Сайт НСЖУ перетвориться на інтернет-видання

Сайт НСЖУ перетвориться на інтернет-видання

24 Жовтня 2013
3720

Сайт НСЖУ перетвориться на інтернет-видання

3720
Сайт НСЖУ перетвориться на інтернет-видання
Сайт НСЖУ перетвориться на інтернет-видання

Сайт Національної спілки журналістів України (НСЖУ) перетвориться з нішевого видання на інтернет-видання «загального інтересу». Про це повідомляє інформаційна служба НСЖУ.

 

На сайті з'явилися нові рубрики та стрічка новин, які інформуюють про події в Україні та світі.

 

Нові засади функціонування сайту НСЖУ пояснив керівник Інтернет-проектів НСЖУ Олександр Харченко у заяві «Не можна вибороти окремо взяту свободу, навіть якщо це свобода слова - замість маніфесту», опублікованій на сайті спілки. «Ми виходимо зі звичної "ніші", де пишемо лише про наші внутрішні проблеми, професійні дискусії та етику професії. Переконані, що сьогодні журналісти не мають морального права відсидітись в "окопах", обмежитись боротьбою за окремо взяту свободу - свободу слова. Реально таку свободу в Україні можна вибороти лише разом з іншими свободами», - йдеться у заяві.

 

У коментарі «Детектор медіа» пан Харченко розповів, що поки над інтернет-виданням НСЖУ працюють співробітники спілки. Наразі у проекту немає спонсорів та меценатів, а сайт працює поки що у тестовому режимі.

 

«Фінансуємо проект внутрішніми коштами НСЖУ, у нас немає спонсорів, інвесторів. Це з одного боку погано, а з іншого боку - добре, бо ми самі визначатимемо нашу політику.  Для роботи над сайтом ми не набирали додаткових людей, залучаємо наших співробітників. Що ж до публікації матеріалів регіональних журналістів, то тут у нас вже є певні домовленості з членами НСЖУ у регіонах. Гонорарна основа у нас мінімальна, ми більше сподіваємося на волонтерські та напівволонтерські засади. Певні ресурси є, але їх я завжди не вистачає для благородної справи», - розповів пан Харченко.  

 

Через появу нових рубрик та стрічки новин сайт НСЖУ планує наростити свою цільову аудиторію.

 

«Ми продовжимо приділяти увагу нашим професійним питанням, але також ми хочемо розширити нашу аудиторію завдяки людям, які цікавляться політикою і всім тим, що ж нею тісно пов'язано. Водночас я сподіваюсь, що і наша журналістська аудиторія розшириться, бо багато журналістів і досі стереотипно дивляться на спілку як на пережиток радянського минулого, ніби тут сидять якісь старі дідугани, які дуже віддалено чули, що таке інтернет. Таким чином люди з таким мисленням зрозуміють, що у НСЖУ працюють нормальні люди і пишуть нормальні матеріали», - пояснив Олександр Харченко.  

 

Нагадаємо, про плани створити інтернет-проект на базі НСЖУ Олександр Харченко заявив ще у серпні 2012 року. Тоді передбачалось, що фінансування проекту відбуватиметься шляхом залучення грантових коштів.

 

Текст маніфесту, опублікованого на сайті НСЖУ, «Детектор медіа» наводить повністю:

 

«Не можна вибороти окремо взяту свободу, навіть якщо це свобода слова - замість маніфесту

 

Ми виходимо зі звичної «ніші», де пишемо лише про наші внутрішні проблеми, професійні дискусії та етику професії. Переконані, що сьогодні журналісти не мають морального права відсидітись в «окопах», обмежитись боротьбою за окремо взяту свободу - свободу слова. Реально таку свободу в Україні можна вибороти лише разом з іншими свободами.

 

Ми, журналісти, чудово розуміємо, що дорога до Європи, якою ми прагнемо йти, не буде вимощена благими намірами. Без «четвертої влади», без гострих  пер, таланту та енергії журналістів неможливо стати європейською країною, частиною цивілізованого, демократичного світу. Відтак, Спілка журналістів пропонує українській журналістській корпорації взяти участь у нашому новому проекті. 

 

Ви бачите, сайт НСЖУ змінився. З`явилися принципово нові рубрики -  «Публікації», «Стрічка», «Я так думаю». Ми рішуче «пішли» в політику, соціальну та економічну проблематику. 

 

Чому?

 

Вважаємо, що сьогодні журналісти не мають морального права  відсидітись в «окопах», обмежившись боротьбою за окремо взяту свободу - свободу слова. Реально таку свободу в Україні можна вибороти лише разом з іншими свободами - свободою мітингів та мирних зібрань, свободою бізнесу та підприємництва, свободою пересування, виборів та реального права на самоуправління. Тому ми виходимо на нашому сайті зі звичної «ніші», де пишемо лише про наші внутрішні проблеми, професійні дискусії та етику професії. 

 

Ми стаємо Інтернет-ресурсом, медійним майданчиком, де обговорюються всі найгостріші політичні, економічні, соціальні, освітні чи моральні теми. Три головні вимоги - це має бути, гостро, актуально та аргументовано. Три найважливіші принципи - без табу, без оглядки на імена, без обслуговування чиїхось політичних інтересів.

 

Хтось скаже: навіщо це Спілці? Є ж бо медіа-проекти та медіа-майданчики, прямо присвячені політиці та темам, що її стосуються - ми тут при чому? Є. Але таких ресурсів - авторитетних, об'єктивних та оперативних - критично мало. І хто як не журналісти, люди, котрі завдяки своїй професії можуть впливати на громадську  думку, мають показати приклад - говорити правду, не боятись, не замикатись на своїх, цехових проблемах?

 

Отже, що саме ми, команда Інтернет-проектів НСЖУ, будемо робити і до чого запрошуємо вас?

1. Сайт НСЖУ перестає бути лише «органом Спілки Журналістів» - стає гострим, резонансним, актуальним медіа-ресурсом, який пише про всі найголовніші громадсько-політичні події та проблеми в Україні. Якщо хочете, аналогія з радянських часів - «Литературная газета». Формально «Литературка» була «органом Союза писателей СССР», але «писателям» там було надано лише перший блок, другий був повністю присвячений «життю» - розслідуванням, інтерв'ю, репортажам та проблемним статтям, від яких в тодішньому ЦК  КПСС за серце та партквиток хапались. Без  перебільшення можна сказати: не було б тодішньої «Литературки» - не було б перебудови та створення нових, незалежних країн. Чи сьогодні для України на карту поставлено менше?

2. Отже, весь наш «другий блок» (тобто, рубрики «Публікації», «Стрічка», «Я так думаю») ми так само віддаємо «життю»: новинам,  розслідуванням, інтерв'ю з людьми, яким є що сказати, репортажам звідти, куди не запрошують журналістів. Влада перетворила країну на своє підсобне господарство і розставила по всіх регіонах «смотрящіх» - у відповідь  ми, журналісти, станемо «смотрящіми» за «смотрящіми» (вибачайте за своєрідну лексику, але лише це слово більш-менш адекватно передає всі відтінки нашої реальності). Ми стежитимемо в кожному регіоні за «найгарячішими», найбільш болючими темами і доноситимемо правду до людей. В багатьох областях та містах ми вже маємо людей, на яких спираємось, які розкажуть про всі «подвиги» місцевих князів та князьків, казнокрадів, корупціонерів та «авторитетів». Але для перемоги над «смотрящіми» та їхнім «начальством» цього замало -  приєднуйтесь до нас, потрібні люди в усіх регіонах та всіх сферах життя. Потрібні сміливі, відчайдушні, амбітні...

3. Наш сайт стає майданчиком, де кожен журналіст з регіонів зможе  розмістити цікаву та резонансну публікацію. Ми надамо слово тим, хто не зміг пробитись на шпальти місцевих медіа, кому не вдається сказати правду через тиск, погрози місцевих князьків та можновладців. Також найближчим часом введемо систему блогів, де ви зможете висловити свою позицію без сторонніх редакторів.  Крім того, вважаємо принципово несправедливим те, що багато цікавих, непересічних публікацій обмежуються лише місцевою аудиторією. Журналісти, узявшись за резонансне розслідування чи готуючи репортаж, часто наражаються на різні, реальні небезпеки. І дуже прикро, що у підсумку ці публікації бачать лише глядачі місцевого телеканалу, відвідувачі здебільшого регіонального сайту чи міської газети. Ми винесемо ці публікації на всеукраїнський рівень - і про подвиги «смотрящіх» з вашого міста чи області знатиме вся країна. 

Тож пропонуйте свої розслідування, інтерв'ю, репортажі - ексклюзивні чи ті, що вже побачили світ, але, на ваше переконання, заслуговують на всеукраїнську аудиторію. В кінці цього року ми визначимо найактивнішого та найгострішого журналіста нашого сайту,тож кожна публікація додасть вам балів. (Умови конкурсу «Журналіст року за версією сайту НСЖУ» оприлюднимо днями). Якщо зможете регулярно писати про ваш регіон (проти системи «смотрящіх», ви пам'ятаєте, ми виставимо іншу систему) - зголошуйтесь, пропонуйте свою кандидатуру...

4. Як ми бачимо зворотній зв'язок? Життя підказує нам найдосконаліший та найефективніший канал для контактів - соціальні мережі. Базова «лінія» для зв'язку - сторінка НСЖУ в мережі Facebook. Знаходите на сайті плагін Facebook (у верхній частині сайту), переходите по ньому на сторінку НСЖУ, тиснете значок «Подобається». Тепер ви - член нашого «клубу», на сторінці ми можемо обговорювати резонансні публікації, пропонувати теми, підказувати ідеї та персонажів, гідних нашої уваги.   

5. Нарешті, про наші, спілчанські, справи. Новини про життя Національної Спілки Журналістів нікуди не зникають з нашого сайту. Ми писатимемо про тренінги для журналістів, повідомлятимемо про конкурси на отримання грантів, про корисні семінари, «круглі столи» чи «дискусії». Ми захищатимемо кожного журналіста, якому не дають можливості виконувати професійні обов'язки, погрожують чи перешкоджають. Ми знайомитимемо з досвідом та надбаннями наших колег, порушуватимемо найгостріші професійні теми. Все це буде. Але відтепер буде не лише це. Не можна боротись за окремо взяту свободу в суспільстві, навіть, якщо це свобода слова. Маємо вибороти її разом з іншими свободами - це єдино можливий шлях. 

 

Тож приєднуйтесь, колеги -  без Вашого голосу та енергії ми не станемо такими сильними, як маємо бути!

 

Від імені команди сайту НСЖУ - керівник Інтернет-проектів НСЖУ Олександр Харченко»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3720
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду