«Чорним по білому» жовтішає

7 Вересня 2006
27466

«Чорним по білому» жовтішає

27466
...але не буде попсовою, - запевняє ведучий програми Анатолій Борсюк («1+1») у своєму інтерв'ю «Телекритиці».
«Чорним по білому» жовтішає

Наприкінці вересня на телеканалі «1+1» у звичний для глядачів час (щовівторка о 22.20) знову вийде в ефір програма «Чорним по білому». Назва зберігається, а ось формат змінюється. Чому на програму не запрошуватимуть політиків та політологів, розповідає «Детектор медіа» її ведучий Анатолій Борсюк.

 

– Переформатування програми відбулося тому, що попередній мені не дуже подобався. В оновленій програмі «Чорним по білому» точно не буде політики і політиків, - каже пан Анатолій. Це бажання моє і менеджерів каналу. У нас достатньо програм, які займаються політичними темами, вважаю, що окрім політики, існує ще багато цікавих тем, яких ми торкатимемося.

 

Оскільки хронометраж програми не дуже великий, й важко буде встигнути поговорити серйозно про серйозні речі, ми вирішили її зробити у вигляді журналу: коротенько на різні теми. Протягом 45 хвилин ви побачите кілька різних сюжетів з обговоренням у студії з експертом чи гостем, або з глядачами, які в невеликій кількості також будуть брати участь у цьому дійстві. Все повинно бути швидко, необтяжливо для розуму. Місце зйомок – студія «1+1». Назва залишається стара «Чорним по білому», трохи зміняться декорації.

 

– Тобто, проект буде «жовтим»…

– Він буде «жовтим» (умовно), але тільки в тому обсязі, наскільки «жовтим» зможу бути я. Програма не буде такою, як інші дійсно «жовті» телевізійні чи друковані видання. Просто цим словом ми для себе визначили перехід від попереднього формату, а саме спроб говорити серйозно на надзвичайно важливі політичні події. А в назві програми кольори не змінюються…

 

– А ваша роль як ведучого змінюється?

– Я буду більше схожим на себе. Не буду строїти із себе великого знавця політичних процесів, надзвичайно зацікавленого, що ж там відбувається у Верховній Раді, Кабінеті Міністрів чи Адміністрації Президента. Я буду більш жвавий, зможу, нарешті, більше жартувати, якщо буде потрібно, зможу й пристібатися. В якості гостей у нас не буде надзвичайно відомих персон, це будуть люди з більш ширшого прошарку, але не менш цікаві, ніж політики чи політологи, які зазвичай переходять з каналу на канал. Це величезна кількість людей, які раніше не були задіяні у розмовах на телебаченні. Тобто, повністю змінюється коло людей, які будуть брати участь у нашій програмі.

 

– Програма, як і раніше, виходитиме в прямому ефірі?

– Тепер ні. Ми могли б і зараз виходити в прямому ефірі, але нам доведеться запрошувати малознайомих людей з ризикованими або екстремальними біографіями. Тому я не переконаний, що ми зможемо в прямому ефірі проконтролювати всі ситуації. Звичайно, неадекватних людей не буде. Після перегляду сюжетів залишатиметься 5-7 хвилин для спілкування, тому часу для того, щоб глядач звикав до гостя в студії, не буде. А запрошеному потрібно буде встигнути за цей короткий відлік часу справити враження на глядацьку аудиторію. Журналісти ж повинні все найцікавіше викласти у сюжеті. Я наголошував, що у сюжетах мене цікавлять, в першу чергу, факти, а інтерпретація чи коментар – це вже наша справа в студії.

 

– Чи залучаються нові спеціалісти для роботи над програмою?

– Зрозуміло, що так. Сюжети будуть готуватися новою групою журналістів та редакторів. Зокрема, головним редактором буде Андрій Пробитюк, головним режисером - Дарія Огір. Журналістів ми запрошуємо не тільки з каналу «1+1». Головне, щоб вони мали бажання працювати у жанрі репортажу. Щоб у них був смак до нестандартних ходів, смак до справді репортерських вчинків, щоб вони були свідками або й учасниками подій, про які зніматимуть сюжети. Щоб вони все на собі спробували, а не просто сиділи у приміщенні і повідомляли людям відомості, які взяли з книжок. У їхніх сюжетах має бути побільше дієслів, а зарозумілих теоретичних викладок поменше.

 

– Чи не повернеться до вас Вахтанг Кіпіані?

– Вахтанг Кіпіані працює головним редактором журналу «Фокус». Я не бачу сенсу, в першу чергу для нього, повертатися сюди, коли він має нову справу, яка його дуже цікавить. Він у великому захопленні від цієї роботи. Я дуже радий, що він знайшов улюблену справу, де він хазяїн, і сам вирішує, про що говорити, а про що мовчати.

 

– Ви задоволені новим форматом програми? Чи є якийсь аналог програми «Чорним по білому» на інших каналах, у інших країнах?

– Ще не можу сказати, чи задоволений. Зрозуміло, що з першої програми навряд чи вдасться вийти на потрібну тональність. Але шляхом пошуків і помилок ми, сподіваюся, поступово вийдемо на потрібний формат, який має бути ані занадто легковажним, ані занадто зарозумілим. Я хочу, щоб передача вийшла драйвовою, агресивною по хорошому, цікавішою, але не попсовою. Якщо співрозмовники будуть справжніми інтелектуалами, я в будь-який момент готовий повернутися до формату розмов, як колись у «Монологах». Як на мене, це найцікавіше, що я робив на телебаченні.

Щодо другого запитання - мені важко сказати, я цю тему не досліджував, не бачу в цьому великої потреби. Я давно собі сказав: «Те, що я роблю, буде настільки відрізнятися від іншого, наскільки я відрізняюся від інших».

 

– Що ви можете сказати з приводу останньої зустрічі Олександра Роднянського, Бориса Фуксмана та Марії Вільямс (СМЕ) з телеведучими «1+1», яка, за даними «ТК», відбувалася на днях. Чи піднімалося там питання продажу каналу? Які завдання ставилися перед співробітниками у новому сезоні, на яких творчих пріоритетах наголошували акціонери?

– На зустрічі була присутня частина акціонерів каналу, і тема продажу обговорювалася. Нічого, окрім того, що було вже до того повідомлено в засобах масової інформації, не було сказано. Можливо, нове й є, але нам не оголошували. Єдине, зауважили, що одним судом справа не обмежиться. Скоріше за все, це буде довгий затяжний судовий процес, але нашому каналу не звикати до складних судових перипетій. У даному випадку, сподіваюсь, що ця ситуація ніяк не вплине ні на політику каналу, ні на стосунки в середині колективу. Щодо завдань, то це була досить відверта розмова у вузькому колі про те, що наша робота має бути більш професійнішою. Йшлося не про якісь творчі подвиги, а про звичайне дотримання дисципліни виробництва. Говорилося про те, що у нас немає обмежень свободи слова, і повернення до минулого («темників») не буде. Велику увагу звернули на роботу ТСН, яка є певною мірою обличчям каналу.

 

– Що чути нового про апаратно-студійній комплекс?

– Акціонери згодні з тим, що канал за 11 років заслужив на свою сучасну студію, і готові виділити гроші, справа залишається за вибором місця. Ще не дійшли згоди щодо того, чи це буде абсолютно нове приміщення, чи переобладнане старе. Але про терміни не йшлося. Акціонери зазначили, що серед інших каналів, які вони мають у країнах Східної Європи, «1+1» є найбільш перспективним (як і загалом медіа ринок України). Рекламний ринок швидко зростає, якщо в інших країнах на 12 %, то у нас планується 25-30. Тому акціонери зацікавлені у розвитку й технічному оновленні каналу, і не пошкодують ресурсів, щоб він став найкращим.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27466
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду