«Стоп цензурі!» закликає прийняти законопроект, що посилить дію закону про доступ до публічної інформації

4 Квітня 2013
9545

«Стоп цензурі!» закликає прийняти законопроект, що посилить дію закону про доступ до публічної інформації

9545
«Стоп цензурі!» закликає прийняти законопроект, що посилить дію закону про доступ до публічної інформації

8 квітня на погоджувальній раді в ВР мають ухвалити порядок денний поточної сесії парламенту. В проекті зараз включений законопроект №0947, який передбачає зміни до  53 нормативно-правових актів і посилює дію закону про доступ до публічної інформації. Рух «Стоп цензурі!» закликає включити проект до порядку денного Верховної Ради і якнайшвидше його прийняти.

 

Як зазначає «Стоп цензурі!», закон про доступ до публічної інформації так і не запрацював на повну силу через неузгодженості в інших законодавчих актах. У проекті закону №0947 знімаються ці перепони і деталізується, яку саме інформацію чиновники мають право надавати як публічну, в тому числі - і на запити журналістів.

 

Законопроект №0947, який був розроблений громадськими експертами, пройшов перше читання, але потребує ряд важливих правок до другого читання, які зокрема стосуються журналістської діяльності. Правки мають бути зареєстровані протягом 14 днів з моменту ухвалення порядку денного.

 

Рух «Стоп цензурі!» звертається до народних депутатів з вимогами підтримати правки та якнайшвидше ухвалити законопроект №0947.

 

«Детектор медіа» наводить текст заяви «Стоп цензурі!» повністю.

 

«ЗАЯВА

 

У зв'язку з початком роботи другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання, ми - журналісти, учасники руху «Стоп Цензурі!», закликаємо народних депутатів України якнайшвидше ухвалити у другому читанні та в цілому проект Закону №0947, який сприятиме повноцінній реалізації законодавства про доступ до публічної інформації.

 

Законопроект №0947 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації»») вносить зміни до 4 кодексів та 53 законів України з метою приведення їх у відповідність до інформаційних законів, ухвалених в 2011 році.

 

Нагадаємо, що 13.01.2011 Верховна Рада України ухвалила Закон «Про доступ до публічної інформації» та нову редакцію Закону «Про інформацію», які стали дієвим інструментом для захисту прав журналістів, зокрема щодо отримання інформації, але, на жаль, не запрацювали на повну силу через неузгодженість з ними інших законодавчих актів.

 

Ми виступаємо з трьома вимогами:

1.      До народних депутатів України - зареєструвати поправки до другого читання до законопроекту №0947, які були розроблені громадськими експертами та посилюють положення законопроекту.

2.      До парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації - якнайшвидше розглянути законопроект та підтримати поправки, запропоновані громадськістю.

3.      До всіх політичних сил у парламенті - забезпечити якнайшвидше ухвалення зазначеного проекту як закону з урахуванням пропозицій громадськості. 

 

Експерти та журналісти виступають за доповнення законопроекту до другого читання, зокрема, такими найголовнішими поправками:

-          не всі персональні дані автоматично відносяться до конфіденційної інформації, а саме не є конфіденційними відомості про виконання повноважень посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування, про розпорядження бюджетними коштами, державним чи комунальним майном, відомості з майнових декларацій публічних службовців;

-          встановити, що законом може бути заборонено віднесення також інших персональних даних до інформації з обмеженим доступом;

-          згідно з європейськими стандартами виключити із сфери дії Закону «Про захист персональних даних» не тільки журналістів, але й діяльність з обробки даних, що здійснюється будь-ким у журналістських чи інших творчих цілях;

-           встановити відкритий доступ до протоколів сесій місцевих рад, рішень та висновків їх постійних комісій;

-          заборонити включати до генеральних планів будь-яку інформацію з обмеженим доступом, - генплани є відкритими і не можуть бути обмежені в доступі з жодної підстави;

-           здійснювати будь-яке засекречування і продовження строків секретності лише через «трискладовий тест»;

-          передбачити автоматичне зняття грифів «ДСК» та інших грифів обмеження доступу до документів через рік після прийняття законопроекту, якщо вони не будуть приведені у відповідність до Закону «Про доступ до публічної інформації».

 

Наголошуємо, що ухвалення даного законопроекту є необхідним для повноцінної реалізації права громадян України та інших осіб на доступ до інформації».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9545
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду