Члени МРГ просять Олександра Лавриновича роз’яснити реєстраторам, як реєструвати друковані ЗМІ

Члени МРГ просять Олександра Лавриновича роз’яснити реєстраторам, як реєструвати друковані ЗМІ

4 Червня 2013
4298

Члени МРГ просять Олександра Лавриновича роз’яснити реєстраторам, як реєструвати друковані ЗМІ

4298
Під час внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців
Члени МРГ просять Олександра Лавриновича роз’яснити реєстраторам, як реєструвати друковані ЗМІ
Члени МРГ просять Олександра Лавриновича роз’яснити реєстраторам, як реєструвати друковані ЗМІ

Члени Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів на черговому засіданні 3 червня вирішили звернутися до міністра юстиції Олександра Лавриновича з проханням надати роз'яснення щодо правомірності дій державних реєстраторів під час реєстрації змін і доповнень до установчих документів редакцій комунальних засобів масової інформації.

 

Таке рішення ухвалили за результатами розгляду звернення Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України щодо порушень прав трудового колективу редакції Сахновщинської районної газети «Колос» (Харківська область), зокрема під час внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

 

«Необхідність такого роз'яснень викликана різним трактуванням та застосуванням законодавства з боку державних реєстраторів», - зазначила юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська.

 

За її словами, наразі будь-який друкований ЗМІ відповідно до діючого законодавства підлягає подвійній реєстрації: як суб'єкт інформаційних відносин та як суб'єкт господарської діяльності. Чинне законодавство передбачає, що:

- юридичні особи створені в організаційно-правових формах, які існували до набрання чинності новим Господарським кодексом України, мають право залишатися в таких організаційно-правових формах;

- норми нового Господарського кодексу України щодо організаційно-правових форм юридичних осіб застосовуються лише при створенні та державній реєстрації нових підприємств;

- рішення щодо зміни організаційно-правової форми юридичної особи має прийматися за дотримання прав та інтересів, згоди всіх співзасновників, відповідно до чинного законодавства та з урахуванням положень Статуту;

- вимоги, що виходять від будь-яких осіб про обов'язкове приведення організаційно-правової форми діючої юридичної особи до вимог виключно чинного на сьогодні Господарського кодексу України є безпідставними та необґрунтованими.

 

«З боку трудового колективу рішення "про укладання або неукладання" угоди та її умов має бути прийнято на загальних зборах трудового колективу, - розтлумачила Тетяна Котюжинська. - Будь-які рішення органу місцевого самоврядування про вихід в односторонньому порядку із складу засновників або виключення трудового колективу із складу засновників не відповідатимуть вимогам статті 20 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", яка чітко передбачає процедуру змін у складі співзасновників через укладання угоди».

 

Внесення змін до складу співзасновників через прийняття (затвердження) нової редакції статуту діючим законодавством не передбачено, зазначила юрист НСЖУ, додавши, що якщо під час вирішення питань щодо зміни складу співзасновників виникнуть спори, то вони мають вирішуватися судом.

 

«Детектор медіа»

 

Фото прес-служби президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4298
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду