Оксана Панасівська: «Не обов’язково різати шкіру чи міняти форму носа – треба, щоб у жінки змінилося щось у голові»

17 Листопада 2006
17183
17 Листопада 2006
09:26

Оксана Панасівська: «Не обов’язково різати шкіру чи міняти форму носа – треба, щоб у жінки змінилося щось у голові»

17183
Нове шоу «Хочу заміж» на Новому каналі обіцяє звільнити жінок від комплексів.
Оксана Панасівська: «Не обов’язково різати шкіру чи міняти форму носа – треба, щоб у жінки змінилося щось у голові»

Восени цього року Україною пройшла чергова тизерна рекламна кампанія. Мешканці обласних центрів сушили голову над незрозумілими біґбордами з написом «Хочу заміж». Виявилось, що це – назва свіжого проекту, прем’єра якого відбулась 12 листопада на Новому каналі. Щонеділі о 19.20 глядачі матимуть нагоду бачити, як звичайну жінку з купою комплексів перетворюють на красуню й змушують полюбити себе саму.

 

«Детектор медіа» розпитала про нове шоу  головного продюсера Нового каналу Оксану Панасівську.

 

- Пані Оксано, як виникла ідея створити саме таке шоу? Хто був її автором?

- Це було колективне рішення. Є в нас на каналі така інстанція – Рада директорів, вона ж творча рада. Влітку, під час одного з засідань, ми думали над формою, якої на нашому каналі дуже давно не було: «make-over шоу». Розмірковуючи над тим, що саме може зацікавити глядача, ми дійшли висновку, що пріоритетним завданням для нас є завоювання жіночої аудиторії. Жінок, звісно, цікавить make-over, перетворення. Це мають бути речі, пов’язані з почуттями, коханням, чоловіками. В якусь мить настало таке собі прозріння...

 

На багатьох каналах є і make-over, і кохання, і тому подібне. Та раптом виникла точка зору, що треба зробити програму про якусь найголовнішу жіночу проблему, аби шоу було наповнене соціальною проблематикою. Не просто розважальна програма, а така, що має ідею, тему.

 

У нас творча рада складається приблизно з рівної кількості чоловіків і жінок. Жінок навіть менше. Ми обговорили це і зясували, що великою проблемою в житті жінки може бути те, що вона хоче вийти заміж. У нас не заведено про це говорити. В Америці з цим легше – там жінка самодостатня, вона прямо і без проблем каже про своє бажання собі та навколишнім. У нас вважається, що дівчина має, образно кажучи, сидіти вдома й чекати, поки хтось запропонує їй руку і серце. І чекати так вона може все життя. Тоді ми подумали: «Стоп! У нашій країні, на пострадянському просторі, жінка вважає, що висловлювати свої бажання вголос непристойно. Вона залишається пасивною стороною, сидить і чекає, поки її візьмуть заміж». Миттєво виникла назва «Хочу заміж» - провокативна, «в лоба». 

 

Ми вирішили, що програма стосуватиметься саме проблеми заміжжя. Казки часто закінчуються на тому, що герої одружуються. Насправді ж усе тільки починається. Наше шоу покликане допомогти дівчині подолати той етап, коли вона хоче вийти заміж, але в неї це чомусь не виходить. Ця проблема важлива, і про неї можна цікаво говорити.

 

- Ви кажете про цю програму, як про ноу-хау. Невже немає аналогів на світовому телеринку?

- Авжеж, є безліч make-over-шоу,  але в них жінку перетворюють, змінюють її зовнішність радикальними методами. Наприклад, пластичною хірургією, чи ще якось. Інший варіант – просто ток-шоу, де обговорюються жіночі проблеми. Є ще якісь варіанти. Але якраз поєднання цих жанрів – наш винахід. У «Хочу заміж» і проблеми обговорюються, і видовищні моменти є,  і легке перетворення. Веселе обговорення проблеми не дає героїні далі «грузитися» своїми проблемами. Під час розмови ми й вирішуємо її проблему. Команда, яка працює на шоу – Віталій Борисюк,  Віта Смачелюк, Слава Фролова – це все відомі люди, зірки. Ми називаємо їх «руйнивніками комплексів». Бо головне, чого вони досягають – це те, що жінка починає розуміти, що її проблема є надуманою, і позбувається комплексів.

 

- Хто режисер програми?  Хто входить до творчої групи?

- Режисер-постановник – Павло Новиков. Цей проект - продукт Нового каналу. Ми цим пишаємось. Дуже давно на каналі не було продукту власного виробництва такого масштабу, окрім новорічних «вогників» і спецпроектів. Нарешті, ми розпочали таке регулярне виробництво. Творча група складається з працівників каналу, а безпосередніми зйомками у павільйоні займається «Production FTT» під керівництвом Миколи Корчаги.

 

- Як може звичайна людина потрапити на це шоу?

- Коли цю ідею та концепцію було затверджено, ми розмістили у ЗМІ інформацію про те, що зніматиметься таке шоу, і дали контактні телефони. Був просто шквал дзвінків! Проблем виявилось навіть  більше, ніж ми думали. Звичайно, ми проводили певний кастинг. Адже потрібна була проблематика. Інколи проблем – цілий комплекс, але ми викристалізовуємо якусь одну. Редакторська група з психологом зясовували проблему кожної кандидатки: що вона вважає проблемою сама, які вона має комплекси, як вона сама пояснює те, що не може вийти заміж. Наприклад, «соромлюся власного тіла», «не маю часу», «я – бізнес-леді, і мене бояться чоловіки», «я хочу заміж і тому лякаю партнерів».

 

Є безліч проблем, через які жінка не може вийти заміж до певного віку. Вважається, що 27-29 років – це вже пора, щоб мати дитину. Та бувають такі випадки, коли дівчині 22, в неї ще все попереду, але чомусь вона вирішила, що в неї є проблема з заміжжям. Таким ми, звісно, відмовляємо.

 

Різних комплексів і труднощів є дуже багато, і я думаю, що їх вистачить на річний цикл – 52 програми. Головне – ми вчимо жінок не боятися говорити про свої бажання.

 

- За якими критеріями ви обирали ведучого?

- (емоційно) У нас шикарний ведучий! Це мала бути відома особа, шоумен, яскравий, веселий... чоловік! Логічно, що жіноче шоу має вести саме чоловік. Він мав бути симпатичним, певною мірою, класичним нареченим, улюбленцем жінок. Пошукали в Україні – всі були або зайняті, або не відповідали нашим вимогам. Тоді пошукали в Москві. Це досить звичний крок: якщо немає в нас, шукати в Москві.

 

- А де саме шукали?

- У рейтингах популярності! Звернулись до супер-популярного серіалу «Не родись красивой». Один з акторів – Віталій Єгоров, якого глядачі знають як Мілко – як виявилось, говорить українською. Він сам українець, із Корсуня-Шевченківського на Черкащині. І не лише говорить, а хоче говорити! Коли він розмовляє російською, в нього сильний московський акцент, бо він дуже довго живе в Москві. Він зірка театру «Табакерка», грає у спектаклях, звісно, виключно російською. Коли ми виявили, що його рідна мова – українська, ми були вражені!

 

Поїхали в Москву, де з Віталієм поспілкувалась продюсер проекту Ольга Бойко. Спочатку він дуже сумнівався, адже дуже давно не говорив українською. Але він загорівся цією ідеєю, тому скоро надолужив. Думаю, від Нацради до нас не буде жодних претензій, адже наша програма ведеться українською мовою!

 

- За умовами програми, героїня підписує контракт. Які передбачені санкції за порушення або невиконання цього документу?

- Саме для цього  з героїнями спочатку працює психолог!  Вони повинні розуміти, що, по-перше, зобовязуються пройти весь цикл, бо це зйомки, великі кошти. Цей контракт передбачає, що жінка повністю усвідомлює, наскільки серйозні це речі. Вона працює в цьому проекті, не соромиться, відповідаючи на запитання і розповідаючи про свої проблеми. Дає згоду на те, що у студії ведучий та експертна команда обговорюють її проблеми привселюдно. Тому ми сподіваємось, що порушень контракту не буде.

 

Ми записали вже 10 програм, і незабаром розпочнемо запис наступних 10.  Робота з кожною десяткою займає місяць. Отже, у проекті вже 20 учасниць, і проблем поки що не виникало. Кастинг, який ми проводимо, має на меті виявлення адекватних людей, які спокійно можуть говорити на такі серйозні особисті теми.

 

- Проект розрахований лише на рік?

- Це стандартний цикл розвитку телевізійного проекту. Певний час проект іде, а під кінець року треба дивитись на динаміку, і, можливо, щось змінювати чи додавати. Поки що ми розраховуємо на рік.

 

- Програма виходить за спонсорської підтримки?

- Звичайно. Дуже швидко проектом зацікавився спонсор, якого я з задоволенням назву: «Trino Bianco». Це такий легкий, гламурний алкогольний напій для жінок. Він позиціонується саме як жіночий, тому їх зацікавила  наша ідея.

 

- Вашими партнерами стали відомі салони краси та фітнес-клуби Києва. Як відбувається фінансування? Зрештою, хто кому платить – канал салону чи навпаки?

- Це відпрацьована схема, яку практикують багато каналів. На щастя, наш варіант простіший, ніж формати інших make-over-програм, оскільки передбачає загальнодоступні методи. Ми пояснюємо жінці, що треба дбати про себе, звертати увагу на зовнішність. Для цього не треба дуже багато часу, не обовязково різати шкіру, міняти форму носа. Треба поміняти щось у голові, щоб у жінки світились очі. Трохи попрацювати над своєю зовнішністю, фігурою – і вона стане впевненою в собі. Тоді в неї все вийде.

 

- Скільки коштували зйомки кожного випуску програми?

- Конкретні цифри – це комерційна таємниця. Та я можу сказати, що він не надто дорогий. Ми давно не робили проектів такого масштабу. Були випадки, коли ми вже наймали команду, тривав попередній цикл, у який вкладались великі гроші, але раптом ми розуміли, що результат нас не влаштовує. У цьому випадку все по-іншому: ми пішли економним шляхом. У нас працює невеличка «героїчна» група, і з цими ресурсами ми отримали дуже гарний результат. Виходячи з нього, напевно, збільшуватимемо бюджет і витрати на саме виробництво.

 

- Це постановочне шоу?

- Скажу чесно: елементи постановки були. Проте, жінки – реальні, історії – реальні, все – абсолютна правда. До постановки доводилось удаватись тоді, коли дівчина не хотіла, аби знімали в неї вдома. В нас за планом є опис життя, ми маємо подивитись, яка вона вдома, з родичами, на роботі тощо. Тому ми були вимушені знімати квартиру для цих епізодів. Але думаю, що скоро ми позбавимось необхідності робити постановочні сцени.

 

Цього разу постановка теж була. Ми зробили це для того, щоб додати до шоу цікавий, яскравий елемент. На ту програму, яка вийде в неділю (19 листопада о 19.20), мав прийти герой. Там була така історія, - не буду розкривати всі карти, - що задіяна третя особа. Ця особа допомогла героїні познайомитись із героєм. Герой не збирався залучати цю третю особу, але ми, почувши цю історію, наполягли на тому, щоб її все-таки запросити. В цьому випадку постановка виправдана, бо робить шоу більш видовищним.

 

Та далеко не завжди те, що здається глядачам постановкою, є нею насправді! Під час зйомок першої програми, наприклад, був випадок, коли зйомка пішла не за планом. Коли Єгоров звернувся до всіх із запитанням «хто хоче заміж?», дівчина з публіки сказала: «я хочу заміж!» Ведучий експромтом запропонував їй приміряти сукню, і коли вона стояла в ній, Віталій оголосив: «це наша наступна героїня!» Навіть я, спостерігаючи збоку, вирішила, що глядачі запідозрять у цьому постановку. Хоча це був абсолютний експромт!

 

Потім, після шоу, підійшов хлопець цієї дівчини і запропонував їй одружитись. Мабуть, будемо їх знімати в якомусь наступному шоу. Як гостей або, можливо, як героїв. Проте вона ще надто молода, щоб зніматися як героїня, адже ми беремо на шоу жінок, у яких уже склалися певні проблеми.

 

- У першій програмі був момент, коли героїня познайомилася з хлопцем іще до завершення перетворення. Так би мовити, посередині між старим і новим життям. Чия, на вашу думку, заслуга в тому, що вона саме на цьому етапі знайшла собі пару – її чи ваша? Чи могла вона обійтись без вашої допомоги?

- Ні, вона там якраз дякує зоряній команді прямим текстом. На той момент із нею вже працювали, вона ходила на фітнес. Її позбавили сорому за власне тіло – змусили пройти подіумом у спідній білизні, і вона позбулась комплексу.

 

Річ у тім, що ще одним завданням людей, які працюють із героїнею, є навчити її не втрачати момент, коли з нею знайомляться, йти на контакт. Саме це й відбулось. Можливо, це було на шляху від «сірої миші» до впевненої в собі, перетвореної жінки, але на той момент вона вже світилася зсередини. І це помітив абсолютно реальний хлопець, який із нею познайомився.

 

- Вони одружаться?

- Як каже Віталій Єгоров, «ми – не шлюбна контора». Ми ж не ставимо мети одразу видати героїню заміж. Тоді це була б стовідсоткова постановка. Нам потрібно, аби героїня почулася вільною, дочекалась кохання і зробила у слушний момент кроки йому назустріч. Бо, поки вона сидітиме вдома, нічого не відбудеться.

 

Ніхто не знає, що буде далі, але ми неодмінно будемо відстежувати майбутнє всіх пар. У мене навіть є ідея зібрати всіх на 8 березня, подивитись, хто одружився, а хто ні. Ми не втрачатимемо з ними контакту, бо ця програма нас по-справжньому подружила.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17183
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду