Цензура від Нацради та Адміністрації президента

18 Січня 2013
21831

Цензура від Нацради та Адміністрації президента

21831
Однозначно стверджую: призначення Нацрадою з питань ТБ та РМ перевірок каналів суперечить закону
Цензура від Нацради та Адміністрації президента

16 січня Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення прийняла рішення призначити позапланові перевірки 5-го каналу, Черкаської ОДТРК та Сімферопольської телерадіокомпанії ІТВ. Це рішення вчергове викликало дискусію щодо законності дій Нацради. Однозначно стверджую: ці дії чиновників суперечать закону. Ще 16 листопада 2010 року у своєму блозі я писав про незаконність перевірок, що їх проводить регулятор. У 2005 році Верховна Рада викреслила із законів повноваження Нацради проводити перевірки. Досі у Законі про Національну раду таких повноважень немає, хоча перевірки продовжуються.

 

Разом із тим 7 липня 2011 року Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності» і поширила дію цього Закону на державні колегіальні органи. Але стаття 6 Закону однозначно вказує, що позапланові перевірки можуть здійснюватися за зверненням юридичних осіб при наявності згоди центрального органу виконавчої влади.

 

Приводом для призначення перевірки Нацрада називає звернення Адміністрації Президента України, Генеральної прокуратури, прокуратури Черкаської області. Але який із центральних органів виконавчої влади дав згоду на перевірку - не вказано.

 

Адміністрація Президента України не фігурує як юридична особа у єдиному реєстрі юридичних осіб. У положенні про Адміністрацію теж не вказано, що вона є юридичною особою, а за Конституцією взагалі такого органу не повинно існувати! Отже, АП не мала права звертатися до Нацради з проханням перевірити телекомпанію.

 

Мені здається, це перший випадок, коли Нацрада сама визнала і повідомила суспільству факт існування в Україні цензури. Лишається витребувати це звернення і зрозуміти, хто персонально чинить тиск на незалежні медіа - президент Віктор Янукович чи голова його адміністрації Сергій Льовочкін. Наш комітет цим і займеться.

 

Микола Княжицький, народний депутат України, голова підкомітету з питань телебачення та радіомовлення Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України

Фото - news.liga.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Княжицький, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21831
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Valentina
4137 дн. тому
А діяльність представника Національної ради в Черкаській області, скоріш за все підпадає під ст. 5 ЗУ «Про боротьбу з корупцією». Представник є державним службовцем, використовуючи своє службове становище (не повідомляє про факти порушень в галузі телебачення і радіомовлення), сприяє юридичній особі у здійсненні незаконної підприємницької діяльності з метою отримання прибутку
Valentina
4137 дн. тому
Прикро, що досвідчений медійник Княжицький, не зрозумів проблеми, з якої звернулися до Національної ради люди. В Черкасах постійно перекриваючи програми «5 каналу», ТОВ ТРК «Медіа маркет» здійснює самостійне мовлення (реклама, програми, та ін.) без будь-яких дозвільних документів, коли і як хоче, перешкоджаючі черкаським глядачам отримувати цілісні програми улюбленого центрального каналу. От як би так перекивали програми каналу «TВi»? Які б тоді були коментарі та дії Княжицького?! Депутат ВРУ, діяльність якого фінансується за державні кошти, в першу чергу повинен захищати інтереси громадян, а не окремих, незаконно працюючих підприємницьких структур. Співзасновник ТОВ ТРК «Медіа центр», депутат Черкаської міської ради 2006-2010рр., фракція БЮТ, член депутатської комісії з питань земельних відносин, архітектури, містобудування та реклами – приватний підприємець МКРТЧЯН Араік Рафікович, колишній директор та співзасновник Н.П. Горбаченко – теперішній представник Нацради в Черкаській області.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду