Якою буде майбутня стратегія КНМП?

6 Травня 2006
10173

Якою буде майбутня стратегія КНМП?

10173
Час змінювати нашу тактику, коли виконання робіт в медіа профспілці цілком залежало від надходження грантів
Якою буде майбутня стратегія КНМП?

3-го червня має відбутися черговий з’їзд Київської незалежної медіа-профспілки. Напередодні події «Детектор медіа», яка разом з іншими громадськими організаціями стояла у витоків створення КНМП у 2002 році, розпочинає дискусію щодо перспектив та завдань організації на новому етапі розвитку українських ЗМІ. У 2002-2004 роках медіа-профспілка сприймалася багатьма як, перш за все, інструмент корпоративної боротьби з цензурою. Після «помаранчевої» революції на перший план мають вийти інші завдання – поширення угод між медіавласниками та журналістами щодо засад редакційної політики, захист прав журналістів, участь профспілок у колективних перемовинах, легалізація зарплат журналістів тощо. Власне, проблем у українських медіа і зараз вистачає – але, на жаль, КНМП нині перебуває у кризі. Про це свідчить, до речі, й те, що всупереч тенденціям по всій країні, в загальнонаціональних та київських медіа протягом 2005-2006 років так і не було підписано жодної редакційної угоди з власниками.

Як зробити так, щоб київська медіа профспілка знову стала дієвим механізмом вирішення актуальних проблем столичних журналістів та їхніх видань? Хто має очолити КНМП? Якими мають бути головні напрямки діяльності КНМП на найближчий час?

Свої пропозиції по цим та іншим актуальним питанням в статті для «ТК» висловлює  екс-голова КНМП, а нині – лідер всеукраїнської профспілки медіа працівників Сергій Гузь. Всім бажаючим взяти участь у дискусії щодо майбутніх перспектив Київської незалежної медіа профспілки нагадуємо нашу адресу: info@detector.media

 

Сьогодні на обліку Київської незалежної медіа-профспілки близько 400 членів профспілки. На жаль, наша контактна база давно не оновлювалась, тому доводиться оперувати тими даними, які є станом на січень 2006 року.

Приблизно 30 % членів КНМП - це індивідуальні члени, журналісти, які працюють в ЗМІ на штатних посадах, але там відсутні наші первинні осередки. Трохи менше 10 % складають члени Бюро фрілансерів. Таким чином, приблизно третина членів організації поки що залишаються поза нашими ініціативами з колективних переговорів. Для них КНМП має розробити певну стратегію: яких саме послуг потребують індивідуальні члени профспілки? Крім того, нам варто визначитись: чи можемо ми об’єднати їх так, як ми об’єднали фрілансерів. Наприклад, ми могли б створити секцію або бюро для тих, хто працює в піарі. Це і прес-секретарі, працівники піар-агенств, копірайтери рекламних агенцій та відділів.

Дві третини членів КНМП об’єднані в первинні осередки за місцем роботи. Найбільші осередки мають 5-й канал, НТН, УТ-1, УНІАН. Тільки в цих чотирьох осередках практично 50 % членів КНМП. До того ж, у нас є первинні осередки на каналах ICTV, СТБ та «1+1». Це дає можливість створити спеціальну робочу групу або секцію в профспілці, яка б займалась проблемами працівників телерадіокомпаній. В перспективі ця секція могла б розширитись і на регіони, охопивши таким чином всіх теле- та радіо журналістів НМПУ.

В осередках на 5-му каналі, НТН, УТ-1 та УНІАН ми можемо включитись в колективні переговори. Це буде практична профспілкова діяльність на користь журналістів. Наприклад, якщо б нам вдалося під час переговорів проіндексувати реальні зарплати журналістів хоча б на 10,4 % - рівень інфляції в минулому році - це вже був би суттєвий успіх. Таким чином члени профспілки отримають конкретні бонуси від нашої організації у вигляді більш кращих, ніж нині, умов праці чи соціальних гарантій.

В апараті КНМП розроблена відповідна анкета, щоб оперативно отримувати інформацію від членів профспілки про основні пункти колективних переговорів. Крім того, ми маємо спеціальну тренінгову програму, напрацьовану разом з колегами з Великобританії, для підготовки переговірників. Такі тренінги можна влаштовувати в кожному окремому осередку. Також у нас є досвід вдалих переговорів з власниками як по редакційній політиці, так і по оплаті праці.

Активність в цьому напрямку дозволить нам:
- укріпити ці осередки профспілки;
- створити в них ефективні профспілкові Комітети, які зможуть вирішувати поточні проблеми;
- набути ще більшого досвіду колективних переговорів, який ми зможемо поширити на інші наші осередки в Києві та регіонах.

У КНМП достатньо власних ресурсів, щоб успішно провести колективні переговори в цих чотирьох осередках. До того ж, фактично такі переговори з нашою участю вже ведуться на УТ-1 та в УНІАН.

Паралельно з цим, ми маємо створити групу волонтерів, яка допомагатиме залучати в організаціях нових членів та створювати нові осередки. Профспілка має розроблені листівки, наклейки, буклети, журнал „Профпрес” та інші необхідні агітаційні матеріали. Але сама агітація та залучення нових членів системно не проводяться. Нам потрібен всього один активіст профспілки, який би зайнявся координацією цієї роботи. Волонтерів ми можемо залучати серед членів профспілки. Така робота не займає багато часу, достатньо одної-двох годин на тиждень чи два. Головне, щоб ця кампанія була чітко спланована.

Ще одним напрямком роботи КНМП може стати лобістська діяльність. Серед нас дуже багато тих, хто прийшов в профспілку підтримати медіа-реформи. Останнім часом наша активність в цьому напрямку значно знизилась. Є пропозиція: сформувати окрему робочу групу, яка б розробила лобістську стратегію не тільки КНМП, але й від імені НМПУ. Основні лобістські заходи відбуватимуться в Києві, тому і центр такої діяльності може бути створений на базі КНМП. У разі успіху, в перспективі – наприклад, на всеукраїнському з’їзді у 2007 році - ми можемо закріпити цей напрямок за головою НМПУ. А безпосередню роботу по колективних переговорах та розвитку профспілки – за виконавчим секретарем НМПУ. Таким чином ми розведемо ці дві посади в профспілці і покращимо роботу всієї організації. Ініціативу по створенню лобістської групи мають, на мою думку, взяти на себе „старі” члени профспілки.

 

Ми також можемо продовжити розбудову Бюро фрілансерів. Сьогодні створений веб-сайт для фрілансерів, бази даних фрілансерів, гонорарів, рекомендації юристів і так далі. Тим не менш, охоплення київських фрілансерів поки що невелике. Поза Бюро знаходяться досвідчені журналісти, які працюють на закордонні ЗМІ. Враховуючи наші зв’язки з міжнародними профспілками, ми могли б об’єднати зусилля, створити англомовний сервіс на нашому сайті і таким чином залучити до профспілки цих журналістів.

Сьогодні потрібно створити систему тренінгів з підвищення кваліфікації та вдосконалення навичок членів профспілки. Ми маємо достатній організаційний досвід, а серед членів профспілки багато тих, хто міг би поділитись своїм досвідом. Крім того, ми можемо залучати колег з відомих ЗМІ світового рівня. Потрібно лише визначитись, якого саме напрямку семінари нам потрібні. Для цього достатньо провести опитування серед членів профспілки. Та визначитись з джерелами фінансування таких семінарів. Безперечно, для членів КНМП вони повинні бути безкоштовними або за мінімальну вартість.

Це лише загальні напрямки роботи КНМП, які можуть бути в цьому році. Ми повинні узгодити подальший розвиток профспілки, спільно визначитись з головними пріоритетами. Для ефективної роботи КНМП нам потрібно знайти гарних виконавців, які б могли сформувати апарат профспілки. Вже зараз КНМП в стані залучити за власний кошт виконавчого секретаря, з пристойною зарплатою.

Час змінювати нашу тактику, коли виконання робіт в профспілці цілком залежало від надходження грантів. Через це значні ресурси відволікались на виконання грантових угод, а на розвиток організації залишалось дуже мало часу. Наймаючи персонал за рахунок членських внесків, ми зможемо поставити перед ними чіткі вимоги і завдання, які будуть спрямовані виключно на інтереси членів КНМП.

Майбутнє профспілки потребує обговорення серед членів. Програма має бути підтримана всіма членами організації. Але для того, щоб приймати пропозиції, потрібно відновити роботу апарата КНМП, який фактично не працює. Бо нікому працювати. Тому ініціативу на себе має взяти Оргкомітет, запропонований Головою та Комітетом КНМП. В нас є приблизно місяць, щоб обговорити в первинних осередках перспективи організації. І на черговому – в травні 2006 року - з’їзді остаточно вирішити: чим ми будемо займатись наступний рік.

Ми вклали в нашу профспілку багато часу, енергії та коштів. І тепер можемо очікувати на реальні результати від її діяльності.

Проект
Програма КНМП на 2006 рік:
1. Залучення активістів та волонтерів до поточної діяльності профспілки.
2. Залучення юриста для постійної співпраці.
3. Підтримка колективних переговорів на УТ-1 та УНІАН.
4. Організація колективних переговорів на „5-му каналі” та НТН.
5. Проведення кампанії по зміцненню діючих осередків КНМП.
6. Підготовка семінарів по підвищенню кваліфікації та обміну досвідом силами КНМП.
7. Створення нових осередків в друкованих ЗМІ.
8. Створення секції для членів профспілки на телебаченні.
9. Організація лобістських кампаній по створенню громадського мовлення та галузевим переговорам.
10. Організація кампанії по справедливій оплаті фрілансерів (через захист авторських прав).
11. Створення англомовної версії веб-сайту Бюро фрілансерів.
12. Збільшення членів профспілки у 2006 році на 50 %.
13. Проведення поточних переговорів з покращення умов праці на 2007 рік в усіх діючих осередках профспілки.
14. Підготовка пропозицій від профспілки по легалізації заробітної плати журналістів. Переговори з урядом та роботодавцями.
15. Створення ефективної системи виконання рішень з’їзду та Комітету КНМП. Реформування апарату КНМП.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
голова Незалежної медіа профспілки України, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10173
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду