Нове керівництво газети «Колос» отримало доступ до рахунків - звільненого головреда викликали до прокуратури

26 Червня 2013
6216

Нове керівництво газети «Колос» отримало доступ до рахунків - звільненого головреда викликали до прокуратури

6216
Нове керівництво газети «Колос» отримало доступ до рахунків - звільненого головреда викликали до прокуратури

25 червня нове керівництво газети «Колос» (Харківська область) отримало доступ до банківських рахунків, тобто до грошей, які попереднє керівництво разом з колективом збирали останні роки. Про це повідомив юрист Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Олександр Бурмагін під час засідання експертної ради з питань приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів 25 червня, що працює в рамках «Відкритої розмови».

 

За його словами, звільнений головний редактор Галина Пархоменко, яка зараз відстоює в суді своє право на поновлення, побоюється того, що всі ці гроші будуть виведено через якісь фіктивні угоди, тобто цей рахунок буде обнулено.

 

«Галину Пархоменко сьогодні викликали до районної прокуратури для дачі пояснень з приводу незаконності внесення змін до статуту, незаконного звільнення і незаконного рішення сесії, яким було затверджено нову редакцію статуту, в якому вже трудового колективу не було. Це відбулося після того, як її скарга до Адміністрації президента перейшла до ГПУ і потім спустилася до районної прокуратури. До того, вона на жодне з трьох звернень до прокуратури письмової відповіді не отримувала», - зазначив Олександр Бурмагін.

 

Крім того, Галина Пархоменко отримала проміжну відповідь з Мін'юсту на свою скаргу в частині незаконності дій державного реєстратора. «Їй відповіли, що її скаргу переслали до Укрдержреєстру у зв'язку з подіями Васильківського міського осередку "Фронту змін". Тобто незрозуміло, до чого тут Васильківський "Фронт змін" і чому відбулася така мішанина», - зауважив юрист.

 

Він також повідомив, що міліція, до якої пані Пархоменко майже три тижні назад подала заяву про злочин в частині зловживання службовим становищем держреєстратора, опитала її, кількох працівників редакції, але досі не відібрала пояснення у держреєстратора.

 

Начальник відділу головного управління захисту конституційних прав громадян Генпрокуратури  Роман Романчук зазначив, що за його даними, районна прокуратура, до якої надійшла заява Галини Пархоменко, повідомила міліцію, було розпочато кримінальне провадження за ст. 364 ККУ щодо дій районної ради. Але згодом слідчий закрив провадження через відсутність складу злочину. Прокурор порадив далі вирішувати цю справу в суді.

 

Представники Державної реєстраційної служби, Міністерства юстиції запевнили представників громадських об'єднань та медіа-юристів, що порушені питання будуть ретельно вивчені, а про результати буде поінформовано на наступному засіданні Міжвідомчої робочої групи.

 

Також учасники засідання висловили нові пропозиції щодо внесення змін до ст. 171 ККУ з метою посилення відповідальності за порушення прав журналістів.

 

Нагадаємо, Сахновщинська районна рада Харківської області змінила статут районної газети «Колос»  без згоди трудового коллективу, а також звільнила головного редактора Галину Пархоменко.

 

Раніше члени Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів на черговому засіданні 3 червня вирішили звернутися до міністра юстиції Олександра Лавриновича з проханням надати роз'яснення щодо правомірності дій державних реєстраторів під час реєстрації змін і доповнень до установчих документів редакцій комунальних засобів масової інформації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6216
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду