В Україні вперше пройшло «Портфоліо ревю» міжнародного формату

В Україні вперше пройшло «Портфоліо ревю» міжнародного формату

30 Травня 2013
6001

В Україні вперше пройшло «Портфоліо ревю» міжнародного формату

6001
В Україні вперше пройшло «Портфоліо ревю» міжнародного формату
В Україні вперше пройшло «Портфоліо ревю» міжнародного формату

У Києві в рамках міжнародного фестивалю візуальної культури «Візії» відбувся форум «Портфоліо ревю». 

  

Нагадаємо, на таких форумах фотографи спілкуються з іменитими експертами. Участь у ревю є платною, для учасників заходу передбачено конкурсний відбір. Фіналісти ревю отримують пропозиції про співпрацю від галеристів, видавців, кураторів виставок і, якщо передбачені супутні заходи, мають можливості продати свої роботи.

 

Організатор - PhotoCult (засновники - Ірина Рузіна, Анна Гайдай) - проводить цей захід учетверте. Цього року, крім українських діячів фотографії, культурному фотографічному центру вдалося залучити до участі 20 експертів з Голландії, Польщі, Росії, Словаччини, Чехії та Америки. Серед них - відомий представник харківської школи фотографії Роман Пятковка, головний редактор чеського журналу Fotograf Павел Банька, документаліст, викладач, лауреат другої премії World Press Photo 2011 у категорії «портрет» Юст ван ден Броек (Нідерланди), професор фотографії Весліанського університету, викладач зі ступенем магістра Єльського університету з фотографії Саша Руденскі (США), викладач документальної фотографії Варшавської академії фотографії Адам Панчук та інші.

  

 Директор Мінського центру фотографії, куратор Алєксєй Шинкаренко

 

  

Як зазначив куратор «Портфоліо ревю» Антон Іванов, в організаційних питаннях допомогли Чеський культурний центр, Посольство Литви, а також спонсори. За інформацією «Детектор медіа», деякі експерти сумістили свою участь у ревю з власними відрядженнями. Для проведення ревю на солідному рівні, за підрахунками пана Іванова, потрібно близько 40 тис євро. «З такими коштами ми могли би сплатити гонорари для експертів за європейськими мірками, запросили би більшу кількість фахівців міжнародного рівня, та учасників не лише з України та сусідніх держав, а й із Європи. Крім того, можна було би долучити перекладачів», - коментує він.

 

Юст ван ден Броек (Нідерланди)

  

 

 Головний редактор інтернет-журналу Foto.ua Олександр Ляпін

 

Раніше цей форум проходив у Чернігові, однак з 2012-го почав проводитися у Києві, де розташовано PhotoCult. На цьому рішенні позначилася і зміна позиції мерії Чернігова, яка, за словами Антона Іванова, раніше підтримувала «Портфоліо ревю».

 

 

24-річний Антон Іванов виступає куратором «Портфоліо ревю» вперше. Юрист за освітою, мистецтву і фотографії він присвячує свій вільний час. Зокрема, працює гідом

у «Пінчук Арт Центрі»

 

Конкурсний відбір нинішнього «Портфоліо ревю» було оголошено на початку цього року. Збір для учасників склав 250 грн.

 

За результатами нинішнього «Портфоліо ревю» було визначено 11 фіналістів. Це Олександра Солдатова, Володимир Сут, Віктор Гилицький, Ігор Чикачков, Ельміра Сидяк, Юлія Полуніна, Юлія Соболевська, Лана Янковська, Оксана Курчанова, Олександр Стоянов та Лія Достлева.

 

  

 

11 фіналістів «Портфоліо ревю» наступного року представлять свої роботи в груповому проекті. Чи мали домовленості про подальшу співпрацю інші учасники, невідомо. Як розповів Роман Пятковка, одна з його учениць, Оксана Курчанова, отримала пропозицію від Павла Баньки щодо публікації серії світлин «П'ятнашки» у чеському журналі Fotograf.

 

Роман Пятковка відзначає, що на «Портфоліо ревю», окрім концептуальної фотографії, була представлена документальна, а також пейзажні роботи

 

Рівень форуму пан Пятковка оцінює позитивно: «Вперше в Україні відбулося серйозне і якісне "Портфоліо ревю" - як з боку організаторів, так і з боку авторів. Вперше до шортлиста потрапила така кількість сильних молодих людей». Зокрема, відомий фотограф відзначив роботи Олександри Солдатової, Володимира Сута, а «дуже сильним автором» вважає Ярослава Солопа. Також цікавими, на його погляд, є роботи київської авторки Лани Янковської.

 

 

Форум міжнародного формату пройшов

у київській галереї «Печерська» на Лаврській, 1

 

Засновник власної школи і викладач фотографії Віктор Марущенко, як і раніше, вітає зусилля PhotoCult, однак акцентує на відсутності фотографічного середовища в Україні. «Я би підтримував такі заходи, аби мав час і можливості, - каже пан Марущенко. - Нині ж ці "Портфоліо ревю" організовують на голому ентузіазмі. І поки що цей захід працює більше на організаторів, аніж на талановитих авторів». Через те, що немає можливості інтегрувати таких фотографів у видавничу справу, галерейний простір тощо, відкриті на українських «Портфоліо ревю» імена, на думку Віктора Марущенка, надовго не запам'ятовуються. «Я ціную зусилля організаторів, але треба думати, як продовжити їхню справу», - каже експерт.

 

 

Лауреат міжнародного конкурсу Sony World Photography Awards 2013

Роман Пятковка - сам по собі подія для молодих фотографів

 

 

 

«Портфоліо ревю» стало освітньою складовою міжнародного фестивалю візуальної культури «Візії». Наступного року культурний фотографічний центр PhotoCult

планує продовжити цю ініціативу  

 

 

 

  

 

 

 

  

«Детектор медіа»

Фото Максима Лісового та надане Антоном Івановим

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6001
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду