Інформація про фінансові перевірки редакцій ЗМІ має бути відкритою – НСЖУ

16 Квітня 2013
7853

Інформація про фінансові перевірки редакцій ЗМІ має бути відкритою – НСЖУ

7853
Представники Держфінінспекції та НСЖУ підготують Меморандум про співпрацю
Інформація про фінансові перевірки редакцій ЗМІ має бути відкритою – НСЖУ

Редакції не повинні потерпати від несподіваних перевірок Держфінінспекції, які нерідко є «замовними» з боку владних органів, і мають на меті утиски чи зміни керівництва ЗМІ. Про це говорили учасники засідання робочої групи щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку медіа та індустрії преси в Україні 15 квітня у рамках програми «Відкрита розмова», повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

На засіданні було прийнято рішення, згідно з яким представники Держфінінспекції та НСЖУ повинні спільно опрацювати проект Меморандуму про співпрацю між Національною спілкою журналістів та Держфінінспекцією.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко наголосив, що список редакцій, котрі підпадають під перевірки, має бути у відкритому доступі, аби не виникало несподіваних вказівок про «ревізії».

 

Його підтримав і генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) Олексій Погорєлов. «Часто це виглядає так: подзвонив "доброзичливець" і після цього спрацьовує "машина". Раніше оголошувався план перевірок на рік, які здійснюються органами ДПС. Він був відкритий у вільному доступі», - зауважив директор УАВПП.

 

Учасники зійшлися на думці: принаймні, планові перевірки повинні бути оприлюднені.

 

«Якщо ж у список планових перевірок буде додано ту чи іншу редакцію ЗМІ, і це не буде достатньо мотивовано, то вже буде підстава говорити про тиск», - зазначила керівник Центру адвокації та лобіювання ВГО «Незалежна асоціація мовників» Ольга Большакова.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко наголосив, що останнім часом зросла частота ротацій редакторів комунальних ЗМІ. «Інструментом часто є акти перевірок, через які відбувається глобальна зміна менеджменту. Тому відкритість інформації про перевірки дає можливість потім захищатися редакціям», - сказав він.

 

«Ідея Міжвідомчої робочої групи укласти такий Меморандум зі спілкою журналістів знайшла підтримку та розуміння в керівництва Державної фінансової інспекції. Зараз триває його розробка юристами», - заявив представник прес-служби Держфінінспекції Олег Хомин, йдеться на сайті глави держави.

 

«НСЖУ вітає намір цієї структури налагодити співпрацю. В той же час наполягатиме, аби цей Меморандум дійсно допомагав зробити політику перевірок чіткою і прозорою», - йдеться у повідомленні НСЖУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7853
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду