У Верховній Раді зареєстровано вже третій проект про роздержавлення преси

22 Травня 2013
6991

У Верховній Раді зареєстровано вже третій проект про роздержавлення преси

6991
Кабмін готує четвертий
У Верховній Раді зареєстровано вже третій проект про роздержавлення преси

21 травня в парламенті зареєстровано вже третій законопроект № 2093а «Про реформу державної та комунальної преси», автори якого народні депутати від опозиції Степан Курпіль («Батьківщина») й Ірина Геращенко (фракція «УДАР»).

 

Протягом березня-квітня вже були зареєстровані два законопроекти про роздержавлення/реформування державної та комунальної преси. 21 березня члени парламентського Комітету свободи слова та інформації народні депутати Микола Томенко, Рустам Раупов, Ігор Мірошниченко, Степан Курпіль та Микола Баграєв зареєстрували законопроект № 2600 «Про реформування друкованих засобів масової інформації», який прописує механізми реформування друкованих ЗМІ, що засновані органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування. 9 квітня член Комітету з питань свободи слова та інформації  Микола Княжицький зареєстрував законопроект № 2600-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який є альтернативним до № 2600.

 

Проект Курпіля-Геращенко також визначає способи та механізми реформування (реорганізації) друкованих ЗМІ (преси), які засновані органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Водночас його дія не поширюється на видання Верховної Ради - газету «Голос України» та видання Кабінету Міністрів - газету «Урядовий кур'єр».

 

З моменту вступу цього закону в дію редакції отримають право приймати рішення про реформування (реорганізацію) своїх ЗМІ та визначати господарську форму власної діяльності як юридичної особи. Такі рішення мають прийматися на загальних зборах трудового колективу редакції. Протягом 10 днів після проведення зборів, редакція має письмово повідомити органи державної влади та місцевого самоврядування - засновників (співзасновників) друкованих ЗМІ - про позитивне рішення загальних зборів трудового колективу щодо реформування.

 

Протягом одного місяця з дня отримання повідомлення про рішення трудового колективу щодо реформування органи державної влади та місцевого самоврядування повинні ухвалити рішення про свій вихід із складу засновників (співзасновників) друкованих ЗМІ та їхніх редакцій.

 

Якщо протягом 5 років редакції не приймуть рішення про реформування (реорганізацію), то після завершення цього терміну право прийняти таке рішення отримають органи державної влади та місцевого самоврядування - засновники (співзасновники) друкованих ЗМІ.

 

Відповідно до проекту передача майна редакціям реформованих друкованих засобів масової інформації відбувається наступним чином: органи державної влади та місцевого самоврядування передають приміщення в оренду безстроково з правом їх викупу за балансовою вартістю трудовим колективам редакцій реформованих  друкованих ЗМІ (або їхніх правонаступників), які станом на 24 серпня 1991 року знаходилися у приміщеннях тодішньої системи Держкомвидаву України або знаходяться у теперішній державній чи комунальній власності.

 

Під час перереєстрації реформованого ЗМІ не допускається зміна державної мови видання.

 

Певною мірою проект намагається зберегти й соціальні гарантії журналістам. Зокрема,  журналістам реформованих державних та комунальних друкованих ЗМІ, які досягли встановленого законодавством пенсійного віку та мають не менше 15-ти років стажу на посадах журналістів у цих ЗМІ, стаж роботи зараховується до стажу державної служби, при нарахуванні пенсії застосовуються норми, методика та порядок нарахування пенсій як державному службовцю.

 

Крім того прописана можливість державної підтримки: «За рахунок економії коштів, що призначались на утримання державної та комунальної преси, держава надає щорічні субсидії для реформованих друкованих засобів масової інформації, що видаються на депресивних територіях та районах і містах з малою кількістю жителів. Методика розрахунків цих субсидій розробляється центральним органом виконавчої влади, який відповідальний за інформаційну політику, спільно із Національною спілкою журналістів України та затверджується Кабінетом Міністрів України».

 

Нагадаємо, Держкомтелерадіо підготував ще один варіант законопроекту про реформування ЗМІ, який на доручення президента уряд мав розглянути ще до 5 квітня, але наразі так і не розглянув. Терміни для реєстрації альтернативних законопроектів вже минули.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6991
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду