Комітет свободи слова підтримав закон про спрощення акредитації

Комітет свободи слова підтримав закон про спрощення акредитації

20 Червня 2013
6217

Комітет свободи слова підтримав закон про спрощення акредитації

6217
Комітет свободи слова підтримав закон про спрощення акредитації
Комітет свободи слова підтримав закон про спрощення акредитації

Парламентський комітет з питань свободи слова та інформації підтримав законопроект № 2252а «Про затвердження Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній раді України». За це рішення члени комітету проголосували на засіданні 20 червня.

 

Автори законопроекту народні депутати Юрій Дерев'янко, Ірина Геращенко (УДАР), Микола Томенко (ВО «Батьківщина») та Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) запропонували спростити акредитацію журналістів і надати право журналістам вільно відвідувати засідання комітетів та тимчасових комісій Верховної Ради.

 

 Микола Томенко хоче, аби журналісти вільно приходили на засідання Комітету

 

У коментарі «Детектор медіа» голова комітету Микола Томенко  зазначив, що цей законопроект має убезпечити від колізій різних положень про акредитацію. Адже на сьогодні існує окрім положення голови Верховної ради  ще й інструкція Державного управління справами, яке вимагає окремої акредитації у комітети, коли їх засідання проходить в інших приміщеннях.

 

«Щоб забезпечити право безперешкодно працювати журналістами з комітетами, ми вирішили внести зміни у закон «Про комітети» і там зафіксувати відкритий характер доступу до всіх засідань комітету та слідчих комісій. Але й це не знімає усіх питань, і боротьба двох інструкцій створює проблему для журналістів. Ми вирішили, що якщо підвищимо статус положення про акредитацію і приймемо його не рішенням  голови ВР як нормативний документ, а як законопроект, який вводиться постановою, тоді інструкції Державного управління справами будуть документами меншої ваги. Це дасть можливість  уникнути подвійної акредитації», - зазначив пан Томенко.

 

Також у проекті закону передбачена єдину можливість не допуску акредитованих журналістів на засідання комітету: коли комітет ухвалює рішення по закритий характер засідання. За його словами, теоретично - це можливо.

 

Голова комітету запевнив, що переконуватиме парламент підтримати згаданий законопроект, хоча зараз ставлення до нього з боку чиновників та депутатів неоднозначне. «Ми вже чуємо невдоволення, мовляв ми збираємо повноваження у голови ВР. Є внутрішній супротив в апараті парламенту. Це лише підтверджує те, що це треба робити», - додав Микола Томенко.

 

Він прогнозує, що законопроект буде винесений у залу у вересні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду