Узаконена джинса. Аналізуємо новий закон «Про всеукраїнський референдум»

Узаконена джинса. Аналізуємо новий закон «Про всеукраїнський референдум»

19 Березня 2013
7547
19 Березня 2013
08:42

Узаконена джинса. Аналізуємо новий закон «Про всеукраїнський референдум»

7547
Закон ставить над журналістами «замовника» інформації про референдум – ініціативну групу з проведення референдуму
Узаконена джинса. Аналізуємо новий закон «Про всеукраїнський референдум»
Узаконена джинса. Аналізуємо новий закон «Про всеукраїнський референдум»

Джинса, за визначенням медіаекспертів, - це реклама без позначки «реклама». Додам, що джинса - це також грубе порушення низки законів, що регулюють роботу ЗМІ. Власне, всі наші профільні закони забороняють джинсувати. Не можна бізнесменам чи кандидатам у депутати платити за новини, не можна політикам чи посадовцям вказувати кореспондентам, що знімати, а редакторам - що ставити в новини. Джинса в ефірі новин чи на шпальтах газет - це результат грубого порушення українських законів, включно з Податковим кодексом (розрахунки за розміщення джинси, як правило, роблять готівкою без сплати податків).

 

Мета джинси для замовника - не тільки самореклама. Для політичної джинси головне - донести тільки власну, як правило, прикрашену позицію - без балансу у вигляді думки політичного конкурента чи експерта.

 

Ви здивуєтеся, але Закон України «Про всеукраїнський референдум» джинсу дозволяє. Закон ставить над журналістами «замовника» інформації про референдум - ініціативну групу з проведення референдуму. Ця група має укласти угоду зі ЗМІ, і лише після цього ЗМІ отримає право щось там писати про референдум. Власне, не щось, а агітацію! (Стаття 74). Важко уявити, що ініціатори референдуму будуть ділитися критичними думками щодо власного проекту. Відтак журналістам залишиться передавати лише «оди радості» з приводу перебігу референдуму.

 

А якщо угоду не буде укладено? До речі, як це технічно можливо - укласти угоди із тисячами ЗМІ, що працюють в Україні? Як гадаєте, чи встигне ініціативна група укласти угоду з сайтом «Детектор медіа», телеканалом ТВі чи «Радіо Свобода»? :) До речі, тексту угоди немає ні в самому законі, ні в підзаконних актах.

 

Якщо нічого не робити з цим законом, у телеефірі й газетах під час референдуму буде суцільна - узаконена - джинса від організаторів опитування - без натяку на іншу точку зору самих журналістів, експертів, опозиції та міжнародних спостерігачів на організацію й організаторів референдуму, формування дільничних комісій і підрахунок голосів.

 

А що закон про референдум наказує робити з тими, хто захоче висвітлювати перипетії референдуму за професійними стандартами, зокрема балансу думок і точок зору та повноти представленої інформації? Закон наказує позбавляти такі журналістські колективи ліцензії на мовлення і забороняти друк видання (Стаття 76, п. 9).

 

Влада активно готується провести референдум найближчим часом, можливо, вже влітку. Тому журналістам треба діяти швидко. Зараз НМПУ, «Стоп цензурі!» готують заяву з вимогою до народних депутатів негайно скасувати статті ЗУ «Про всеукраїнський референдум», що суперечать іншим законам про ЗМІ та журналістським стандартам. Медійники планують звернутися і до міжнародної спільноти - дипломатичного корпусу, представництв ПАРЄ, Єврокомісії та європейських депутатів, Міжнародної федерації журналістів та «Репортерів без кордонів» - із проханням дати свою оцінку згаданим нормам закону «Про всеукраїнський референдум».

 

Колеги! Торік нам вдалося відбити закон про наклеп. На черзі - видалити узаконену джинсу із ЗУ «Про всеукраїнський референдум». Приєднуйтеся, пишіть сюди: fair.referendum@gmail.com, створимо гугл-групу і почнемо діяти.

 

Фото - Korrespondent.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7547
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду