Юрист НМПУ вважає недопуск кримського журналіста на засідання міськвиконкому порушенням ст.171

29 Березня 2013
6489
29 Березня 2013
15:21

Юрист НМПУ вважає недопуск кримського журналіста на засідання міськвиконкому порушенням ст.171

6489
Юрист НМПУ вважає недопуск кримського журналіста на засідання міськвиконкому порушенням ст.171

28 березня журналіста щолкінського інтернет-телебачення «Щёлкино-ТВ» (Крим) Анатолія Пеньковського не пустили на засідання виконкому Щолкінської міської ради. Про це повідомляє Незалежна медіапрофспілка України.

 

За словами журналіста, працівниця апарату міськради Ольга Мусальникова заявила, що члени виконкому розглянуть можливість допуску його на засідання та проголосують.  Після цього,  через кілька хвилин після  початку засідання, до нього вийшов керуючий справами виконавчого комітету Щолкінської міськради  Віталій Скринник і повідомив, що члени виконкому проголосували за те, щоб не допускати журналіста на засідання виконкому.

 

Також, профспілка повідомляє, що Анатолій Пеньковський 22 березня  звертався до виконкому Щолкінської міськради із заявою про акредитацію, але відповіді не отримав. Репортаж про цей конфлікт можна переглянути тут.

 

Юрист НМПУ Олександр Тарасов  наголошує: у статті 26 Закону України «Про інформацію», сказано, що  відсутність акредитації не  може бути  підставою для  відмови  в  допуску журналіста,  на  відкриті  заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень.

 

«Працівники і члени  виконкому Щолкінської міськради порушили 171-у статтю Кримінального кодексу про перешкоджання професійній діяльності журналіста, що передбачає кримінальну відповідальність». - вважає пан Тарасов.

 

Голова НМПУ Юрій Луканов переконаний що, відмова допустити журналіста на засідання владних органів, свідчить про те, що влада не з якихось причин боїться інформувати громадян про свою діяльність і не рахується із законом: «Така ситуація є неприпустимою і медіапрофспілка буде вживати заходів, щоб подібні речі не могли мати місце».

 

НМПУ  направила запит до Щолкінської міськради з проханням пояснити причини порушення закону.

 

Анатолій Пеньковський у коментарі «Телкритиці» зазначив, що нараз консультується з медіаюристами стосовно можливого звернення до правоохоронних органів. «З такими порушеннями треба боротись у правовому полі», - сказав він.

 

«Детектор медіа» звернулась за коментарем до керуючого справами виконкому Щолкінської міскради Віталія Скринника. У відповідь чиновник зазначив:  «Анатолій Пеньковський попросив його акредитувати 22 березня. Але ще не завершився термін, у який ми розглядаємо такі заяви. Коли він акредитується, запитань не буде. А сьогодні він прийшов, як звичайний громадянин. На відкриті заходи він може потрапити. Однак у законі «Про місцеве самоврядування» не прописано, що засідання виконкому міськради є відкритим засіданням. Тому усі бажаючі бути присутніми подають заяву, а члени виконкому голосуванням вирішують допускати чи не допускати його. Члени виконкома проголосували проти».

 

За його словами, члени виконкому проголосували проти, тому що вважають журналіста упередженим. «Ви погляньте, які коментарі він дає  на своєму телебаченні. Постійні образи влади, депутатського корпусу, кожної людини особисто. Це неприємно. Адже ми працюємо відкрито і надаємо будь-яку інформацію», - зазначив пан Скринник.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6489
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду