Школа медичної журналістики НСЖУ навчить відповідально висвітлювати тему діабету

Школа медичної журналістики НСЖУ навчить відповідально висвітлювати тему діабету

20 Травня 2013
5475

Школа медичної журналістики НСЖУ навчить відповідально висвітлювати тему діабету

5475
Школа медичної журналістики НСЖУ навчить відповідально висвітлювати тему діабету
Школа медичної журналістики НСЖУ навчить відповідально висвітлювати тему діабету

Модуль Школи медичної журналістики, присвячений темі діабету, розпочав свою роботу в Києві 20 травня. Захід відбувається з ініціативи Національної спілки журналістів та за підтримки Міністерства охорони здоров'я України.

 

Учасників Школи - а це близько 30 представників ЗМІ з усієї України - привітали представники МОЗ, які наголосили на важливості участі медіа в інформуванні населення про цю хворобу.

 

«Цукровий діабет посідає третє місце в Україні за поширеністю, після серцево-судинних та онкологічних хвороб. В Україні понад 1 мільйон 200 тисяч осіб мають такий діагноз, - наголосив директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей. - Дуже важливою в цьому плані є профілактика. Добре, що є такий проект, як Школа медичної журналістики. І ми повинні разом працювати, аби покращити нашу освітню роботу і поінформованість населення».

 

Радник міністра охорони здоров'я Дмитро Підтуркін відзначив: лікарі і журналісти мають робити єдину справу. Адже діабет  для багатьох людей в Україні - це спосіб життя. І важливо навчити правильній поведінці при такій хворобі.

 

«Ми б хотіли, аби ЗМІ більш активно включилися в роз'яснювальну роботу. І тут є два першочергові завдання: спонукати до ранньої діагностики та навчити пацієнтів правильній поведінці», - зазначив він.

 

Любов Вишневська, голова правління ПрАТ «Індар», що є партнером проекту, закликала журналістів писати якісні, зважені, перевірені та толерантні матеріали на тему діабету.

 

«Велика кількість людей, які мають цей діагноз, дуже уважно читають матеріали. Для них це проблема їхнього здоров'я, життя, їхнього майбутнього. І кожне слово може завдати шкоди хворим, - наголосила вона. Ми всі знаємо, що люди з таким діагнозом нині характеризуються не як хворі, а як люди, що живуть з діабетом. І ми спільно повинні займатися тим, щоб  робити це життя повноцінним і якіснішим. Ми з точки зору виробництва, а ви - з точки зору правильного інформування про процеси». 

 

Перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зазначив: світові дослідження свідчать, що аудиторія як в Україні, так і загалом у світі, є надзвичайно чутливою до матеріалів на медичну тематику. 50% людей готові змінити свою поведінку після прочитання журналістських матеріалів. Тому медіа мають балансувати сенсаційність і новизну з відповідальністю до кожного слова.

 

«Сенсаційність не повинна мати ціною недостовірну, неперевірену інформацію, що може призвести до негативних наслідків для хворих», - переконаний він.

 

За  словами Сергія Томіленка, Школа медичної журналістики дає можливість спілкуватися з провідними фахівцями у галузі медицини, брати участь у прес-конференціях з актуальних питань охорони здоров'я, навчатися під час практичних занять та майстер-класів представників авторитетних медіа.

 

«З кожним модулем Школа розвивається та змінює формати. Так, учасники цього модулю матимуть змогу побувати на підприємстві «Індар», подивитися, як виробляється інсулін. Наступний модуль школи буде виїзним, аби журналісти могли познайомитися з регіональною медициною. Кожен модуль супроводжується виданням спеціалізованого посібника. А також наповнюється сайт Школи медичної журналістики, де зібрано корисні матеріали та презентації», - сказав Сергій Томіленко.

 

Партнерами проекту Школа медичної журналістики виступили Міжнародна громадська організація «Клуб лікарів і фармацевтів», Консорціум «Менеджмент Консалтинг Груп» та ПрАТ «Індар». Захід здійснюється за підтримки Міністерства охорони здоров'я.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Пресс-служба НСЖУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5475
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4012 дн. тому
"Ізраїльський доктор програв українському журналісту вже четвертий суд поспіль" Четверту судову перемогу над доктором з Натанії Димитрієм Петруніним, який в Києві має філіал власної клініки, що займається немедикаментозним лікуванням цукрового діабету ІІ типу, я здобув в Апеляційному суді м. Києва. Не маючи здоров'я і коштів бути присутнім на суді особисто, надіслав заперечення поштою (як це було і з трьома попередніми судовими процесами). >>> http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/18355
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду