Верховна Рада повернула захист від надмірних судових позовів

Верховна Рада повернула захист від надмірних судових позовів

20 Вересня 2013
5152
20 Вересня 2013
18:20

Верховна Рада повернула захист від надмірних судових позовів

5152
Верховна Рада повернула захист від надмірних судових позовів
Верховна Рада повернула захист від надмірних судових позовів

19 вересня Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону України «Про судовий збір» (законопроект № 0973, КМУ), якими запроваджуються нові ставки судового збору, зокрема у справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Внесені зміни, серед іншого, передбачають повернення прогресивної шкали сплати судового збору, за якої сума судового збору залежить від розміру заявлених вимог щодо відшкодування моральної шкоди, повідомляє Інститут медіа права.

 

Так,у випадку підписання закону розмір судового збору із позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову до 5 розмірів мінімальної заробітної плати (5735 грн.) становитиме 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (близько 300 грн). Якщо позивач вимагатиме від 5 до 50 розмірів мінімальної заробітної плати (до 57 350 грн) - сума збору зросте до 5 % ціни позову, але не менше 0,3 розміру мінімальної заробітної плати (344 грн.), а у випадку особливо чутливих постраждалих, що заявляють позов понад 50 розмірів мінімальної заробітної плати - 10 % ціни позову.

 

У разі підписання президентом закону, він набуде чинності на наступний день після першої публікації в офіційних виданнях.

 

Чинна редакція закону про судовий збір передбачає максимальний розмір судового збору - три мінімальні зарплати (3441 грн). Тобто, особа, сплативши три мінімальні зарплати могла заявляти необмежені розміри моральної шкоди, що власне і відбувалося протягом двох останніх років, адже саме відсутність прогресивної шкали відкрила можливості для тиску на ЗМІ та окремих журналістів, а також повернула практику вимушеного закриття ЗМІ після застосування непропорційних штрафних санкцій, наголошує Інститут медіа права.

 

Аналогічна система існувала в Україні з 2003 по 2011 роки - до моменту ухвалення Закону України «Про судовий збір», який відкривав дорогу до мільйонних позовів проти ЗМІ. Та система призвела до банкрутства та закриття багатьох ЗМІ, які були не в змозі виплатити моральне відшкодування. Найбільш відомою є історія закриття газети «Всеукраїнські відомості», яка програла суд футбольному клубу «Динамо» через те, що опублікувала інформацію про продаж футболіста Андрія Шевченка італійському «Мілану». Через неспроможність виплатити суму газету було закрито, а Андрій Шевченко згодом таки перейшов до італійського футбольного клубу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5152
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду