор медіа».

 

За словами редактора газети, міський голова Микола Мельничук спонукає засновника впливати на редакційну політику видання, надсилаючи до нього перевірки податкової.

 

«Тиск з боку представників місцевої влади на редакцію газети «Перша міська» почався практично одразу після виходу першого номера газети. Адже газета почала об'єктивно висвітлювати події, які відбуваються у місті, чого до того часу не було. Тому чиновники намагались всіляко перешкоджати роботі журналістів газети, зокрема і в грубій формі відмовляючи надавати коментарі та матеріали. Але у «Першій міській» і надалі висвітлювались питання, які хотіли приховати у міській раді, зокрема, і про використання бюджетних коштів.

 

Наприкінці серпня 2013 року, після виходу у газеті матеріалу про те як міський голова Старокостянтинова у нетверезому стані ображав місцевого жителя розпочався тиск на засновника газети. Наступного дня чи не всі видання надрукували матеріали під назвою «П'яний мер Старокостянтинова наїхав на заявника, котрий прийшов до нього на прийом». Вийшов це матеріал і в «Першій міській» газеті.

 

А 9 вересня 2013 року міська рада направила листа до Старокостянтинівського відділення Красилівської МДПІ з вимогою перевірити підприємця Олександра Афанасьєва. Тому 24 жовтня 2013 року податкова розпочала фактичну перевірку діяльності ФОП Афанасьєва Олександра Вікторовича, пояснивши, що міський голова вимагає знайти у роботі підприємця хоч якісь порушення», - вказує редактор у свої заяві.

 

Пані Рожок-Капранова також підкреслює, що до цього засновник видання не встречався у редакційну політику. «Протягом двох років ми працюємо за редакційним статутом і засновник жодним чином не втрутився в редакційну політику. Я прошу Миколу Мельничука утриматися від тиску на наше ЗМІ», - наголосила редактор.

 

У своїй заяві редактор газети закликає владу принипити тиск на видання і діяти в рамках чинного законодавства: «Журналісти закликають владу вирішувати конфліктні питання тільки в рамках закону, не поширювати неправдиву інформацію на сторінках комунальної газети, вчасно та в повній мірі відповідати на запити про бюджетні кошти, а також припинити тиск на засновника незалежного видання».

 

 

Мер Старокостянтинова відповів, що таким чином реалізовує завдання, поставлене керівництвом облдержадміністрації. «Є рішення колегії Хмельницької облдержадміністрації щодо легалізації незаконного бізнесу. Ви скажіть, чи може газета виходити з великим накладом, маючи тільки засновника? А головний редактор, котра пише статті, не оформлена. До того ж газета продається у кіосках за гроші. Всі повинні сплачувати податки», - зауважив Микола Мельничук.

 

«Незалежний громадський портал» також повідомляє, що газета Старокостянтинова «Перша міська» на кілька місяців призупинила свій вихід.

 

«Детектор медіа» друкує далі заяву повністю:

 

«Заява про тиск на ЗМІ. Міська влада намагається тиснути на незалежне ЗМІ через засновника

 

Міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук намагається тиснути на засновника та видавця «Першої міської» газети Олександра Афанасьєва, аби той втручався у редакційну політику незалежного видання.

 

Журналісти «Першої міської» газети закликають мера Старокостянтинова припинити всі спроби тиску на незалежний засіб масової інформації, в тому числі і за допомогою засновника.

 

Колектив редакції газети нагадує міському голові Старокостянтинова, що засновник газети не може впливати на редакційну політику видання і не має жодного стосунку до публікацій у газеті.

 

«Для більш детального розуміння поняття незалежної преси радимо Миколі Мельничуку ознайомитися із законодавством України, а також принагідно ми залюбки познайомимо міського голову Старокостянтинова з засадами редакційної політики, яких протягом двох років дотримується редакційний колектив та засновник газети «Перша міська». А тиск міського голови можна розцінювати як спонукання засновника «Першої міської» до порушення Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та ст. 34 Конституції України, а також до порушення засад редакційної політики», - заявляють журналісти.

 

Нагадаємо, тиск з боку представників місцевої влади на редакцію газети «Перша міська» почався практично одразу після виходу першого номера газети. Адже газета почала об'єктивно висвітлювати події, які відбуваються у місті, чого до того часу не було. Тому чиновники намагались всіляко перешкоджати роботі журналістів газети, зокрема і в грубій формі відмовляючи надавати коментарі та матеріали. Але у «Першій міській» і надалі висвітлювались питання, які хотіли приховати у міській раді, зокрема, і про використання бюджетних коштів.

 

Наприкінці серпня 2013 року, після виходу у газеті матеріалу про те як міський голова Старокостянтинова у нетверезому стані ображав місцевого жителя розпочався тиск на засновника газети.

 

До речі, під час цього інциденту у кабінеті міського голови Старокостянтинова були присутні журналісти телеканалу «ICTV» та газети «По-українськи». Тоді міський голова Старокостянтинова втік від журналістів і телекамер. Наступного дня чи не всі видання надрукували матеріали під назвою «П'яний мер Старокостянтинова наїхав на заявника, котрий прийшов до нього на прийом». Вийшов це матеріал і в «Першій міській» газеті.

 

А 9 вересня 2013 року міська рада направила листа до Старокостянтинівського відділення Красилівської МДПІ з вимогою перевірити підприємця Олександра Афанасьєва. Тому 24 жовтня 2013 року податкова розпочала фактичну перевірку діяльності ФОП Афанасьєва Олександра Вікторовича, пояснивши, що міський голова вимагає знайти у роботі підприємця хоч якісь порушення.

 

Цікаво, що лист до податкової був за підписом міського голови Старокостянтинова. А ще одним пікантним моментом у  листі міського голови є згадування, що підприємець Афанасьєв є засновником та видавцем «Першої міської» газети. Тобто Микола Мельничук, використовуючи службове становище, спробував таким чином за допомогою податкової натиснути на засновника незалежної газети, яка є непідконтрольна міському голові.

 

Міський голова та інші представники муніципалітету неодноразово намагалися тиснути на підприємця, який займається виданням незалежної газети. Але їм це не вдавалося зробити.

 

До речі, в вересні 2013 року Старокостянтинівська міська рада подала позов до суду на газету «Перша міська» з вимогою спростувати інформацію про вакантні махінації, яка була опублікована в газеті. В цій публікації йшлось про те, що міська рада в одному номері комунальної газети оголошує про конкурс на заміщення вакантної посади начальника управління і в тому ж номері газети друкує коментар вже призначеного начальника управління. Тобто конкурс про заміщення вакантної посади оголосили просто для галочки. І про це написала «Перша міська». У своєму позові міська влада вимагає, щоб газета «Перша міська» у спростуванні оприлюднила відомості, які не відповідають дійсності і тим самим ввела читачів газети в оману.

 

Тому журналісти закликають владу вирішувати конфліктні питання тільки в рамках закону, не поширювати неправдиву інформацію на сторінках комунальної газети, вчасно та в повній мірі відповідати на запити про бюджетні кошти, а також припинити тиск на засновника незалежного видання.

 

Головний редактор газети «Перша міська» (м.Старокостянтинів)

Ірина Рожок-Капранова»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8346
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Аноним
3828 дн. тому
Не копайся в недостатках окружающих. Копайся в своих... Вернее - не копайся, а закапывай ... как можно глубже... Причём, в первую очередь, закопай один из твоих главных недостатков - осуждение других.
Долгожитель
3830 дн. тому
Купил газету сегодня на рынке и обомлел! Неужели это тема дня Ваша тема номера??? Ребята, ну вы же сами подтверждаете заказность материалов!!!!!!! Анастасия в д.рме плавает, а вы дальше о своём!!!!!! Ну тошнит уже от одной и той же темы!!!!!!
Sten
3831 дн. тому
Заказуха!!!!!
Критик
3831 дн. тому
Ну да смешно ;-) Редактор прогнала немного :-))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду