Наталія Шулим: «Робота не забирає, а навпаки, додає мені життєвих сил»

29 Січня 2007
11156

Наталія Шулим: «Робота не забирає, а навпаки, додає мені життєвих сил»

11156
Серію знайомств із молодими зірками українського телебачення продовжує інтерв’ю ведучої новин НТН.
Наталія Шулим: «Робота не забирає, а навпаки, додає мені життєвих сил»

Наприкінці 2006 року «Детектор медіа» розпочала серію інтерв’ю з молодими телеведучими. Першою на наші  запитання відповідала Інна Москвіна – ведуча новин «1+1». Потім – Віталій Півовар, ведучий програми «Час новин» на 5 каналі. Сьогодні співрозмовниця «ТК» - ведуча новин НТН Наталія Шулим.

 

–Наталю, коли і як ви прийшли на телебачення?

– Мені сказали: «Спробуй, ти створена для телебачення!». І саме з цих слів у 2000 році почалася моя робота на вінницькому міському ТБ. Я вдячна долі, що звела нас в одній компанії з Володимиром Єруховим, моїм колишнім директором – він дав мені змогу зробити перші телевізійні кроки... Тоді я навчалася в 11-му класі. Але не вагалася, і взагалі не було якогось «мандражу». Була цікавість, бо я завжди хотіла займатися телебаченням, з дитинства мріяла про нього. Новини центральних телеканалів сприймала буквально, не знала, що існує промтер, і все дивувалася: як люди напам’ять можуть так багато запам’ятовувати?

 

– Це для вас професія чи покликання, місія?

– Телебачення – це і покликання, і професія. Покликання тому, що ти відчуваєш спрагу за ним, професія – бо треба володіти словом і жестом професійно.

 

– А як батьки поставилися до вибору професії?

– Батьки спочатку серйозно не сприймали захоплення тележурналістикою, але коли я почала працювати на ТБ та радіо (вінницька радіостанція «Такт»), коли вони побачили та почули мене в процесі роботи, – вони переконалися, що це «все моє» і були дуже задоволені. Щодо мене, то я переконалася, що інформаційне телебачення – саме те, що мені потрібно і те, чим я хотіла займатись у подальшому. Із упевненістю можу сказати, що ТБ – це моє життя.

 

– Якою була ваша перша телевізійна робота?

– Розважальна програма «Переможець» на вінницькому ТБ. Старт був досить непоганий – у мої 17 мене знало майже все місто. Потім мене запросили працювати на радіо «Довіра», я пройшла кастинг, хоча мети переїжджати в Київ спочатку не було. Але довелося. Схожа історія сталася і з НТН. Був кастинг – у три етапи, була конкуренція багатьох потенційних телеведучих. Зрештою, мене вибрали.

 

– А зараз вас упізнають на вулиці?

– Так, впізнають. І мені приємно. Головне – щоби до фанатизму не доходило :-).

 

– Чи подобається вам працювати на НТН? За яких умов ви могли би звідти піти?

– Я не думаю, що журналіст має відповідати на гіпотетичні запитання. Мені подобається працювати на НТН, і поки мені подобається, я буду працювати на НТН.

 

– А те, що ви робите на телебаченні, вам подобається?

– Робота повинна приносити задоволення. Як на мене, це обов’язково. Я отримую стовідсоткове задоволення від того, чим займаюся, і не могла би, мабуть, займатися тим, що радості не приносить. Ба навіть більше – робота не забирає, а навпаки, додає мені життєвих сил :-). Коли видаєш в ефір класний випуск, відчуваєш справжнє задоволення від проведеної роботи.

 

– Вас задовольняє рівень матеріальної забезпеченості?

– Як то кажуть, грошей ніколи не буває багато. Чим більше ти заробляєш, тим дорожчі «іграшки» купуєш. ..

 

– Ви працюєте зі стилістом – чи самі вирішуєте, як виглядати у кадрі?

– Так, у мене чудовий стиліст – Інна Лукашевич. Завдяки її порадам я маю чудовий вигляд не лише у кадрі, але й у житті.

 

– А робота з різними операторами: чи фіксуєте ви якусь різницю?

– Звичайно, фіксую! Зараз зі мною у зміні працюють гарні оператори. Вони знають і розуміють мене без слів. Тому на них завжди можу покластися, дякую їм усім, а особливо – Вікторові Степурі.

 

– Якими вам бачаться особисті перспективи на українському ТБ?

– Я звикла працювати на гідному рівні сьогодні і зараз. Плани є, і всі вони пов’язані з інформаційним телебаченням. Але я не люблю про це говорити, важливо, ще раз повторю, сьогодні і зараз виконувати свою роботу.

 

– Вважається, що серед телевізійників – найвищий відсоток розлучених і неодружених серед людей творчих професій. Що це – наслідок надмірної концентрації на кар’єрі чи завищеної самооцінки?

– І те, й інше. Спочатку ти з головою поринаєш у кар’єру, тут не до любові. А потім, коли ти вже досяг значних успіхів, виявляється, що й запити у тебе уже набагато вищі.

 

– Як ви вважаєте, чи має телеведучий право реалізовувати в ефірі власні політичні переконання? Наприклад, у підборі інформації, виборі тональності, якою та чи інша інформація прочитана?

– Ведучий не повинен виказувати своїх політичних уподобань! У жодному разі.

 

– Яких політичних переконань ви самі?

– Не підтримую жодну з політичних сил. Ставлюся до політиків нейтрально.

 

– Чим є для вас свобода слова?

– Це свобода думки.

 

– Чим була для вас «помаранчева» революція?

– Я була дуже здивована згуртованістю людей та дружньою атмосферою, яка панувала на Майдані. Але особисто я лише один раз була на Хрещатику під час «помаранчевої» революції. Вистачило.

 

– Оцініть, будь ласка, наповнення новин українських телеканалів щодо сенсаційності та суспільної важливості інформації.

– Є суспільно важлива інформація, яка сама по собі інколи є сенсаційною. Вона, безумовно, повинна бути представлена в ефірі. З іншого боку, далеко не кожна побутова сенсація тягне на таке представлення. Українське телебачення шукає оптимальний баланс між суспільною важливістю інформації та її сенсаційністю.

 

– Що для вас особисто є головним: сенсаційність чи суспільна важливість новин, якими ви займаєтесь?

– Поза сумнівом, суспільна важливість. Але я не проти видавати в ефір і сенсації.

 

– Чи бували у вас конфлікти із власником, менеджментом чи редактором вашого каналу щодо реалізації політичних переконань і завдань – ваших та їхніх?

– Особисто у мене жодних конфліктів поки не виникало.

 

– А приклади, коли власники або топ-менеджери, навпаки, допомагали вам у чомусь?

– Я вдячна Наталії Катеринчук, колишньому головному редактору каналу, та директорові Олександру Борисовичу Ілляшенку. Це люди, які завжди мене поважали та допомагали. І словом, і ділом :-).

 

– Чи змінилася ситуація зараз, із приходом нового керівництва?

– Ми вивчаємо нове керівництво, нове керівництво вивчає нас.

 

– Останнім часом дуже багато журналістів пішло з НТН. Із чим, на вашу думку, це пов’язано?

– Із природнім пошуком самореалізації творчих особистостей.

 

– Яким ви уявляєте глядача вашої програми?

– Це порівняно молода людина, віком від 25 до 40 років. Людина, яка обов’язково має свою думку про те, що відбувається у країні, і якій для вироблення власного рішення потрібна неупереджена інформація – і крапка.

 

– Продовжіть кількома реченнями фразу: «Українське телебачення – це…»

– Це те, що роблю я і мої колеги. І те, що критикує «ТК».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11156
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду