Андрій Шевченко: прийшов найпрофесійніший склад Комітету за всю історію ВР

19 Липня 2006
10964

Андрій Шевченко: прийшов найпрофесійніший склад Комітету за всю історію ВР

10964
Парламент сьогодні не є ефективним інструментом. Тому будь-які дії в комітетах можуть виглядати як перестановка меблів на борту «Титаніка», який вже зіткнувся з айсбергом.
Андрій Шевченко: прийшов найпрофесійніший склад Комітету за всю історію ВР

Як вже повідомляла "ТК", вчора було затверджено склад парламентських комітетів, в тому числі - Комітету з питань свободи слова та інформації. Нагадаємо, що до його складу увійшли 12 чоловік: Ганна Герман - ПР, Олександр Голуб - КПУ, Олексій Федун - НУ, Леонід Мордовець - БЮТ, Микола Баграєв - БЮТ,  Олена Бондаренко - ПР, Ольга Герасим’юк  - НУ, Степан Курпіль - БЮТ, Володимир Ландік - ПР, Сергій Потімков - БЮТ , Андрій Селіваров - ПР. Як і очікувалося, очолив Комітет БЮТівець Андрій Шевченко. Про перспективи роботи у нових політичних умовах, про першочергові завдання та головні ризики для свободи слова він розповів в інтерв'ю "Детектор медіа".  

- Оцініть будь-ласка склад нового комітету. Чи вдасться його членам знайти взаємопорозуміння?

- Я вважаю, що зараз прийшов найпрофесійніший склад Комітету з питань свободи слова за всю історію Верховної Ради. Що стосується політичної збалансованості  – з 12 чоловік 6 представляють більшість, 6 меншість, тобто - 50/50. У нас хороший гендерний баланс – 3 жінки з 12 у складі, це більше ніж в середньому в парламенті. Я думаю, що це буде аполітичний і професійно якісний комітет, тому що абсолютна більшість його членів – це люди з медійним минулим. Одним словом, - склад хороший, надихаючий, як будемо працювати – це вже в наших руках.

Я можу сказати про перші враження, є хороше розуміння про спільні цінності, по-перше – свобода слова, по-друге – це успішний медіаринок, і по-третє –прозора влада. Також ми сьогодні говорили про те, у чому може бути унікальний склад комітету, саме у цій Верховній Раді. Я думаю, що в нас є місія –  подарувати країні суспільне мовлення, провести хороше, вдумливе роздержавлення преси. Це дві речі, які по силах цьому складу комітету, які по силах зробити за час каденції цієї ВР.

- Чи були прийняті Комітетом станом на цей момент якісь рішення?

- Створено чотири підкомітети. І ми змінили напрямки їх роботи. Зараз один комітет займатиметься питаннями свободи слова і доступу громадян до інформації, окремий підкомітет буде займатись електронними засобами масової інформації та інформаційними технологіями, окремий підкомітет буде займатись друкованою пресою, і четвертий підкомітет буде займатися питаннями реклами. І сьогодні обрали голів підкомітетів. Свободою слова та доступом громадян до інформації опікуватиметься Сергій Потімков, фракція БЮТ, підкомітет по пресі очолив Степан Курпіль, фракція БЮТ, підкомітет по рекламі очолила Олена Бондаренко, Партія регіонів, і підкомітет по електронним ЗМІ – Микола Баграєв, БЮТ.

- Чи ви знайшли згоду у питанні суспільного мовлення? Як ви прогнозуєте вирішення цього питання, враховуючи, що багато чого буде залежати від виконавчої влади.

- Ми сьогодні не йшли в деталі. Є загальне бажання вирішити це питання, деякі фракції можуть бути союзником у цьому. Але, звичайно, дуже важливою буде позиція і уряду, і президента, тому що наш комітет може бути серцем цієї справи, мотором цієї справи, ініціатором, натхненником, але ми не можемо все зробити самотужки. Це є загальнонаціональне питання.

- Чи буде формуватись при комітеті громадська рада?

- Це питання стояло окремо сьогодні. Було прийнято рішення поновити діяльність громадської ради з питань свободи слова, і ми будемо думати в якій формі вона має продовжувати працювати, і в якому складі.

- Як зміна політичної ситуації, зміна розстановки політичних сил вплинула на плани комітету в цілому?

- На цілі комітету, на цілі людей котрі вболівають за професію, думаю жодна коаліція не може вплинути. Але на ефективність та результативність – звичайно. Тому що парламент в нинішньому вигляді не є ефективним інструментом. Тому будь-які дії в комітетах можуть виглядати як перестановка меблів на борту «Титаніка», який вже зіткнувся з айсбергом. Щоб так не було, потрібно вирішити певні конфлікти, які є у парламенті і в тій коаліції, яку ми побачили.

- Якщо виконавчу владу очолить Партія Регіонів, чи очікуєте ви взаєморозуміння з приводу  ключових питань, які ви окреслили для себе як голова комітету?  

Співпраця з урядом Януковича – прогноз песимістичний. В моїй пам’яті ті часи, коли була цензура, були «темники», коли вбивали журналістів, відривали їм голови, не давали працювати, і це часи Кучми і Януковича. Але я сподіваюсь на те, що люди вчаться.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10964
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду