А судді хто?

13 Березня 2006
19172
13 Березня 2006
15:42

А судді хто?

19172
Представники третьої гілки влади на Полтавщині уникають розмов з журналістами.
А судді хто?

Громадську думку стосовно судової гілки влади не в останню чергу формує преса. Чи задоволений суддівський корпус тим, що про суди і суддів пишуть журналісти Полтавщини? Чи завжди журналісти задоволені тим, як до них ставляться судді ? Такі питання планувалося обговорити на "круглому столі" за участі суддів та представників мас-медіа області в рамках проекту "Юридична просвіта журналістів", підтриманого Посольством США в Україні.

Погода 6 березня видалася така, в яку, як кажуть, хороший господар собаку не вижене. Але журналісти з найвіддаленіших районів області добиралися хто як міг, поспішали на розмову з суддями. Бо останній раз така зустріч (до слова, вельми корисна) була 5 років тому.

На жаль, діалогу не вийшло. З тієї простої причини, що жоден суддя... не прийшов. Хоча обіцяли всі: голова Апеляційного суду Полтавської області Віталій Онищенко раптом (?!) пішов на прийом екзаменів у студентів техуніверситету; голова ради суддів Полтавської області Олександр Касмінін зранку двічі підтвердив, що буде, а за 10 хвилин до початку зустрічі секретар сказала, що він у процесі; в.о. голови Київського райсуду Полтави Володимир Шиян теж раптом пішов у судове засідання; заступник голови Октябрського райсуду Полтави Олександр Струков навіть не повідомив, що ж йому завадило прийти, хоча зранку нібито збирався; так само і в.о. голови Ленінського райсуду Полтави Наталія Крючко... Навіщо було обнадіювати, панове судді? Чи, може, боїтеся спілкуватися з пресою, коли ви не одягнені у мантію, а поруч немає міліціонера з "Грифона"?! Не солідно! Чи вам більше подобається журналіст у залі судового засідання, котрий не має права не те що слова мовити, а й скрипнути пером ручки у блокноті?

Шкода, що представники суддівського корпусу не скористалися можливістю висловити журналістам свої зауваження, пропозиції стосовно якості судових репортажів. Ми, безумовно, їх врахували б.

Шкода, що й вони не чули про далеко непоодинокі факти порушення суддями прав журналістів, коли ті знаходяться у залі судового засідання під час виконання своїх професійних обов'язків, тобто, збирання інформації для матеріалу. Журналістам забороняють користуватися диктофонами, без пояснення причин видаляють із застосуванням сили з відкритих судових засідань, взагалі  забороняють бути присутніми на відкритих процесах, мотивуючи відсутністю місць у залі, не дають відповіді на інформаційні запити. Певно, вважають, що тільки у суддів - справжня робота, а у журналістів так собі - баловство.

Інакше важко пояснити таке солідарне ігнорування ними зустрічі, що ставила за мету порозуміння, адже останнім часом стосунки "третьої" і "четвертої" влад на Полтавщині важко назвати дружніми.

Втім, вельми корисним для журналістів було спілкування з одним з модераторів "круглого столу", київським медіа-адвокатом, кандидатом юридичних наук В'ячеславом Якубенком. Він розповів про правила поведінки кореспондента в суді, новації законодавства, що регламентує її, зарубіжний досвід.
- Коли я стажувався в Оксфорді, то нам демонстрували навчальний фільм про те, як правильно висвітлювати судові процеси. Зокрема, телебачення не має права показувати обвинувачуваних у кримінальних злочинах в судовому засіданні, потрібно накладати на обличчя чорні прямокутники, щоб глядач не міг упізнати особу. Не можна вказувати прізвища чи інших ідентифікуючих ознак, доки вирок не увійде в законну силу, - каже В.Якубенко. - Подібні правила вже застосовуються і в Україні. Хоча журналіст має право і повинен критикувати некоректну поведінку судді, порушення ним дисципліни, коли він на годину запізнюється на призначене ж ним засідання, ухвалення протилежних за змістом рішень у справах з однією фабулою і т.д. Адже Європейський суд з прав людини у Страсбурзі у своїх рішеннях неодноразово підкреслював, що обов'язок преси у демократичному суспільстві - надавати інформацію з усіх питань, які становлять суспільний інтерес, включаючи й ті, що стосуються судових органів.

Практика Європейського суду теж була темою розмови на "круглому столі". Але судді вочевидь не люблять, коли журналіст у судовому репортажі звертає увагу на їхню некоректну поведінку, порушення процесуальних норм, ухвалення рішень, що не базуються на букві й духові закону. Про корумпованість українських судів неодноразово говорив навіть Президент України В.Ющенко. Журналісти та ЗМІ нерідко самі виступають у якості відповідача, коли на них подають позови за образу честі, гідності, спростування недостовірних відомостей та відшкодування моральної шкоди. І тут уже ми на своїй, як кажуть, шкірі, відчуваємо усі "принади" вітчизняного правосуддя.

Таких випадків, на жаль, чимало. Один з останніх - інцидент в Октябрському райсуді Полтави, коли суддя Н.Тимошенко після закінчення судового засідання... дала вказівку черговому міліціонеру видалити із залу журналістку, а пізніше змусила свого секретаря скласти на неї ще й адмінпротокол за нібито неповагу до суду (по-простому, сфабрикувати). Суддя С.Редько ухвалює рішення про стягнення моральної шкоди з кореспондента за оціночне судження (слово "хам") на адресу колишнього начальника облУБОЗу О.Плужника, хоча і вітчизняне законодавство, і практика Євросуду однозначно в таких випадках звільняють журналіста від відповідальності.

Ще про один з таких випадків розповів полтавський кореспондент газети "Україна молода" Василь Неїжмак. Понад 8 років тому прокуратура області надала йому інформацію про полтавця (не вельми приємного для нього змісту), тодішнього кандидата у президенти України. Та незважаючи на те, що шестеро співробітників прокуратури підтвердили і факт надання, і правдивість інформації про особу, полтавські суди двічі виносили рішення, визнаючи винним журналіста. Василь Неїжмак навіть сам звертався до Комісії з журналістської етики, щоб та дала оцінку його публікації.
- У судовій справі є висновок цієї комісії за підписом її голови, пана Мостового, що я жодним чином не порушив у своїй статті норм Етичного кодексу журналіста. Але суд взагалі не дав цьому ніякої оцінки, - зауважує п.Василь.

Йшла мова на круглому столі й про неефективну роботу дисциплінарно-кваліфікаційних комісій суддів, адже суддя практично не несе відповідальності ні за неправосудні рішення, ні за порушення прав журналістів.
- Можливо, настав час запровадити в Україні спеціалізовані суди, як розглядали б правопорушення суддів, як це зроблено у Німеччині, - розмірковує В'ячеслав Якубенко. - Вони уповноважені виносити суддям попередження, догани і навіть звільняти з посади. Є подібні комітети і в США, вони складаються із авторитетних правників, що мають великий досвід роботи.

Полтавські журналісти все ж сподіваються, що про авторитет судової влади у першу чергу дбатимуть самі судді, ухвалюючи законні й справедливі рішення, поважаючи не лише свої, а й права інших.

Втім, шановні судді, не забувайте, що не в останню чергу громадську думку про судову гілку влади формує преса.

Якщо, звісно, вона для вас хоч щось важить...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
президент Полтавського обласного медіа-клубу
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду