Журналісти і редакції можуть отримувати безкоштовну правову допомогу у Фонді стратегічних судових справ

5 Квітня 2013
8478

Журналісти і редакції можуть отримувати безкоштовну правову допомогу у Фонді стратегічних судових справ

8478
Журналісти і редакції можуть отримувати безкоштовну правову допомогу у Фонді стратегічних судових справ

4 квітня «Інститут розвитку регіональної преси» (ІРРП) надіслав запрошення українським журналістам та редакціям ЗМІ з пропозицією звертатися за наданням безкоштовної правової допомоги до Фонду стратегічних судових справ. «Детектор медіа» дізналась про деталі функціонування юридичного сервісу для журналістів.

 

В ГО «Інститут розвитку регіональної преси» повідомили, що Фонд стратегічних судових справ у сфері свободи слова та діяльності ЗМІ створено понад сім місяців тому на базі Центру правового захисту та освіти журналістів та ЗМІ . Фонд сформовано за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», британського фонду Media Legal Defence Initiative (MLDI) та Українського медіа-проекту (У-Медіа) Інтерньюз Нетворк.

 

Фонд надає безкоштовну юридичну допомогу журналістам через мережу регіональних медіаюристів, які мають належний досвідом у медіаправі.

 

Наразі Правозахисна рада Фонду підтримала надання правової допомоги ЗМІ у 24 судових процесах. Три з них стосуються права доступу до інформації, 21 - права на свободу вираження. Сім справ вже мають позитивний результат вирішення конфлікту на користь журналіста чи ЗМІ. Одна справа знаходиться у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), ще три готуються до подання до ЄСПЛ.

 

Частими, за інформацією Фонду, є звернення від представників онлайн-ЗМІ, які потерпають від того, що журналістами їх не визнають і вимагають надати свідоцтво про реєстрацію їхнього засобу масової інформації. Почастішали й позови до журналістів та ЗМІ про захист честі, гідності та ділової репутації, а суми відшкодування моральної шкоди сягають сотень тисяч гривень.

 

«Ми надаємо допомогу у справах про дифамацію, про доступ до інформації, якщо журналістові було відмовлено у наданні інформації. Важливим для журналістів є захист їхньої законної професійної діяльності, тому пріоритет надається і зверненням, коли правоохоронні органи не реагують на заяву журналіста про порушення справи за статтею 171 Кримінального кодексу України (про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) або відмовляють у порушенні такої справи. Тривожним симптомом є те, що з'явилися звернення до міліції та прокуратури про порушення кримінальних справ проти журналістів за втручання у приватне життя за статтею 182 Кримінального кодексу України»,  -  повідомила медіа-юрист ІРРП Людмила Панкратова.

 

Для отримання правової допомоги у судових справах необхідно заповнити анкету та заяву-звернення з коротким викладом ситуації, надіслати їх на адресу law.irrp.org.ua@gmail.com і у темі листа вказати «Судова справа». Анкету та заяву-звернення можна завантажити на сайті ІРРП http://irrp.org.ua/medialaw.html.

 

Рішення про підтримку справи приймає Правозахисна рада, засідання якої проводяться регулярно. Консультації за зверненнями журналістів надаються безкоштовно незалежно від того, чи схвалене фінансування правової підтримки судової справи.

 

Нагадуємо, що медіа-юристи ІРРП та мережі надають українським журналістам правову допомогу за підтримки проекту У-Медіа з 2009 року. Правову підтримку судових процесів булу розпочато у жовтні 2011 року за підтримки британського фонду MLDI. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8478
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду